ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορβέτες στο «μενού» της συνάντησης Μητσοτάκη - Μακρόν

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της GroupNaval στη Λοριάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου

Ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού είχε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο για την πορεία κατασκευής των ελληνικών Φρεγατών FDI Belharra, ενώ όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στην ατζέντα βρέθηκε και η γαλλική πρόταση για τις Κορβέτες Gowind.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα, αναμένεται να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της GroupNaval στη Λοριάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ώστε να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών των ελληνικών FDI κλάσης «ΚΙΜΩΝ».

Ωστόσο, η επιλογή της Κορβέτας που θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, μετά τις εκλογές αφού σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης, το ΚΥΣΕΑ του Φεβρουαρίου απασχόλησε το ζήτημα των ισραηλινών πυραύλων Spike NLOS ενώ προτού ληφθούν αποφάσεις θα πρέπει να προηγηθεί η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού.

ΣΑΓΕ για Τεθωρακισμένα και Άρματα Μάχης

Διεργασίες ώστε Αθήνα και Βερολίνο να φτάσουν σε μια συνολική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει την προμήθεια νέων τεθωρακισμένων ερπυστριοφόρων KF-41 Lynx και την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard 2 A4, βρίσκονται σε εξέλιξη όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η συμφωνία φαίνεται πως αποτελεί και την προϋπόθεση για να «ξεπαγώσει» η παραχώρηση των υπολοίπων Marder 1A3 στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής, αφού η Ελλάδα έχει ήδη παραδώσει τα πρώτα 20 BMP-1 και έχει λάβει μόνο 14 Marder.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως ακόμη αναμένεται η άφιξη ακόμη έξι τεθωρακισμένων οχημάτων ενώ η παραλαβή άλλων 20 Marder μετακυλίεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το γεγονός όμως, ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποστολή Marder στην Ουκρανία αλλά και η σύνδεση της παραχώρησης 200 ακόμη τεθωρακισμένων οχημάτων που ζητά εδώ και καιρό η ελληνική πλευρά με το πρόγραμμα αγοράς των Lynx, σημαίνει ότι θα μεσολαβήσουν αρκετοί μήνες μέχρι ο Στρατός Ξηράς να έχει στα χέρια του νέα ΤΟΜΑ.

Η Γερμανική πρόταση

Αν και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, ειδικά από τη στιγμή που εκκρεμεί το πρόγραμμα των Κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και μια σειρά από σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα όλων των Κλάδων, το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της αναβάθμισης μέρους του αρματικού δυναμικού του Στρατού Ξηράς και της προμήθειας νέων ΤΟΜΑ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η γερμανική προσφορά περιλαμβάνει την αγορά 205 KF-41 Lynx και τον εκσυγχρονισμό 123 (από τα 183) Leopard 2 Α4 στο επίπεδο Α7 έναντι 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προκειμένου να γίνει πιο «ελκυστική» η συμφωνία, η Rheinmetall, κατασκευάστρια των Lynx, προσανατολίζεται στη δημιουργία γραμμής παραγωγής και υποστήριξης των τεθωρακισμένων οχημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξετάζεται και η συνεργασία με ελληνικές αμυντικές εταιρείες.

Αν οι δύο πλευρές προχωρήσουν με το πρόγραμμα των Lynx, θεωρείται δεδομένη και η «αποδέσμευση» σε βάθος χρόνου έως 200 Marder 1A3 που θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς.

Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός των Leopard στο επίπεδο Α7 θα προσφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις υπεροχή στο χερσαίο πεδίο επιχειρήσεων αλλά και ομοιογένεια απλοποιώντας τη διαδικασία υποστήριξης των αρμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης