Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ναι» σε πώληση αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα - Τι είναι τα AAVP-7A1
Ανανεώθηκε:
Την πιθανή πώληση στρατιωτικών επιθετικών αμφίβιων οχημάτων ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters. Η πιθανή συμφωνία αφορά ποσό έως και 268 εκατ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει μεταξύ άλλων: Εξήντα τρία επιθετικά αμφίβια οχήματα προσωπικού (AAVP-7A1), εννέα αμφίβια οχήματα επίθεσης διοίκησης (AAVC-7A1), τέσσερα επιθετικά αμφίβια οχήματα ανάκτησης (AAVR-7A1) και εξήντα τρία πολυβόλα.
Περιλαμβάνονται, επίσης, εκτοξευτές χειροβομβίδων MK-19, Συστήματα Θερμικής Παρατήρησης M36E T1 (TSS), υποστήριξη ανεφοδιασμού (ανταλλακτικά), εξοπλισμός υποστήριξης (συμπεριλαμβανομένων ειδικών κιτ/εργαλείων/ενισχυμένων κιτ (EAAK)), τεχνικά εγχειρίδια, τεχνικά δεδομένα, (CETS), Υπηρεσίες Διαχείρισης Ολοκληρωμένης Λογιστικής Υποστήριξης (ILS), αποκατάσταση απαρχαιωμένων εξαρτημάτων, υπηρεσίες βαθμονόμησης, Υποστήριξη παρακολούθησης (FOS).
Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.
Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας αποτελεσματική ικανότητα προστασίας των θαλάσσιων συμφερόντων και των υποδομών για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και στις θαλάσσιες προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.
Δεν υπάρχει κύριος ανάδοχος που να σχετίζεται με αυτήν την πιθανή πώληση. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν γνωστές συμφωνίες αντιστάθμισης που να προτείνονται σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση.
Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης».
Τέλος, ο Αμερικανικός Οργανισμός Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή αυτή πώληση προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση - έγκριση.
Παναγιωτόπουλος: Στα νησιά τα αμφίβια από τις ΗΠΑ
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχουν» είχε τονίσει ότι η Αθήνα περιμένει από τις ΗΠΑ μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα που θα πάνε στα νησιά. Τα αμφίβια άρματα αναμένεται να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελλήνων πεζοναυτών για τις αποβάσεις τους στην ακτή.
Σημείωσε παράλληλα ότι την Παρασκευή (17/3) προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας άλλο ένα πολεμικό αεροσκάφος, τύπου «Rafale», κάνοντάς το έτσι το 12ο αεροσκάφος που προσγειώνεται στη χώρα, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μίλησε και για τις κορβέτες.
Ειδικότερα, είπε ότι η παράδοση των πλοίων θα αργήσει λίγο ακόμα, καθώς, όπως είπε, έρχονται συνεχώς βελτιωμένες προτάσεις από τις υποψήφιες χώρες, την Ιταλία και τη Γαλλία δηλαδή. Συμπλήρωσε, σχετικά, ότι προχωρά η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται εν αναμονή παράδοσης μερικών εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων από τις ΗΠΑ, τα οποία και θα πάνε στα νησιά.
Παράλληλα, στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, αναμένονται τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου «Romeo», ενώ για τα F-35 είπε ότι αναμένεται η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης (LOA).