ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζει το περιβάλλον στα εργασιακά

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων να παραμένει ακόμα ανοιχτό στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σχετικά με τα εργασιακά, η νέα γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις και δεν αποκλείεται το σκηνικό των εργασιακών σχέσεων να διαμορφωθεί με όρους πρωτόγνωρους που θα εξυπηρετούν τα μέγιστα εντός του "ελαστικού πλαισίου" που επιδιώκεται από τους δανειστές. 

Πιο συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, με αφορμή την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, έκρινε ότι η ελληνική νομοθεσία η οποία απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση για ομαδικές απολύσεις, είναι ασύμβατη με την ευρωπαϊκή.

Αφορμή των προτάσεων του εισαγγελέα ήταν η προσφυγή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, (που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge) στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας που απέρριπτε αίτημά της για την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας το οποίο προέβλεπε και ομαδικές απολύσεις.

Σημειώνεται ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι με τους δανειστές στη συζήτηση για τα εργασιακά κατά την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, αλλά αποτελούν εισήγηση προς το δικαστήριο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι προτάσεις αυτές, θεωρούν ότι υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο κυρίως ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους, όχι σε σχέση με τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ’ εαυτές, οι οποίες ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία.

"Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν, άλλωστε, και ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά", προσθέτει ο κ. Κατρούγκαλος, διαβεβαιώνοντας ότι "σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις".

Τέλος, σημείωσε ότι "επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης", και επεσήμανε πως "όσοι επιμένουν σε ιδεοληπτικές θέσεις θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά την διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού".

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν την άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις και κατάργηση του υπουργικού βέτο. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο για μεταφορά της απόφασης για τις ομαδικές απολύσεις στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας).

Οι θεσμοί θεωρούν ότι η άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των τραπεζών καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 150 ατόμων. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιδιώκει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Για την ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα των εργασιακών αποτελεί κόκκινη γραμμή. Όπως είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εργασία, όπως έκανε και για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις. "Η εμπλοκή, άλλωστε του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση και κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Αλλά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης από την πλευρά του είχε διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων, ενώ σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο διευκρίνισε πως οι εργοδότες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τους δανειστές, λέγοντας "πολλά από αυτά που ζητούν οι δανειστές, βρίσκουν σύμφωνους τους εργοδοτικούς φορείς".

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο μνημόνιο που υπογράφηκε το καλοκαίρι πως με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων (Επιτροπή Σοφών), θα επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας και ειδικότερα τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση (συνδικαλιστικός νόμος) και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να ευθυγραμμίσει το νομοθετικό της πλαίσιο με τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η υπόθεση ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ

Η εταιρεία που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διανομή και εμπορία τσιμέντου από το 2013, στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης της παραγωγικής δομής τσιμέντου, αποφάσισε την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας, που απασχολούσε 236 εργαζομένους. Ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 1387/1983, η ΑΓΕΤ Ηρακλής ζήτησε εγγράφως έγκριση από τον υπουργό Εργασίας ώστε να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, η οποία απορρίφθηκε.

Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση της αποφάσεως του υπουργού και το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο υπέβαλε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου δύο ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας, αφενός με την οδηγία 98/59/ΕΚ και αφετέρου με τις διατάξεις της Συνθήκης περί της ελευθερίας εγκαταστάσεως και της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων (άρθρα 49 και 63 ΣΛΕΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης