ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Στιγμιότυπο από την οδό Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Τον επικεφαλής της επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να ορίσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες με δεδομένο ότι στις 24 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει ολοκληρωμένη την πρόταση του Μαξίμου για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικεφαλής αναμένεται να τεθεί κάποιος συνταγματολόγος ενώ δεν αποκλείεται στην επιτροπή να συμμετέχουν και πολιτικά πρόσωπα.

Πάντως η κυβέρνηση προσπάθησε χθες να αποκαταστήσει τις εντυπώσεις ως προς την δυνατότητα να διενεργήσει δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρακαμφθεί το Σύνταγμα ή μία αναθεωρητική βουλή.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως εφόσον τελικώς γίνει δημοψήφισμα, καθώς ακόμη όλα βρίσκονται σε επίπεδο σκέψεων και όχι σχεδιασμού, αυτό θα εντάσσεται σε ένα επίπεδο ηθικής δέσμευσης για τα πολιτικά κόμματα. Κοινώς ανέφεραν πως ένα δημοψήφισμα για θέματα που αφορούν την Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί να έχει συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα, κάτι που ωστόσο αμφισβητείται ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!

Για παράδειγμα ο ευρωβουλευτής του κόμματος και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος απεφάνθη χθες πως ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει ούτε συμβουλευτικό χαρακτήρα, προκαλώντας αμηχανία στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.

Ως εκ τούτου η προοπτική ενός δημοψηφίσματος εξακολουθεί να πλανάται χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να απευθυνθεί για το συγκεκριμένο θέμα στον λαό. «Στο πλαίσιο ενός μεγάλου διαλόγου, μίας ευρείας διαβούλευσης με τον ελληνικό λαό, προφανώς και θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να ποινικοποιηθεί» δήλωσε χθες η κ. Γεροβασίλη η οποία ως γνωστόν στην πρώτη απάντηση που έδωσε αναφορικά με την πιθανότητα να διενεργηθεί δημοψήφισμα είπε πως «είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί αλλά δεν αποκλείεται».

Προς το παρόν η κυβέρνηση επείγεται να ολοκληρώσει την πρότασή της για τον εκλογικό νόμο καθώς πρόθεσή της είναι να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Το καυτό θέμα συζήτησης γύρω από τον νέο εκλογικό νόμο είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα στραφεί στην απλή αναλογική ή σε ένα σύστημα που τείνει προς την απλή αναλογική διατηρώντας ωστόσο ένα bonus εδρών για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης