ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: Εκατέρωθεν πυρά για την τηλεδιοίκηση - «Χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων

Ο ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου στα γραφεία του ΟΣΕ στη Λάρισα ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSΙ

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη μέσα και έξω από τη Βουλή, με αιχμή το σύστημα τηλεδιοίκησης αλλά και τις τοποθετήσεις των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη για τις ευθύνες.

Ενώ ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έκανε την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του στη Βουλή για το δυστύχημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόταν διαδοχικά χώρους του ΟΣΕ σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί το κέντρο υπερτοπικής τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης που τον κατηγόρησε πως επέλεξε να πάει σε μια «οικοδομή» που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως λέει ψέματα εδώ και 20 ημέρες πως λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης, ενώ απαντώντας εμμέσως στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως το δυστύχημα δεν αποτελεί θυσία, αλλά προαναγγελθέν έγκλημα.

«Η απώλεια 57 συνανθρώπων μας με αυτό τον τραγικό τρόπο σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα δεν αποτελεί θυσία, είναι έγκλημα. Και μάλιστα προαναγγελθέν έγκλημα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη.

Σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για ντροπή και καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα εργαλειοποίηση της τραγωδίας.

«Δυστυχέστατα, στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας, ο κ. Τσίπρας επιμένει να στήνει παραστάσεις», τόνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε ένα γιαπί και όχι το Σταθμαρχείο Λάρισας, όπου το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργεί κανονικά από το Νοέμβριο του 2022.

Η Κουμουνδούρου πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παίζει με λέξεις για να μην αναλάβει τις ευθύνες της και βαφτίζει «τηλεδιοίκηση» έναν τοπικό πίνακα σταθμάρχη.

«Ο κ. Οικονόμου, ακολουθώντας τη χυδαία προπαγάνδα των κ. Γεραπετρίτη και Καραμανλή πάνω στην τραγωδία, επιμένει να παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις τοποθετήσεις Καραμανλή – Σπίρτζη

Ένταση επικράτησε και εντός του κοινοβουλίου κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Τα στελέχη της κυβέρνησης επέμειναν στον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους, επιρρίπτοντας ευθύνες στον σταθμάρχη για όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα.

Ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και απέδωσε «λογικές του χθες» σε όσους λένε ότι τα έκαναν όλα τέλεια.
«Δεν θα ήμουν ειλικρινής και συνεπής με τα πιστεύω μου, εάν υποστήριζα ότι γι’ αυτά δεν φέρω κι εγώ μερίδιο πολιτικής ευθύνης. Δε συμφωνώ με όσους λένε ότι τα έκαναν όλα τέλεια και δεν μπορούν να βρουν πουθενά λάθος. Είναι λογικές του χθες. Αν πραγματικά θέλουμε να συμβάλλουμε, ο καθένας από την σκοπιά του, στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, πρέπει να συμφωνήσουμε στα στοιχειώδη και τα αυτονόητα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες.

«Υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες, όμως υπάρχουν και οι προσωποποιημένες ευθύνες για το δυστύχημα», είπε και επέμεινε ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, παρά μόνο ένας πίνακας ελέγχου, καθώς επίσης κι ότι δεν λειτούργησε ούτε αποκαταστάθηκε η τηλεδιοίκηση μετά την πυρκαγιά του 2019.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία εξέδωσαν ανακοινώσεις σχολιάζοντας τα όσα ανέφεραν στη Βουλή ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σπίρτζης.

Η Πειραιώς, κατηγόρησε τον Χρήστο Σπίρτζη ότι δεν έχει καμία διάθεση αυτοκριτικής, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν απηύθυνε ούτε μια "συγγνώμη" προς τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας αλλά παρέμεινε θλιβερά προσκολλημένος στην γραμμή του Αλέξη Τσίπρα».

Η Κουμουνδούρου σχολίασε ότι «έγινε σαφές ότι ο κ. Καραμανλής δεν αναλαμβάνει καμία συγκεκριμένη ευθύνη» και πως περίσσεψαν «τα ψέματα και η υποκρισία» για την υποτιθέμενη «τηλεδιοίκηση» της Λάρισας.

Ένταση για την τοποθέτηση του σταθμάρχη

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή και για την τοποθέτηση του σταθμάρχη, με τον πρώην υπουργό Μεταφορών να απορρίπτει πως επρόκειτο για ρουσφέτι.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ακούστηκε ότι ο σταθμάρχης προσλήφθηκε με ρουσφέτι. Ειλικρινά δεν κατανοώ πώς επιχειρείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις με αυτό το θέμα. Ανοίξαμε 18 θέσεις με κινητικότητα και παρουσιάστηκαν 2. Τι ρουσφέτι είναι αυτό; Ο νόμος περι κινητικότητας δεν έχει περιορισμό ούτε ο κανονισμός του ΟΣΕ...

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μην λέτε ψέματα... Αφήστε με να σας εξηγήσω γιατί λέτε ψέματα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Έως 48 έτη προβλέπεται για μετάταξη. Λέτε ψέματα. Δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν υπήρχε ηλικιακό όριο... Να μη λέτε ψέματα...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η εκπαίδευση του σταθμάρχη διήρκησε πάνω από 6 μήνες. Ίδιες διαδικασίες που ίσχυαν επι ΣΥΡΙΖΑ. Πέρασαν θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις με διαδικασία εγκεκριμένη από την ΡΑΣ. Η εκπαίδευση έγινε κανονικά, δεν υπήρξε πρόβλημα για μετατάξεις γιατί ο νόμος για κινητικότητα δεν προβλέπει όρια ηλικίας.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν υπάρχει αυτό που κάνετε...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Όσο και αν φωνάζετε, δεν μπορείτε να αντιστρέψετε την πραγματικότητα. Ο νόμος για την κινητικότητα δεν έχει όριο ηλικίας και ο κανονισμός του ΟΣΕ δεν προβλέπει ηλικιακά όρια

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτόν τον κανονισμό τον φτιάξατε μετά την μετάταξη του συγκεκριμένου υπαλλήλου

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Εγώ δεν έχω φτιάξει κανένα κανονισμό. Η ΡΑΣ με όψιμο τρόπο για το θέμα εκπαίδευσης έρχεται κατόπιν εορτής και λέει ότι η εκπαίδευση ήταν προβληματική. Έχει αντίφαση αυτό. Δεν μπορεί από τη μια να εγκρίνεις το πλαίσιο της εκπαίδευσης και να έρχεσαι μετά το δυστύχημα και να λες ότι η εκπαίδευση δεν είναι καλή.

Ο κ. Καραμανλής αμφισβήτησε ακόμη, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν έργα ύψους 1 δις ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης