ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ατζέντα προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Γκάλη, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

To μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα των εργασιακών θέλει να πετάξει το Μαξίμου, που χθες κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γνωστοποιήσει τις θέσεις του για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το lock out και τις ομαδικές απολύσεις.

Την ίδια ώρα απλώνει τα θέματα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης, αφήνοντας να αιωρείται ακόμη και η προοπτική διενέργειας δημοψηφίσματος για την θεσμική αλλαγή της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο δε εκλογικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα για να «κουμπώσει» μετά πάνω στην αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει την άποψη ότι η συζήτηση περί τα εργασιακά διογκώθηκε με πρωτοβουλία της ΝΔ, με στόχο να δημιουργηθούν εντυπώσεις εις βάρος της κυβέρνησης και τώρα ζητεί από τον πρόεδρό της να ξεκαθαρίσει τις δικές του θέσεις, ώστε να ενισχύσει όπως λέει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, όταν ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Για το Μαξίμου η συζήτηση περί κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού είναι ανύπαρκτη και ουδέποτε τέθηκε τέτοιο αίτημα από τους δανειστές. Αντιθέτως, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εξακολουθούν να υπάρχουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, την θεσμοθέτηση του lock out και τις ομαδικές απολύσεις τις οποίες και θα επιδιώξει να αποτρέψει.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και την προστασία υφιστάμενων κοινωνικών κατακτήσεων και, μάλιστα, σχολίασε για τον 13ο και 14ο μισθό ότι μετά την διάψευση του ΣΕΒ είναι προφανές πως όλη η συζήτηση υποκινείται από «δόλιες σκοπιμότητες».

Σενάριο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι προσπαθεί να γυρίσει σελίδα και να διαμορφώσει μία νέα ατζέντα στην πολιτική σκηνή της χώρας. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε γνωστό χθες ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί άμεσα, δηλαδή τους επόμενους μήνες και ότι εκείνο που απομένει είναι να αποφασιστεί εάν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής ή εάν θα διατηρήσει ένα bonus π.χ. 30 έδρων αφήνοντας τους 270 βουλευτές να εκλέγονται με το αναλογικό σύστημα.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συλλογικό επίπεδο από τα κυβερνητικά όργανα και τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ειδήσεις που βγήκαν, όμως, χθες από την κυβέρνηση δεν αφορούν μόνο τον χρόνο ψήφισης του εκλογικού νόμου. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπονόησε χθες ότι ενδεχομένως να προσφύγει και σε δημοψήφισμα για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, εφόσον βεβαίως ολοκληρωθεί εξαντλητικός διάλογος σε επίπεδο κομμάτων για τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν. Οι κυβερνητικές προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση θα παρουσιαστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις 24 Ιουλίου, την επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης