ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστάσεις από Ν. Φίλη κράτησε ο Ν. Βούτσης - τι είπε για τον εκλογικό νόμο

EUROKINISSI/ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Με το "βαμβάκι" έσφαξε ο Νίκος Βούτσης τον Νίκο Φίλη για τις δηλώσεις του ότι οι κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα στο Σύνταγμα κινούνται στα όρια της συνταγματικής ανοχής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αν και απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, κράτησε σαφώς αποστάσεις, λέγοντας ότι η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα λαϊκών κινητοποιήσεων είναι δεδομένη και αυτονόητη.

«Στο δημόσιο διάλογο όλοι μας παίρνουμε την ευθύνη», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα υπερβολική τη στάση της ΝΔ που ζητά την παραίτησή του. «Δεν θα είχε μείνει κανένας υπουργός της κυβέρνησης αν υπήρχε ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έκανε γνωστό ότι τον προσεχή μήνα θα συζητηθεί στη Βουλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου με στόχο να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση, ώστε «ο νέος νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές μετά από τρία χρόνια». Σύμφωνα με το Σύνταγμα για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές, κάτι που μεταφράζεται στην ανάγκη στήριξης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Βούτσης παρέπεμψε στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του εκλογικού νόμου.

Κράτησε παράλληλα, αποστάσεις από την Όλγα Γεροβασίλη στο ζήτημα των δημοψηφισμάτων, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση. «Όταν εξελιχθεί η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα πάρει μερικούς μήνες -άτυπα θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί μετά από 3 με 4 μήνες- και υπάρξει ανάγκη να αποφανθεί ο λαός για επιμέρους ζητήματα, είναι άλλη διαδικασία», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 110. Πρόσθεσε μεν, ότι θα ξεπεραστεί το ταμπού της ελληνικής κοινωνίας που επί 40 χρόνια δεν έκανε κανένα δημοψήφισμα, χωρίς ωστόσο, να πάμε σε διαδικασίες Ελβετίας.

Χαρακτήρισε «πολιτικά άψογες, αλλά κοινοβουλευτικά προβληματικές» τις διαδικασίες συζήτησης κρίσιμων νομοσχεδίων, ενώ κληθείς να σχολιάσει ακραίες συμπεριφορές βουλευτών, όπως για παράδειγμα αυτές των χρυσαυγιτών, σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί μια κουλτούρα δημοκρατίας με μαστίγιο και πως δεν αφορά μόνον στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος. Ο ίδιος εντοπίζει μια καθοδική πορεία στο όνομα της ατάκας και του επεισοδίου για τις ανάγκες των μέσων ενημέρωσης που εμφανίζεται οριζόντια σε πολλά κόμματα. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι έχει κάνει τετ α τετ συζητήσεων με βουλευτές αρκετών κομμάτων που έχουν παραδεχθεί πως ορισμένες φορές έχουν ξεπεράσει τα όρια.

Ο Νίκος Βούτσης αποκάλυψε τέλος πως η σύμβαση για το Ελληνικό θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις 16-17 Νοεμβρίου, καθώς υπήρξε πίεση για να υπογραφεί για να κλείσει η αξιολόγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης