ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: «Ψηλά» στην ατζέντα Μητσοτάκη η οικονομία – «Η χώρα άλλαξε σελίδα»

Κατά τη συνέντευξη της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει το κυβερνητικό έργο, αλλά και θα εξειδικεύσει το σχέδιό του για την επόμενη τετραετία ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα ζητήματα της οικονομίας που απασχολούν έντονα τους πολίτες, βρίσκονται «ψηλά» στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση άλλωστε θεωρεί, πως οι χειρισμοί της στις πολλαπλές κρίσεις του προηγούμενου διαστήματος, χτίζουν εκ νέου σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός θα «ανοίξει» τον κύκλο των θεματικών συνεντεύξεων Τύπου που θα παραχωρήσει το επόμενο διάστημα, με την ενότητα: «Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας» την προσεχή Δευτέρα (23/01) στις 12:30.

Στόχος είναι να δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη η δυνατότητα να αναδείξει το κυβερνητικό έργο, αλλά και να εξειδικεύσει το σχέδιό του για την επόμενη τετραετία.

Μιλώντας στο CNNi από το Νταβός, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν ξανά τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές επειδή -όπως είπε, τήρησε τις υποσχέσεις της, μείωσε τους φόρους και την ανεργία και στήριξε τους πολίτες σε δύσκολες περιόδους.

«Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, χτίσαμε ξανά νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μειώσαμε τους φόρους, την ανεργία, υποστηρίξαμε τους πολίτες σε δύσκολες περιόδους και στο τέλος της ημέρας το ζήτημα της αξιοπιστίας, της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες για πρώτη φορά αισθάνονται ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και δεν θέλουν να ανατρέψουν αυτή την πορεία», τόνισε μιλώντας στη δημοσιογράφο Julia Chatterley.

Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός τοποθέτησε την επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα γίνει μόλις λύσουμε τις πολιτικές αβεβαιότητες, καθώς έχουμε εκλογές την άνοιξη, που πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα αποφύγει φέτος την ύφεση, αλλά είναι πιθανό να έχει και ανάπτυξη πιο κοντά στο 2% απ’ ό,τι στο 1%.

Ο κατώτατος μισθός, τα μεγάλα έργα και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση θεωρεί την οικονομία ως το «βαρύ όπλο της» στις επικείμενες εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο το επόμενο διάστημα θα αναδείξει τα βήματα που γίνονται για να ανακουφιστεί η «τσέπη» των πολιτών, τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα αλλά και το «γκάζι» που πατά σε μεγάλα έργα.

«Σταθμός» θεωρείται η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου που εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 5,5% έως 9,5%. Οι αποδοχές των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 750 ευρώ και ενδεχομένως να φτάσουν ακόμα και τα 780 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή θα συμπαρασύρει «προς τα πάνω» 12 παροχές και επιδόματα.

Παράλληλα, αναδεικνύονται μεγάλα έργα υποδομών που αναμένεται να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεγάλο πρόγραμμα έργων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που υλοποιείται στην Κρήτη, το οποίο ανέδειξε ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης σήμερα στη Βουλή.

«Έχουμε κατορθώσει μετά από μια δεκαετία υποεπένδυσης στον χώρο των υποδομών να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο πακέτο έργων που έχει δει η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια ύψους 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν στη Κρήτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημαντική ώθηση στις επενδύσεις δίνει και το εργαλείο των δανείων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το 2022, υποβλήθηκαν 291 επενδυτικά σχέδια ύψους 10,53 δισ. ευρώ.

Τα εν λόγω σχέδια βρίσκονται σε διάφορα στάδια (π.χ. προ-έγκριση, αξιολόγηση, έγκριση, συμβασιοποίηση) και αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις - ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες).

Αξίζει να επισημανθεί πως από τις 291 επενδυτικές προτάσεις, οι 167, ύψους 2,25 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης