ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξαφνικά σενάρια δημοψηφίσματος για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο

Eurokinissi

Εκπλήξεις επεφύλαξε το σημερινό briefing των πολιτικών συντακτών καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Σχετικά με τις πληροφορίες για αλλαγές στον εκλογικό νόμο η κυρία Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι αυτές θα είναι «στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής», προσθέτοντας πως κατατίθενται προτάσεις και σκέψεις που θα περάσουν από τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του πρωθυπουργού να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα, η κα Γεροβασίλη τόνισε πως «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο διάλογος και στα πολιτικά κόμματα και στην κοινωνία. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με δεδομένο ότι απαιτούνται ευρείες συναινέσεις για αυτές τις αλλαγές».

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει σε έκταση και βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Αλλαγές που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής, είπε.

Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου, που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης η ανάληψη πρωτοβουλίας που θα στοχεύει στο να εμπλακεί η κοινωνία σε αυτές τις αλλαγές μέσω ενός δημοψηφίσματος ώστε να τεθεί στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας το περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών ή του εκλογικού νόμου, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως «ούτε αυτό έχει συζητηθεί και αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται».

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 25 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην χώρα.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Να αφήσει τα "πυροτεχνήματα" η κυβέρνηση

Oι δηλώσεις της κυρίας Γεροβασίλη για την συνταγματική αναθεώρηση προκάλεσαν την αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία κάνει λόγο για μικροκομματική σκοπιμότητα.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και ο εκλογικός Νόμος είναι δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο όμως και τα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, αλλά και την γενικότερη πορεία της χώρας και της κοινωνίας.Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη επεξεργασθεί τις προτάσεις της για τα μείζονα αυτά ζητήματα, και θα τις παρουσιάσει με σοβαρότητα και ευθύνη και στις θεσμικές διαδικασίες» λέει στην ανακοίνωση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη και προσθέτει «Καλούμε όμως την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τουλάχιστον το μείζον αυτό θέμα με την δέουσα σοβαρότητα, και όχι να το χρησιμοποιεί ως “πυροτέχνημα”, για αντιπερισπασμό, και εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων.

Από τη μεριά του, ο Ευ. Βενιζέλος με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει ότι το Σύνταγμα προβλέπει δυο συγκεκριμένους τύπους δημοψηφίσματος στους οποίους δεν περιλαμβάνεται το συνταγματικό δημοψήφισμα και πως η δημοψηφισματική προσφυγή στο λαό δεν υποκαθιστά τις αυξημένες πλειοψηφίες, δηλαδή τις ρήτρες συνταγματικής συναίνεσης που λειτουργούν μεταπλειοψηφικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης