ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογική «θέα» από τα βουνά του Νταβός: Η έκτακτη συνέντευξη Μητσοτάκη και τα σενάρια

«Θα πάω σε εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον γνωστό δημοσιογράφο του CNNi, Φαρίντ Ζακαρία Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

Στα βουνά του … Νταβός μπορεί να λυθεί τελικά ο «γρίφος» της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση πως τη Δευτέρα (23/01) στις 12:30 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου, έγινε ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην ελβετική πόλη για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και «φούντωσε» τα σενάρια πως έρχονται ανακοινώσεις σχετικά με το πότε ακριβώς θα στηθούν οι κάλπες.

Άλλωστε, τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν, ο πρωθυπουργός έχει αποκαλύψει ότι επιλέγει ορεινές περιοχές για να λάβει σημαντικές αποφάσεις, όπως είναι και ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες.

Η πρώτη φορά ήταν το 2019, όταν μιλώντας με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας της είπε ότι θα ξεκλέψει ένα διήμερο για να πάει στο βουνό, γιατί «εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις». Η δεύτερη, ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν απαντώντας στις επίμονες εκλογικές ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών συντακτών, τους απάντησε ότι θα πάει στο βουνό και συγκεκριμένα στο Μέτσοβο, γιατί εκεί παίρνει σημαντικές αποφάσεις.

«Εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη»

«Θα πάω σε εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη», δήλωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον γνωστό δημοσιογράφο του CNNi, Φαρίντ Ζακαρία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι Έλληνες θα συγκρίνουν τα τέσσερα χρόνια μιας «λαϊκιστικής» κυβέρνησης και τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Αν κερδίσουμε, που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε, θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μια εκλογική διαδικασία που θα πρέπει να προσέξουν και στο εξωτερικό. Τα παλιά διλήμματα Αριστεράς – Δεξιάς δεν είναι πια σχετικά, όσο η διαιρετική τομή ανάμεσα λαϊκιστών και πραγματιστών, προοδευτικών δημοκρατών», σημείωσε.

Πότε θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών και πως οι πρώτες εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο. Αποκάλυψε ακόμη πως οι δεύτερες εκλογές, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικείμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, χωρίς μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα και θεωρείται δεδομένο ότι δεν μπορεί να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, δηλαδή κυβέρνηση που θα συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων.

«Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις και θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 7 μονάδες η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA δίνει προβάδισμα 7 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, το ΠΑΣΟΚ 9,7%, το ΚΚΕ 4,7%, η Ελληνική Λύση 3,5%, ΜέΡΑ 25 2,8%, Έλληνες 2,7%, άλλα κόμματα 4,9%, λευκό άκυρο 4,8%, δεν θα ψηφίσουν 5,8% αδιευκρίνιστη ψήφος 10,7%.

Στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 36,4%, ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, ΠΑΣΟΚ 12,4%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4,5%, ΜέΡΑ 25 3,5%, Εθνική Δημιουργία 1,2%, Έλληνες 3,4%, άλλα κόμματα 5%.

Παράλληλα, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 50% επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 47% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, με το 3% να απαντάει «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 37% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 17% τον Αλέξη Τσίπρα, το 6% τον Νίκο Ανδρουλάκη, από 2% οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ 28% συγκεντρώνει ο... «κανένας».


Τα προβλήματα στην Ελλάδα και η αξιολόγηση της κυβέρνησης

Για το αν η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, το 56% λέει «στη λάθος», έναντι 36% που λέει «στη σωστή»

Το πιο σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας:

  • Ακρίβεια 32%
  • Οικονομία 29%
  • Εξωτερική πολιτική 7%
  • Ανεργία 5%
  • Πολιτικό σύστημα 6%

Στην αξιολόγηση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση παίρνει θετική αξιολόγηση από το 38% και αρνητική αξιολόγηση από το 56% των πολιτών. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 18% θετική αξιολόγηση και 72% αρνητική.


Για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στα θετικά είναι:

  • Προσέλκυση τουρισμού (71),
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός (65),
  • Αμυντική θωράκιση (60) και
  • Εξωτερική πολιτική (48)

    Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει χαμηλή επίδοση σε:
  • Παιδεία (64),
  • Εγκληματικότητα (65),
  • Πληθωρισμό (65) και
  • Διαφθορά (70)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης