ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τραγωδία στα Τέμπη αλλάζει τα βήματα της κυβέρνησης και ίσως το χρόνο εκλογών

Η τραγωδία στα Τέμπη αλλάζει τα βήματα της κυβέρνησης και ίσως το χρόνο εκλογών
Την 9η Απριλίου, επικρατέστερη έως τώρα ημερομηνία για εκλογές, το πιο πιθανό είναι πως θα γίνονται τα μνημόσυνα των νεκρών για τις 40 ημέρες μετά την τραγωδία ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/MOTIONTEAM/EUROKINISSI

Κάθε τραγωδία που συμβαίνει αλλάζει τα δεδομένα σε οποιαδήποτε χώρα, είτε αυτά είναι οικονομικά, είτε πολιτικά είτε ακόμη και κοινωνικά.

Το ίδιο έγινε με τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία, το ίδιο συμβαίνει και εδώ στην Ελλάδα με την τραγωδία στα Τέμπη.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που έχει επιφέρει ανείπωτο πόνο στους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και που δυστυχώς είναι νέοι άνθρωποι, αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει αργά ή γρήγορα το σχεδιασμό του σε ότι αφορά την πορεία προς τις εκλογές και απόδειξη αυτών είναι η άμεση παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή λίγες ώρες μετά την τραγωδία.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να σκεφτεί ο ίδιος τις πολιτικές αλλαγές στο σχεδιασμό στο δρόμο προς τις εκλογές, γιατί το δυστύχημα ακόμη είναι πολύ νωπό και ο αριθμός των θυμάτων δυστυχώς συνεχώς μεγαλώνει, οι πρώτες σκέψεις ήδη υπάρχουν και διατυπώνονται εν μέσω του ανθρώπινου πόνου που είδε και έζησε από κοντά ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τον τόπο του δυστυχήματος.

Όπως «ομολογούν» κομματικά στελέχη αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν κάτω από αυτές τις συνθήκες να διεξαχθεί η προεκλογική καμπάνια, ενώ κάποιοι άλλοι, βάζοντας κάτω τις μέρες διαπίστωναν μια ανατριχιαστική σύμπτωση, αλλά και ταυτόχρονα ένα απαγορευτικό ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Όπως εξηγούσαν στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο χρόνος των εκλογών που θεωρητικά είχε τοποθετηθεί για τις 9 Απριλίου, τώρα διαφαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνουν την Κυριακή εκείνη. Ο λόγος είναι γιατί τη συγκεκριμένη εβδομάδα θα συμπληρώνονται 40 μέρες από τις τραγωδία και είναι πολύ πιθανό την Κυριακή 9 Απριλίου θα διεξάγονται τα μνημόσυνα των αδικοχαμένων ψυχών γεγονός που αυτονόητα σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν και τα δύο.

Η αναβολή του υπουργικού συμβουλίου

Έτσι λοιπόν μοιραία στο Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα 24ωρα θα ξεδιπλώσουν το εναλλακτικό σχέδιο για το τι θα γίνει με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ήδη αναβάλλεται το υπουργικό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή με θέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού. Από εκεί και πέρα, η ανείπωτη τραγωδία φέρνει αλλαγές και στα επόμενα στάδια μέχρι τις εκλογές.

Επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνουν τις αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών και διερωτώνται πως είναι δυνατόν την ώρα της τραγωδίας να υπάρχουν τέτοιου είδους σκέψεις. «Αυτή την ώρα μας ενδιαφέρει το πώς θα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους, δίπλα στα παιδιά που κινδυνεύουν στα νοσοκομεία. Δεν κάνουμε κάποια άλλη κουβέντα όταν άνθρωποι αγνοούνται» είναι το σχόλιο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη. Παρ’ όλα αυτά όμως, φαίνεται πως εκείνο που εξετάζεται –γιατί την ώρα των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος δεν μπορεί να σταθεί καμία πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις εκλογές , είναι να «παγώσει» κάθε πολική δραστηριότητα είτε αυτές αφορούν ομιλίες, περιοδείες κ.ο.κ

Ως εκ τούτου στο τραπέζι μπαίνει και η συζήτηση για μετατόπιση του χρόνου των εκλογών με μεγαλύτερες πιθανότητες οι εκλογές να διεξαχθούν όχι με βάσει τον αρχικό σχεδιασμό στις 9 Απριλίου αλλά πιο μετά. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε είναι πολύ πιθανό οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 14 Μαΐου και οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, στις 25 Ιουνίου.

Αν το συγκεκριμένο σενάριο αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό έχοντας υπόψη του τη «μεγάλη εικόνα» της τραγωδίας, τότε θα αλλάξει και την ημέρα που θα προκηρύξει τις εκλογές. Έτσι, αντί της 10 Μαρτίου που είχε αρχικά υπολογιστεί να διαλυθεί η βουλή και να προκηρυχθούν οι εκλογές, τώρα το χρονοδιάγραμμα αλλάζει με πιθανή ημερομηνία προκήρυξης εκλογών στις 14 Απριλίου, δηλαδή λίγο πριν ψήσουμε τον οβελία το Πάσχα.

Πολιτικό δεδικασμένο η παραίτηση Καραμανλή

Η άμεση παραίτηση Καραμανλή από το υπουργείο μεταφορών και υποδομών δημιουργεί πολιτικά δεδικασμένα και θέλει αφενός να αναδείξει τη διαφορά από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες τραγωδίες που είχαν συμβεί στο παρελθόν και αφετέρου, ότι πλέον όταν συμβαίνουν ανάλογες τραγωδίες τα πολιτικά περιθώρια για όσους έχουν την ευθύνη στενεύουν και οι συνέπειες είναι άμεσες.

Ο πρωθυπουργός με το που επέστρεψε από τον τόπο του δυστυχήματος και μετά από ολονύχτιο ξενύχτι από την ώρα που έγινε το δυστύχημα που βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου, προέβη σε δηλώσεις με την υπόσχεση ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος για τα αίτια της τραγωδίας και οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τη θέση του παραιτηθέντος υπουργού μεταφορών και υποδομών Κ. Καραμανλή αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης χωρίς να αφήσει το πόστο του υπουργού επικρατείας καθώς πρόκειται για άνθρωπο για τις «δύσκολες» αποστολές.

Μητσοτάκης: Έρευνα σε βάθος – Απόδοση ευθυνών

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας. Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός. Σας το υπόσχομαι».