ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σταθάκης: Προετοιμασμένη η κυβέρνηση για προστασία πρώτης κατοικίας

Γ. Σταθάκης: Προετοιμασμένη η κυβέρνηση για προστασία πρώτης κατοικίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προετοιμασμένη είναι η ελληνική κυβέρνηση ώστε με δέσμη προτάσεων να προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατόπιν ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που ζητούσε να ενημερωθεί για το κυβερνητικό σχέδιο για τα "κόκκινα δάνεια".

Στις προτάσεις κατά τον υπουργό περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας με κοινωνικά κριτήρια που συναρτούν τον ρυθμό αποπληρωμής από το εισόδημα, ενώ όπως είπε αναμένεται να συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο υπουργός, θα αξιοποιηθούν οι θετικές ρυθμίσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας με βασική επιδίωξη οι να βρεθούν οι λύσεις εντός του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Σταθάκης απαντά στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ταυτισμένο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επομένως εντός της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Σύσκεψη στη Βουλή υπό τον Τσίπρα για όλα τα "αγκάθια"

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας κρίσιμη σύσκεψη στη Βουλή με τη συμμετοχή του Γιάννη Δραγασάκη και κορυφαίων υπουργών, όπως των κ. Φλαμπουράρη, Τσακαλώτου και Παππά για τα "αγκάθια" της αξιολόγησης καθώς η κυβέρνηση εκτιμάται ότι έχει μπροστά της χρονικό ορίζοντα μικρότερο των δύο εβδομάδων ώστε έως τα μέσα Νοεμβρίου να κλείσει όλα τα μέτωπα για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και να αποφευχθεί το "κούρεμα" των καταθέσεων.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωναν το βράδυ της Δευτέρας ότι το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια θα επιλυθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, όμως συμπλήρωναν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η πολιτική διαπραγμάτευση και συγχρόνως να επανακαθοριστούν τα κριτήρια για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.

Το θέμα των κόκκινων δανείων θα βρεθεί στο επίκεντρο των αυριανών και μεθαυριανών επαφών που θα έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και οι υπουργοί κ. κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Κατρούγκαλος και Σταθάκης με τον επίτροπο Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να αποσπάσει μία θετική δήλωση από τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ για το ζήτημα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων εκτιμώντας ότι ο Μοσκοβισί, όντας πιο κοντά στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση της κυβέρνησης πατώντας ουσιαστικά στην πρόσφατη δήλωση του Φρανσουά Ολάντ ότι δεν πρέπει να γίνουν κατασχέσεις σπιτιών συνοδευόμενη από την άποψή του πως πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια για την ένταξη των νοικοκυριών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον περίφημο νόμο Κατσέλη.