Ισορροπίες στις «ράγες» της λογικής και του συναισθήματος
Η χώρα βρίσκεται πλέον σε άλλο βηματισμό, καθώς κινείται με ώθηση από το βαρύ πένθος που προκάλεσε η Τραγωδία στα Τέμπη.
Η αναπάντεχη αυτή τραγωδία έχει ως αποτέλεσμα να ρίχνει και βαριά σκιά στην κυβέρνηση. με τον πρωθυπουργό πλέον να προετοιμάζεται να δώσει μια διαφορετικού τύπου μάχη, και ανθρώπινη και πολιτική.
Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την εικίνα που δημιουργούν οι ανθρώπινες τραγωδίες που αναδεικνύονται σε κάθε πρόσωπο ξεχωριστά.
Προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει το πολιτικό βάρος του με σκοπό την ανάδειξη των ευθυνών και των αιτίων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία.
Παράλληλα, ισορροπεί ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική. Προς το παρόν όμως το συναίσθημα είναι που κυριαρχεί και επομένως οι πολιτικές εξελίξεις έρχονται σε δεύτερη σκέψη.
Πρέπει όμως να αντιμετωπίσει και το πολιτικό σκέλος, αφού στην ατζέντα της προεκλογικής μάχης θα ενταχθεί δυστυχώς και η τραγωδία. Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η Ν.Δ θα κινηθεί με αίσθημα ευθύνης και δεν θα κρύψει τίποτα, ούτε το κομμάτι της ευθύνης που της αναλογεί.
Θα επωμισθεί την ολιγωρία για το γεγονός ότι δεν έγιναν έργα υποδομής στους σιδηρόδρομους, θα χρεωθεί τα λάθη τις παραλείψεις και βεβαίως θα της χρεωθεί το μερίδιο που της αναλογεί από τον ανθρώπινο πόνο και θλίψη από το τραγικό περιστατικό.
Οι μέχρι σήμερα σχεδιασμοί της προεκλογικής καμπάνιας αλλάζουν, αναγκάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου να αναπροσαρμόσει την πολιτική του αναδιαμορφώνοντας τους στόχους ενόψει των εκλογών.
Καταρχάς, όσο και αν δεν συζητείται (επισήμως) η μετάθεση των εκλογών που είχαν τοποθετηθεί χρονικά για τις 9 Απριλίου, η ημερομηνία αυτή έχει μάλλον ως σενάριο και εκδοχή «πεθάνει». Κανείς από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα δίνεται προεκλογική μάχη με τόσους νεκρούς και τόσες οικογένειες που θα θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επομένως, το σενάριο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία μάλλον αποτελεί πλέον παρελθόν.
Ωστόσο παρά το πένθος και τη θλίψη, η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και για αυτό το λόγο προετοιμάζει τα εφόδιά της για τα χαρακώματα της μάχης που καλείται θα δώσει.
Ο μονόδρομος και τα αδιέξοδα των εκλογών
Με τα έως τώρα δεδομένα, η δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής μπαίνει στο επίκεντρο, μη έχοντας φυσικά την σιγουριά των προηγούμενων ημερών πριν από το δυστύχημα ως προς το αποτέλεσμα.
Σε ότι αφορά την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής αυτή πλέον αποκτά σημαντική σημασία μετά τα καινούργια δεδομένα. Ενώ αρχικά για την κυβέρνηση ήταν μονόδρομος η δεύτερη κάλπη και αντίστοιχα αδιέξοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τώρα αυτό αντιστρέφεται.
Δηλαδή, από την πρώτη κάλπη θα προσμετρηθεί πλέον το μέγεθος της πληγής που έχει υποστεί η κυβέρνηση από την τραγωδία των Τεμπών.
Η Ν.Δ παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της αυτοδυναμίας και για αυτό στο πολιτικό της αφήγημα θα εντάξει και το δίλλημα της διαχείρισης κρίσεων. Θέλει να αναδείξει την προσωπική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα ως προς την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων όπως αυτή που ανέδειξε η τραγωδία στα Τέμπη.
Σε αντιδιαστολή μάλιστα με την διαχείριση του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού στις περιπτώσεις που είχαν να κάνουν με το Μάτι αφενός και με τις πλημύρες στην Ελευσίνα αφετέρου.
Όσο για τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας; Για αυτά πλέον κανείς δεν διακινδυνεύει να πει ότιδήποτε. Άλλωστε μοιάζουν τόσο απόμακρα πλέον και τόσο αδιάφορα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που άλλαξε για πάντα όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα. Πλέον, δεν ισχύει τίποτε απ’ όλες τις προηγούμενες παρασκηνιακές συζητήσεις που γινόντουσαν σε πολλαπλά επίπεδα μεταξύ των κομμάτων. Άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά.