ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή επιστολή στον ΟΗΕ με Αίγυπτο ετοιμάζει η Αθήνα

Κοινή επιστολή στον ΟΗΕ με Αίγυπτο ετοιμάζει η Αθήνα
Σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή, η πρώτη επιστολή θα καταρρίπτει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας και της Τρίπολης περί «παράνομων» ενεργειών σε «αμφισβητούμενες» θαλάσσιες ζώνες ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI - Φωτογραφία αρχείου

Με δύο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζεται να απαντήσει η Αθήνα στις παράνομες τουρκικές αιτιάσεις. 

Σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή, η πρώτη επιστολή θα καταρρίπτει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας και της Τρίπολης περί «παράνομων» ενεργειών σε «αμφισβητούμενες» θαλάσσιες ζώνες.

Πρόκειται ουσιαστικά για απάντηση στην προκλητική επιστολή που εστάλη προ εβδομάδων στον ΟΗΕ, με τις υπογραφές της Άγκυρας και τις Τρίπολης, στην οποία αναφέρεται πως η Αθήνα πραγματοποιεί έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα που διεκδικεί η Λιβύη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική απάντηση θα σταλεί από κοινού με την Αίγυπτο, ενισχύοντας έτσι τη θέση της Αθήνας μιας και το Κάιρο ασπάζεται τις ίδιες αρχές αναφορικά με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Το ενδεχόμενο αυτό, πρόκειται να συζητηθεί και σε συνάντηση που θα έχουν το επόμενο διάστημα ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, στην Αθήνα.

Η δεύτερη επιστολή την οποία προετοιμάζει η Αθήνα, θα αποτελεί απάντηση στα έωλα τουρκικά επιχειρήματα σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα, αργά χθες το βράδυ, το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε σκληρή γλώσσα, μέσω διπλωματικών πηγών, στις αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντηση του με τον Άντονι Μπλίνκεν, διαμηνύοντας πως ότι οι κατηγορίες είναι «απορριπτέες στο σύνολο τους» και «εκτοξεύονται από μία χώρα η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί ανοιχτά την απειλή πολέμου, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνάπτει παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια και παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα».

Πρώτη αντίδραση

Απολύτως προβλέψιμη χαρακτηρίζουν ανώτατες διπλωματικές πηγές την εξέλιξη του ταξιδιού του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ίδιο αναφέρουν και για τον διαφαινόμενο εκνευρισμό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επέστρεψε στην Άγκυρα χωρίς απτές εγγυήσεις ότι το αίτημα για νέα και αναβαθμισμένα F-16 θα τύχει θετικής αποδοχής από το Κογκρέσο.

Η αίσθηση που επικρατεί στην Αθήνα είναι τόσο η πολιτική που έχει ακολουθήσει η ελληνική διπλωματία όσο και οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας, οι εκβιασμοί με το θέμα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και η επιλογή της διατήρησης των S-400, δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της Άγκυρας στις ΗΠΑ και τους άλλους Συμμάχους. Τονίζεται ωστόσο, πως το θέμα της πώλησης αμυντικών εξοπλισμών στην Τουρκία είναι διμερές θέμα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και δεν πρέπει να συσχετίζεται με την απόκτηση F-35 από την Ελλάδα.

Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ανώτατες διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι δεν διαφαίνεται τέτοιος κίνδυνος αν και θεωρείται βέβαιο πως θα έχουμε παράλληλες εκλογικές διαδικασίες, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Άγκυρα.

Τα επόμενα σημαντικά «ραντεβού» για την ελληνική διπλωματία, είναι η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μοζαμβίκη την προσεχή Δευτέρα, η συνάντηση με τον Σάμεχ Σούκρι στην Αθήνα, το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ στα τέλη Ιανουαρίου αλλά και η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου.