ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Θετική αποδοχή αναπτυξιακού νόμου από φορείς

Βουλή: Θετική αποδοχή αναπτυξιακού νόμου από φορείς
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Με επιμέρους επιφυλάξεις έγινε δεκτό από την πλειονότητα των κοινωνικών φορέων ο νέος αναπτυξιακός νόμος, πουσυζητείται για δεύτερη ημέρα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Κοινός τόπος των περισσοτέρων εκπροσώπων τους ήταν πως έστω και μεγάλη καθυστέρηση κατατέθηκε το νομοσχέδιο που μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν, με την επισήμανση ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας.

Στις τοποθετήσεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς αναφέρθηκαν στην ανάγκη ύπαρξης σταθερών φορολογικών συντελεστών και διευκολύνσεις στις δανειοδοτήσεις των τραπεζών, ζητώντας παράλληλα, αξιοποίηση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο να ξεπεραστούν ζητήματα, όπως ο περιορισμός των τραπεζικών χορηγήσεων.
Κάλεσαν ακόμη, την κυβέρνηση να παρατείνει τις προθεσμίες για τα επενδυτικά σχέδια που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους νόμους, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Γιώργος Σταθάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης όσοι έχουν ενταχθεί σε προηγούμενους νόμους και έχουν ολοκληρώσει την επένδυση τους πριν την 7ετία, αλλά και να εξεταστούν επενδύσεις κάτω από 20 εκατ. ευρώ, απορρίπτοντας το αίτημα του ΣΕΤΕ για μεγάλες χρηματοδοτήσεις πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος: Ζήτησε να έχουν ενεργότερο ρόλο οι τράπεζες στην διαχείριση υλοποίησης των έργων.

Πρόεδρος Συνδέσμου Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης: Μίλησε για καλοσχεδιασμένο επενδυτικό
νόμο, πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι.

Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός: Είπε ότι ο αναπτυξιακός νόμος είναι φτωχός, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υποστήριξε ότι χρειάζεται και υπεύθυνη στάση από την κυβέρνηση, «δεν χρειάζονται ούτε σωσίες υπουργοί, ούτε μάρτυρες υπουργοί».

Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης: Ζήτησε να ενταχθούν στο νόμο οι έτοιμες τουριστικές επενδύσεις σαν επιχειρήσεις αιχμής και να έρθει άμεσα το σχέδιο νόμου για στρατηγικές επενδύσεις και έργα άνω των 20 εκ. ευρώ.

Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη: Ζήτησε σταθερούς φορολογικούς συντελεστές και να υπάρξει μέριμνα για το θέμα της προκαταβολής από τις τράπεζες αφού εγκριθούν τα κεφάλαια.

Διευθυντής Τομέα Ανάπτυξης ΣΕΒ Γιώργος Ξηρογιάννης: Ζήτησε ταχύτερη αδειοδότηση για όλες τις επιχειρήσεις, δικλείδες ασφαλείας για την ανάκληση δημόσιων πόρων και περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Κομισιόν.

Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος: Χαρακτήρισε άδικο τα 7 χρόνια
αποπληρωμής και ζήτησε να μην ποινικοποιηθεί η επιχειρηματικότητα για όσους εντάχθηκαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.

Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας: Υποστήριξε ότι ο αναπτυξιακός νόμος
χωλαίνει στην έλλειψη σύνδεσης με το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και τάχθηκε υπέρ ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.