Συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν: Η δυνατή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ γίνεται ακόμα πιο ισχυρή
Στο υπουργείο Εξωτερικών έφτασε το πρωί της Τρίτης (21/2) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να κηρύξει μαζί με τον Νίκο Δένδια την έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και να θέσουν επί τάπητος σειρά σημαντικών θεμάτων για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους μπροστά από τις κάμερες, οι Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν μίλησαν για τη δυνατή συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ και τόνισαν ότι αυτή γίνεται ακόμη πιο ισχυρή.
Ανοίγοντας τις συζητήσεις, ο Νίκος Δένδιας είπε πως η τελευταία συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του ήταν πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσινγκτον.
«Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι ανάμεσα σε αυτές τις εξελίξεις, η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή.
«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας» είπε ο Νίκος Δένδιας.
Και συμπλήρωσε:
«Η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για τις κοινές αξίες Ελλάδας και ΗΠΑ ενώ τόνισε πως κατά τη διάρκεια των επαφών θα συζητηθούν θέματα άμυνας, ασφάλειας και επιβολής διεθνούς νόμου.
«Ο 4ος Στρατηγικός Διάλογος, που ξεκινάει τώρα, αποτελεί την τελική φάση μιας συνεργασίας των ειδικών μας που διαρκεί εδώ και καιρό. Θα συζητήσουμε για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς νόμου αλλά και την αντιτρομοκρατία, ανθρωπιστικές προκλήσεις, περιβαλλοντικές προκλήσεις αλλά και τις σχέσεις των λαών».
Είπε, επίσης, ότι οι δύο χώρες θα κάνουν έναν «ανοιχτό διάλογο, ανοιχτές συζητήσεις, σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά ζητήματα».
«Αυτές οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή μας, σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
Κάνοντας μια ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αέριου ήταν πάρα πολύ σημαντική όταν συνέβη.
«Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς» επισήμανε ο ίδιος.
Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι συζητήσεις θα στεφθούν με επιτυχία.
Μπλίνκεν: Έχουμε βελτιώσει τις σχέσεις άμυνας ανάμεσα στις δύο χώρες μας
Με τη σειρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν, που ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας «Νίκο, φίλε μου», είπε ότι ο διάλογος αυτός αντικατοπτρίζει τη συνεργασία που έχουν Ελλάδα και ΗΠΑ για πάνω από 20 χρόνια.
«Έχουμε εκπροσώπους εδώ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το τμήμα του εμπορίου, εσωτερικής ασφάλειας, άμυνας. Οι σημερινές λοιπόν συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που αφήσαμε τον 3ο Στρατηγικό Διάλογο, το 2021. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τότε. Έχουμε βελτιώσει τις σχέσεις άμυνας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Επιτρέπουμε στους στρατιώτες μας πλέον να κάνουν μαζί ασκήσεις σε διαφορετικές χώρες. Η χώρα έχει γίνει ένας κόμβος ουσιαστικά στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Έχουν γίνει επενδύσεις 123 εκατ. δολαρίων στην περιοχή της Σούδας. Επίσης θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ, να συνεχίσει τη δράση του ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε, πως η Ελλάδα βοήθησε πάρα πολύ και πάρα πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία.
Μάλιστα, ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δήλωση του Νίκου Δένδια από την Τουρκία, ότι δηλαδή δεν πρέπει να περιμένουμε μια μεγάλη καταστροφή για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.
«Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και για άλλες περιφερειακές προτεραιότητες, όπως την καθαρή ενέργεια, για παράδειγμα. Η μετάβαση της Ελλάδας ήταν πραγματικά μοντέλο για την περιοχή... Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική ή η ηλιακή πλέον παράγουν το 50% των ενεργειών που χρειάζονται και έχετε δείξει μια εξαιρετική πρόοδο. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, μειώνεται η εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και η Ελλάδα ανοίγειται στην ενεργειακή αγορά» ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στη στενή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, καθώς από τη μια σημείωσε ότι «πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα» και από την άλλη ότι ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος Μπάιντεν «που αποκαλεί τον εαυτό του Τζόι Μπαϊντενόπουλο».