ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Διαφορετική η προσέγγιση Ελλάδας - Αλβανίας στο θέμα των Τσάμηδων

Eurokinissi/AP Photo/Hektor Pustina

Τη διαφορετική προσέγγιση Ελλάδας – Αλβανίας στο θέμα των «τσάμηδων» επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη γειτονική χώρα, ερωτηθείς για το εάν υφίσταται το εμπόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες, τόνισε ότι τόσο ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός όσο και η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, καθιστά τις δύο χώρες εταίρους.

Τα ζητήματα του εμπολέμου και των Τσάμηδων είναι δύο θέματα που θέτει συνεχώς η Αλβανία στις επίσημες συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους.

Η γειτονική χώρα ζητά, δηλαδή, την επιστροφή των Τσάμηδων και των περιουσιών τους, συνδέοντας το θέμα με αυτό της Μειονότητας στη Βόρειο 'Ηπειρο.

Διαφορετική η ιστορική προσέγγιση στους Τσάμηδες

Σε ότι αφορά τους «Τσάμηδες ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για αυτούς καθώς «δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία» υπογραμμίζοντας ότι «ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γείτονη μας πλευρά. «Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από την σκοπιά της ιστορίας».

Ερωτηθείς ο κ. Κοτζιάς από Αλβανό δημοσιογράφο, είπε ότι «υπήρξαν και ορισμένοι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, που είχαν φτιάξει τις επιτροπές ελέγχου και λεηλασίας της περιουσίας του υπόλοιπου πληθυσμού σε περιοχές της Ηπείρου, οι οποίοι καταδικαστήκαν από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νόμο και τον διεθνή νόμο, οι οποίοι σε αντίθεση με άλλους δοσίλογους στην Ευρώπη εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν εκτελέστηκαν».

Το εμπόλεμο στο επίκεντρο

Η εμπόλεμη κατάσταση διατηρείται με την Αλβανία, τύποις, από το 1940. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρε το εμπόλεμο μέσω σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργικό συμβούλιο (μετά από πρόταση του τότε υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια), την οποία ποτέ δεν επικύρωσε η Ελληνική Βουλή.

Και η Αλβανία από την πλευρά της δεν έχει άρει το εμπόλεμο με την Ελλάδα. Αν και είχε αρθεί εμμέσως επί Χότζα, ωστόσο με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο Μπερίσα ακύρωσε κάθε νόμο που υπήρχε. Δηλαδή, στην πράξη επανέφερε το εμπόλεμο που είχε η Αλβανία με όποια χώρα ήταν εχθρική προς την Ιταλία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των αλβανών δημοσιογράφων για αυτό το θέμα. Σε ερώτηση σχετικά με το «εμπόλεμο», επίσης από Αλβανό δημοσιογράφο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Ελλάδα πιστεύει ότι με τη δήλωση του υπουργικού Συμβουλίου το 1987, ότι δεν είμαστε σε πόλεμο», επισημαίνοντας ότι επίσης «αληθεύει το Σύμφωνο Φιλίας μας το 1996, που είναι σύμφωνο ανάμεσα σε δυο χώρες που είναι φιλικές».

Και προσέθεσε: «Η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και η προοπτική ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας κάνει όχι απλώς φίλους, αλλά και εταίρους. Αν υπάρχουν, από την άλλη πλευρά αμφιβολίες για το αν είμαστε ή δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, θα είναι αντικείμενο της κουβέντας που θα γίνει και νομίζω ότι θα βρούμε και οι δύο ικανοποιητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης