ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόση και αναθεώρηση, το "φάρμακο" για τα εργασιακά

Δόση και αναθεώρηση, το "φάρμακο" για τα εργασιακά
EUROKINISSI

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα εγκαίνια της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016» αναφορικά με τις προοπτικές της χώρας όπως αυτές θα διαμορφωθούν με το κλείσιμο της αξιολόγησης

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «με την κοινή δέσμευση για αυτόματες παρεμβάσεις επί του χρέους όποτε κρίνεται σκόπιμο, το χρέος καθίσταται βιώσιμο και η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αδιαμφισβήτητη». Yπογράμμισε ότι «το Grexit φεύγει τελείως από το τραπέζι», αλλά και ότι «η κρίση μας βοήθησε να αλλάξουμε σελίδα».

Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο κύκλος της ύφεσης, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού έρχεται λίγο μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group που έδωσε μικρή διορία στην κυβέρνηση προκειμένου να διευθετήσει εκκρεμή προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τη δόση των 7,5 δις ευρώ.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως «έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ' επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να αποκρούει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για κατάργηση, ακόμα και ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε: «Τώρα που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα και συνθήκες αποσταθεροποίησης».

Και πρόσθεσε: "Ακριβώς επειδή το παλιό πολιτικό σύστημα που κατέρρευσε, το σύστημα της διαπλοκής, βλέπει ότι ήρθε η ώρα της υπέρβασης του, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ξανά τεχνητά ειδήσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Να παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα, τώρα που αυτή τερματίστηκε, και προφανώς προσπαθεί, όχι προς όφελος αλλά προς ζημιά της χώρας"

Απέδωσε μάλιστα τη σχετική συζήτηση σε πρόταση του ΣΕΒ την οποία δεν έχει κάνει αποδεκτή η κυβέρνηση. Με ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καθιστά σαφές πως ουδέποτε ζήτησε τη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση προγραμματίζει να παρουσιάσει στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στήριξη από Τσίπρα-Μητσοτάκη στην ελληνική ναυτιλία

Στην έναρξη της ομιλίας του στα Ποσειδώνια ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, διορατικότητα και καινοτομία στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων, ενώ στάθηκε και στη συνεισφορά των Ελλήνων ναυτικών, που όπως είπε, για δεκαετίες αποτέλεσαν το βασικό συστατικό στην επίτευξη υψηλών επιδόσεων στους χώρους της ελληνικής ναυτιλίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία «μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος. Η ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί έναν κλάδο υψηλής παραγωγικότητας με σημαντική προστιθέμενη αξία. Η συνεισφορά της στο ελληνικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 7%».

Aπό την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επίσης βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι «σε οποιονδήποτε επιχειρεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας, την ελληνική σημαία στα πλοία και την ελληνική ναυτοσύνη.

Τόνισε επίσης ότι η Ν.Δ. «διαχρονικά έχει στηρίξει την ανάπτυξη της ναυτιλίας και μέσα από αυτήν τους εργαζόμενους και φυσικά τους ανθρώπους εκείνους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος του κόσμου που έχει βάση του την Ελλάδα, συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομία της χώρας με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και σημαντική συμμετοχή στο παραγόμενο εγχώριο προϊόν.

Επιπλέον σημείωσε πως η έκθεση «Ποσειδώνια» αποτελεί θεσμό διεθνούς κύρους και πιστοποιεί ότι η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία.