Μηταράκης: Να τελειώσει η μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του Έβρου
Ανανεώθηκε:
Σε μια ενδελεχή ενημέρωση για την υπόθεση του «νεκρού» παιδιού στον Έβρο τον Αύγουστο του 2020, προχώρησε το πρωί της Τρίτης (24/1) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανέφερε ότι πλέον υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι πρόκειται για μία στημένη ιστορία.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης (24/1) ο υπουργός, αναφέρθηκε στον ύποπτο ρόλο που έπαιξαν οι δυο ΜΚΟ που ξεκίνησαν την υπόθεση, τονίζοντας πως υπάρχουν στελέχη σε αυτές, τα οποία είχαν θεσμικό ρόλο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στάθηκε στον ρόλο που έπαιξε η άτυπη «εκπρόσωπος» των «38» στα διεθνή ΜΜΕ, η λεγόμενη Μπαϊντάα, η οποία, είναι άγνωστο πως ενσωματώθηκε το γκρουπ και στη συνέχεια αποχώρησε από την Ελλάδα, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα από τις αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο Νότης Μηταράκης εξαπέλυσε επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να βάλει τέλος στη μονταζιέρα, καθώς ο ίδιος ήταν αυτός που στις 16 Αυγούστου μετέφερε δημοσίως αυτά που δήλωσαν ορισμένοι από τους μετανάστες μόλις βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος περί νεκρού παιδιού, ενώ στην συνέχεια μετά την έρευνα που έκανε η ελληνική Πολιτεία, ο ίδιος ενημέρωσε τη Βουλή επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ούτε αγνοούμενο, ούτε νεκρό παιδί.
Αναφορικά με το αίτημα εκταφής του παιδιού, ο υπουργός δήλωσε πως η Τουρκία αντέδρασε και η ελληνική πλευρά ζήτησε την άδεια της οικογένειας για να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση, κάτι το οποίο η οικογένεια αρνήθηκε.
Στην συνέχεια, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως λίγες εβδομάδες μετά, αφού είχε η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε η μικρή Μαρία, κατέθεσαν αίτημα στον Εισαγγελέα Ορεστιάδος. Ωστόσο, οι ίδιοι όταν εκλήθησαν να καταθέσουν για την τοποθεσία ταφής της «5χρονης Μαρίας», η οικογένεια απάντησε ότι δεν έθαψε το παιδί της, το έδωσε σε κάποιους άλλους από τους «38» να πάνε κάπου πιο κει να το θάψουνε. «Η οικογένεια που έθαψε το παιδί της δεν ξέρει που το έθαψε και δεν το έθαψε η ίδια. Αυτή η ιστορία έχει πάρα πολλές τρύπες από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό πλέον υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει μία στημένη ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του κ. Μηταράκη:
«Έχω ακούσει αυτή τη μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ να είμαστε ξεκάθαροι εδώ πέρα. Στις 30 Αυγούστου στη Βουλή αποκάλυψα επίσημα στη Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή ότι δεν υπήρχε πέμπτο παιδί, δεν υπήρχε νεκρό παιδί και μετέπειτα ότι η Μπαϊντάα δεν άνηκε στο αρχικό γκρουπ των 38. Από εκεί και πέρα στις 16 Αυγούστου πράγματι πήγα στον Έβρο, συναντήθηκα με τους 38 και είπα ότι στις μαρτυρίες τους προκύπτει από τη μαρτυρία. Ήταν πολύ προσεγμένες οι λέξεις που χρησιμοποιούσα ότι αναφέρονται σε νεκρό παιδί. Είπα την ίδια στιγμή ότι θα ζητηθεί μέσω δικαστικής συνδρομής από την Τουρκία να προχωρήσουν σε ενέργειες εκταφής, η οικογένεια αρνήθηκε εκείνη τη στιγμή οποιαδήποτε συνεννόηση με την Τουρκία για να υπάρξει εκταφή του παιδιού».
Κάναμε ενδελεχή έρευνα για δύο εβδομάδες, συγκεντρώσαμε στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που είχαμε προσφύγει, κάναμε αντιπαραβολή από τις λίστες που βρήκαμε από αυτούς που ήρθαν, είδαμε φωτογραφικό υλικό και 14 ημέρες μετά, στις 30 Αυγούστου επίσημα στη Βουλή είπα ότι δεν υπήρχε νεκρό παιδί. Είπα ότι υπήρχαν οι μαρτυρίες, αλλά όπως είπα στη Βουλή στις 30/8, όταν συγκεντρώσαμε όλες τις καταθέσεις των 38 ελάχιστοι από τους 38 αναφέρθηκαν επιγραμματικά στο περιστατικό. Η πλειοψηφία των 38 δεν ανέφερε καν ότι υπήρχε αυτό το παιδί.
Το αίτημα προς την Τουρκίαδενέγινε ποτέ γιατί η Τουρκία αντέδρασε. Προτιθέμεθα να ζητήσουμε, ζητήσαμε την άδεια της οικογένειας, η οικογένεια μας αρνήθηκε μέσω των δικηγόρων της ΜΚΟ που τους εκπροσωπούσαν να προβούμε σε ενέργειες προς την Τουρκία. Λίγες εβδομάδες μετά, αφού είχε η Κυβέρνηση αποκαλύψει ότι δεν υπήρχε η μικρή Μαρία καταθέσανε αίτημα στον Εισαγγελέα Ορεστιάδος. Το οξύμωρο εδώ πέρα είναι ότι όταν εκλήθη η οικογένεια να καταθέσει στον Εισαγγελέα Ορεστιάδος που ακριβώς στη μικρή Νησίδα έγινε η ταφή της δήθεν Μαρίας, η οικογένεια απάντησε ότι δεν έθαψε το παιδί της, το έδωσε σε κάποιους άλλους από τους 38 να πάνε κάπου πιο ‘κει να το θάψουνε. Η οικογένεια που έθαψε το παιδί της δεν ξέρει που το έθαψε και δεν το έθαψε η ίδια. Αυτή η ιστορία έχει πάρα πολλές τρύπες από την πρώτη στιγμή και γι' αυτό πλέον υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει μία στημένη ιστορία.
Το ερώτημα τώρα είναι ποιος την έστησε. Εμφανώς συμμετείχαν οι γονείς και η Μπαϊντάα στις καταθέσεις αυτές. Έχω καταθέσει ήδη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά, έχει ανοίξει δικογραφία την οποία διαχειρίζεται ο Εισαγγελέας Ορεστιάδος υπό την επίβλεψη Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Είναι θέμα της δικαιοσύνης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Το ερώτημα όμως που τίθεται τώρα είναι το εξής. Αυτή η οικογένεια εκπροσωπήθηκε από δύο συγκεκριμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Δημοσιεύματα σήμερα, πρωτοσέλιδα ημερησίων εφημερίδων συνδέει άμεσα αυτές τις δύο ΜΚΟ στελέχη της, με στελέχη τα οποία ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ θέτω ένα ερώτημα, και το έχω θέσει από χθες και δεν έχω πάρει απάντηση. Οι δύο αυτές ΜΚΟ είτε παραπλανήθηκαν από τους εντολείς τους, είναι ένα ενδεχόμενο. Η Human Rights 360 έχει βγει δημόσια και έχει ανακαλέσει. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στο οποίο πρόεδρος είναι πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τοποθετηθεί ή είναι ότι παραπλανήθηκαν. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι έπαιξαν κάποιο ρόλο. Είναι σημαντικό λοιπόν να βγούνε και να μας διευκρινίσουν τι ρόλο έχουν. Γιατί αυτοί καταθέσαν τώρα, πριν τις αποκαλύψεις και του κ. Σουλιώτη κύρια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτονόητα λοιπόν, η Ελλάδα έχει συλλέξει όλα αυτά τα στοιχεία και θα απαντήσουμε δικαστικά».
Ο ρόλος της Μπαϊντάα
«Δεν ήταν στο αρχικό γκρουπ. Η Μπαϊντάα δεν ήταν στην κατάθεση των ΜΚΟ προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο. Εμφανίστηκε τελευταία στιγμή. Εμφανίστηκε και ενσωματώθηκε με αυτό το γκρουπ όχι από τις αρχές. Δεν είναι στη λίστα που κατέθεσαν οι δύο ΜΚΟ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό είναι κάτι το οποίο διερευνά η Δικαιοσύνη. Πάντως ξέρουμε ότι βρίσκεται εκτός Ελλάδος.
Βάσει της Κοινής Δήλωσης του 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας δεν υπάρχει νομικό δικαίωμα για κανένα από την Τουρκία να έρθει παράνομα στην Ελλάδα και μετά να πάει παράνομα στη Γερμανία. Κάποιοι δικαιωματιστές προσπαθούν να το παρουσιάσουν ότι αυτό είναι κάτι το οποίο επιτρέπεται και πρέπει να γίνει και έχει μία ανθρωπιστική βάση. Δεν έχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο. Είναι μία παράνομη είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη. Τη συνάντησα και εγώ στον Έβρο. Κοιτάξτε, μπήκε στη χώρα με τους 38 από τη νησίδα. Βρήκαν τυχαία μία βάρκα - αυτό είναι από τα άλλα σημεία που είχαμε συζητήσει τότε. Πώς βρέθηκε η βάρκα; Δεν έχει φύγει νόμιμα από την Ελλάδα. Ή εν πάση περιπτώσει, για να το πω σωστά, δεν έχει φύγει με ελληνικά χαρτιά.
Τα στοιχεία της συγκεκριμένης τα ξέραμε από την πρώτη στιγμή που μπήκε σε ελληνικό έδαφος, γιατί αυτή η ιστορία δεν ξέραμε πότε θα έρθουν στην Ελλάδα. Αυτοί βρισκόντουσαν στην Τουρκία, μπορεί να μην περνάγανε ποτέ. Όταν περάσαν στην Ελλάδα μέσα σε 14 ημέρες θέλω να πιστεύω ότι είναι ένας πολύ ταχύς χρόνος για να υπάρχει μια ξεκάθαρη άποψη της πολιτείας για ένα περιστατικό το οποίο τώρα συζητιέται έντονα πέντε μήνες μετά. Εμείς από τα τέλη Αυγούστου είχαμε μία τελική ξεκάθαρη εικόνα και θεωρώ ότι αυτός ήταν ένας ταχύτατος χρόνος και μια ξεκάθαρη άποψη που ειπώθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, η Αστυνομία και οι δικαστικές αρχές προχωράνε σε πολλαπλά επίπεδα έρευνας, συνεργάζονται με ξένες αρχές όποτε χρειάζεται, και είναι μία ιστορία η οποία θα προχωρήσει.
«Κοιτάξτε είναι λίγο δύσκολο καμιά φορά να συμμετέχεις σε μία τέτοια συζήτηση γιατί η Κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτική από κάποιον που κάνει ρεπορτάζ, στο τι μπορεί να πει, τι δεν μπορεί να πει σε μια οποιαδήποτε φάση. Πολύ καλά κάνετε εσείς τη δουλειά σας. Αυτό που λέω είναι ότι εγώ πρέπει να είμαι λίγο πιο προσεκτικός από ότι είναι ένας δημοσιογράφος που έχει εκφράσει μια άποψη. Αν υπήρχε χτύπημα στο Eurodac θα το ξέραμε, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπήρχε αντίστοιχος φάκελος. Υπάρχει μία συστηματική επικοινωνία των Ελληνικών Aρχών με τις Aρχές της Γερμανίας. Δεν είχε υποβάλει πρότερο αίτημα ασύλου στη Γερμανία, δεν υπήρχε φάκελός της ως αιτούσα άσυλο πριν το 2022 στη Γερμανία και γι’ αυτό δεν υπάρχει στο Eurodac. Θα απαντηθούν όλα εν ευθέτω χρόνο, υπάρχει έρευνα εν εξελίξει. Τα κρίσιμα πλέον τα ξέρουμε. Κοιτάξτε, υπάρχουν έρευνες οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για μια έρευνα που υπάρχει μέχρι να καταλήξει σε κάποια σημεία. Έχουμε πει πάντως πάρα πολλά συμπεράσματα».
Πού βρίσκεται η οικογένεια;
«Οι γονείς βρίσκονται στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι προσωπικό δεδομένο. Τέσσερα παιδιά είχαν δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τέσσερα έχουν, μια χαρά είναι τα παιδιά. Δόξα το Θεό. Είπαν το παιδί ότι δεν το έθαψαν οι ίδιοι, το έδώσαν σε τέσσερις άλλους εκ των 38 να το θάψουν κάπου στη νησίδα. Έτσι ισχυρίστηκαν (ότι είχαν πέντε παιδιά). Αλλά το ένα παιδί είναι η Μάγια, η οποία είναι εν ζωή και είναι εδώ. Αυτή χρησιμοποίησαν για να την ονομάσουν Μαρία».