ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κατρούγκαλος: Η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση θα είναι σαρωτική

Γ. Κατρούγκαλος: Η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση θα είναι σαρωτική

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της καθιέρωσης της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως εκλογικό σύστημα παίρνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι «σαρωτική» και «θα δρομολογεί και θα εξασφαλίζει την πλήρη ανατροπή του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος».

«Η επανεκκίνηση και ανάταξη του πολιτικού συστήματος αποτελεί κατ’ εξοχήν ‘κρίσιμο εθνικό θέμα, για το οποίο μπορεί να προκηρυχθεί δημοψήφισμα σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην Real News.

«Εάν επρόκειτο να πάμε σε ένα νέο Σύνταγμα με Συντακτική Βουλή, η όλη διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει με δημοψήφισμα, ακριβώς για να ερωτηθεί ο λαός» τονίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Αντιθέτως δεν προβλέπεται δημοψήφισμα από το Σύνταγμά μας για την αναθεώρησή του».

«Η πρότασή μας θα είναι σαρωτική. Θέλουμε ένα νέο Σύνταγμα, που θα αποτελεί δημοκρατική τομή, θα δρομολογεί και θα εξασφαλίζει την πλήρη ανατροπή του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος. Προτείνουμε, με άλλα λόγια, τη μετάβαση στην Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία, με νέους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, ενίσχυση των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θωράκιση του πολιτεύματος απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση. Και ως άνθρωπος της Αριστεράς και ως συνταγματολόγος, έχω πάγια θέση αρχής υπέρ της απλής, άδολης και ανόθευτης αναλογικής» σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφορικά με τα εργασιακά, ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι «οι δανειστές δεν έθεσαν ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού» και συμπληρώνει: «Τίποτα παρόμοιο δεν υπάρχει στο μνημόνιο, ούτε έχει τεθεί στο πλαίσιο επιτροπής ειδικών που θα προτείνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ως προτεραιότητα την «άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» ενώ προανήγγειλε «ενίσχυση, με νέες προσλήψεις, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας».

Ερωτηθείς, τέλος, για την κινητοποίηση των «Παραιτηθείτε» εκτίμησε «η Νέα Δημοκρατία υποθάλπει μισοφανερά (με δηλώσεις στελεχών της ) και υπόγεια (με επιστρατευμένα και μίσθαρνα τρολ του διαδικτύου) τις εκδηλώσεις αυτές τύπου κατσαρόλας».

«Ο μόνος λόγος που δεν τις υιοθετεί ξεκάθαρα είναι γιατί ξέρει πόσοι- και κυρίως ποιοι- θα βρεθούν στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου. Μόνο να ωφεληθεί έχει η κυβέρνηση από παρόμοιες κατσαρολιάδες» σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ