Ώρα αποφάσεων για την κυβέρνηση – Πόσο τραυματίστηκε η εικόνα της από το τραγικό δυστύχημα
Ανανεώθηκε:
Μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί αποκλειστικά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί αφενός μεν την οργή μεγάλου μέρους των πολιτών για τις χρόνιες παθογένειες που οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και αφετέρου να «στρώσει» την πολιτική σκακιέρα στο δρόμο μέχρι τις εκλογές.
Το αυριανό υπουργικό συμβούλιο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς πρέπει να αποφασίσει άμεσες και ορατές από τους πολίτες παρεμβάσεις, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης, αλλά και να χαρτογραφήσει τις νέες ισορροπίες στο εκλογικό σώμα.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες
- Τη διερεύνηση των αιτίων που θα γίνει από τη Δικαιοσύνη, στην οποία θα δηλώνεται με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη
- Την καταγραφή της κατάστασης των σιδηροδρόμων που θα γίνει από την τριμελή επιτροπή από εμπειρογνώμονες
- Τις εξαγγελίες για δραστική αναβάθμιση των υποδομών θα γίνουν από την κυβέρνηση, το περίγραμμα των οποίων έδωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις θα συντείνουν σε αυτό που δήλωσε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός ότι θα διερευνηθούν τα πάντα και θα αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν, όσο υψηλά και αν διαπιστωθούν.
Μπορεί δημοσίως να αποφεύγεται οποιαδήποτε συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών, είναι βέβαιο όμως ότι αποτελεί ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση με τα νέα δεδομένα. Τα πρώτα μηνύματα που έχουν φτάσει στο Μαξίμου από έρευνες στην κοινή γνώμη είναι ότι υπάρχει μια κάμψη στην εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά θεωρείται θετικό το γεγονός ότι αυτή η δυσαρέσκεια δεν τροφοδοτεί εκλογικά τα αντίπαλα κόμματα. Η δυσαρέσκεια εκφράζεται περισσότερο ως πρόθεση για αποχή, παρά ως αλλαγή πρόθεσης ψήφου.
Μεγάλο «αγκάθι» για το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή του οποίου η παραίτηση από τη θέση του υπουργού είναι αρχικά ένα θετικό αποτύπωμα, αλλά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές προκαλεί τριγμούς. Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους υπερασπίστηκαν το «δικαίωμα» του πρώην υπουργού να κριθεί από λαό, μέσω της ψήφου του, αλλά αυτό μάλλον δεν θεωρείται για μεγάλο μέρος του κόσμου πειστικό επιχείρημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει από τον Κώστα Καραμανλή να εκφράσει και ο ίδιος τις προθέσεις, καθώς μια ενδεχόμενη απόφαση να μην κατέβει στις εκλογές θα του έλυνες τα χέρια και θα αποδυνάμωνε τον αντιπολιτευτικό λόγο. Οριστικές αποφάσεις για το θέμα πάντως δεν έχουν ληφθεί, καθώς είναι λεπτές οι ισορροπίες εσωκομματικά.
Μπορεί ο χρόνος των εκλογών να μην ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως, αλλά είναι βέβαιο ότι μετά το δυστύχημα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η πρώτη κάλπη θα στηθεί πιθανότητα σε μία από τις δύο τελευταίες Κυριακές του Μαΐου, ενώ η δεύτερη κάλπη φαίνεται ότι μας οδηγεί στο «βαθύ» καλοκαίρι, τον Ιούλιο. Οι αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα σταθμίσει το πολιτικό κλίμα, αλλά και το πόσο θα λειτουργήσουν θετικά στην κοινή γνώμη οι εξαγγελίες για τους σιδηροδρόμους.
Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνάντηση που είναι η συνήθης μηνιαία και δεν συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές.