ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν κάνει διάλογο με το παράλογο

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν κάνει διάλογο με το παράλογο
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της Ελλάδας, τον ρόλος που έχει παίξει στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και την κρίση των διμερών επαφών με την Τουρκία ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με αντικείμενο την διεθνή σημασία της Ελλάδας, συνεδρίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη (24/1).

Ξεκινώντας την συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «το όραμά μου είναι μια Ελλάδα δυναμική και εξωστρεφής, που θα είναι ισότιμος διεθνής συνομιλητής και θα συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις με πρωτοβουλίες και δράσεις αλλά κυρίως με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση».

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι από τις επαφές του με ξένους ηγέτες και επιχειρηματικούς παράγοντες είναι πλέον σαφές πως εμπεδώνεται η θετική εικόνα της Ελλάδας και η πεποίθηση ότι η χώρα μας έχει γυρίσει σελίδα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στις διεθνείς προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική διπλωματία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως η αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου σε βάρος ενός κυρίαρχου κράτους, το οποίο μάχεται για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του. Επίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα, η οποία συχνά δέχεται απειλές κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, δεν μπορεί παρά να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχτεί τον αναθεωρητισμό και την παραβατικότητα.

Πρωτοβουλίες για την ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Στάθηκε στην εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας, που έχει συμβάλει στη μετατροπή της Ελλάδας σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας και εξαγωγέα ενέργειας για τα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιοποιώντας τις στρατηγικής σημασίας υποδομές που αναπτύσσονται για την εισροή LNG και την ηλεκτροπαραγωγή.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει διάλογο με το παράλογο

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως το 2022 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις διμερείς σχέσεις. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, όμως δεν προτίθεται να κάνει διάλογο με το παράλογο.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εξ αποστάσεως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και με φυσική παρουσία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης, ο α΄ γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ρούσος Κούνδουρος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης 'Αννα Μαρία Μπούρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σημειώνεται ότι, η συνεδρίαση αυτή, είναι αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά το 2022, στόχος της οποίας είναι ο καλύτερος συντονισμός με τους επικεφαλής των αρχών για την καλύτερη προώθηση των εθνικών στόχων και θέσεων.