ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι ευθύνες Καραμανλή και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με νέα μέτρα και δράσεις

Στη συνεδρίαση της επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλεί σε «απολογία» τον πρώην υπουργό Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Η πρώτη μάχη της κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί αύριο Τετάρτη για τις ευθύνες στα Τέμπη με την αντιπολίτευση να προετοιμάζει το έδαφος για να συγκρουστεί μαζί της.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να κληθεί σε «απολογία» τον πρώην υπουργό Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή ενώ οι κυβερνώντες βουλευτές θα ζητήσουν να παραστεί ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης για να δώσει τις δικές του εξηγήσεις.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους βουλευτές για τις έως τώρα εξελίξεις, ενώ στην επιτροπή είναι διατεθειμένοι να παραστούν αν τους ζητηθεί και ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Η κυβέρνηση θέλοντας να μην αφήσει κανένα παράθυρο ανοικτό στον ΣΥΡΙΖΑ να την κατηγορεί ότι «κρύβει» τον κ. Καραμανλή και δεν εμφανίζεται για να δώσει εξηγήσεις, για τις ευθύνες και τα αίτια της τραγωδίας αλλάζει τακτική με το μέγαρο Μαξίμου στην ουσία να ωθεί τον πρώην υπουργό να παραστεί στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής όταν και εφόσον συνεδριάσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το αν θα πρέπει ο πρώην υπουργός μεταφορών να παραστεί στη βουλή για να μιλήσει στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας απάντησε το εξής που δείχνει και την μεταβολή της στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος: «Ο κ. Καραμανλής είναι βουλευτής και θεωρώ ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ο ίδιος πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει τη δική του άποψη…. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα επιλέξει να τοποθετηθεί».

Σύγκρουση στην Επιτροπή Θεσμών

Ωστόσο το θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παίρνει χαρακτηριστικά έντονης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση μετά την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα μαζί με όλη την Κ.Ο του κόμματός του που ζητά τη σύγκλησή της. Αφορμή για την επιστολή του κ. Τσίπρα ήταν η απόφαση της διάσκεψης προέδρων , το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών να μην συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών αλλά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής.

Ο λόγος που η διάσκεψη προέδρων αποφάσισε να παραπέμψει τη συζήτηση στην επιτροπή παραγωγής είναι γιατί κατά τα λεγόμενα του κ. Κώστα Τασούλα «δεν υπάρχει κοινός τόπος για τα πρόσωπα που θα κληθούν». Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν με διάφορες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και άλλοι τρόποι συζήτησης της τραγωδίας αφού όπως σημείωσε , « η συζήτηση της Τετάρτης (αύριο) είναι η πρώτη εμπλοκή της Βουλής και όχι η τελευταία.

Ανοικτό το θέμα υποψηφιότητας του Κ. Καραμανλή

Όλα αυτά εντάσσονται στην στρατηγική της κυβέρνησης που έχει να κάνει με το θέμα των ευθυνών του δυστυχήματος και στο θέμα της υποψηφιότητας ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή στα γαλάζια ψηφοδέλτια του νομού Σερρών.

Για την κυβέρνηση το θέμα της υποψηφιότητας του Κ. Καραμανλή στις εκλογές φαίνεται ότι δεν έχει κλείσει ακόμη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μετέθεσε τη συζήτηση χρονικά στο άμεσο μέλλον αφού όπως εξήγησε μιλώντας χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Alpha που είπε ότι δεν είναι της ώρας αφού η κυβέρνηση δεν είναι σε διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίων.

Μέτρα και δράσεις Μητσοτάκη

Οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού είναι διαφορετικές αυτή την ώρα, αφού προέχει πρώτα το πεδίο των ερευνών και της εστίασης των ευθυνών. Για το λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να αναλαμβάνει με πρωτοβουλίες του, δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ανέφερε χθες κατά την συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας κ. Ν. Χριστοδουλίδη στόχος του είναι η ανατροπή του αναχρονιστικού κράτους .

Όπως είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες. Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους" είπε με νόημα .

Για το σκοπό αυτόν ο υπουργός επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος προετοιμάζει νομοσχέδια με επιπλέον στήριξη αλλά και μέτρα θεσμικού χαρακτήρα που θα επιφέρουν το απαιτούμενο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και θα διασφαλίζουν από ανάλογους κινδύνους και άλλα μέσα μεταφοράς.

Το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Στο μεταξύ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων βουλευτών όλων των κομμάτων ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες , βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ενημέρωση που έχουν από το κοινοβούλιο το τελευταίο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα ψηφίσει η παρούσα βουλή θα είναι χρονικά μετά το Πάσχα μεταξύ 20-26 Απριλίου σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν .

Αυτό σημαίνει πως αν η επιλογή του τελευταίου νομοσχεδίου είναι να ψηφιστεί εκείνες τις μέρες, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η ψήφισή του τοποθετείται χρονικά το αργότερο μέχρι τις 20 Απριλίου έτσι ώστε την επομένη (21 Απριλίου) να προκηρυχθούν οι εκλογές προκειμένου το αργότερο μέσα σε 30 μέρες όπως προβλέπει το Σύνταγμα να στηθούν οι πρώτες κάλπες (Κυριακή 21 Μαϊου) με τις δεύτερες στις 2 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης