ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: «Ζεσταίνει μηχανές» με όπλα κοινωνική ατζέντα και το μεταρρυθμιστικό πρόσημο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά, εντείνοντας τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε γειτονιές της Αττικής. Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού - Φωτογραφία Αρχείου

Με βασικά όπλα στη φαρέτρα την κοινωνική ατζέντα και το μεταρρυθμιστικό πρόσημο των κυβερνητικών πολιτικών τα τελευταία τριάμισι χρόνια, ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας «ζεσταίνει» τις μηχανές ενόψει της επερχόμενης διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού, στο Μοσχάτο, ο Πρωθυπουργός έστειλε σαφές σήμα συστράτευσης και εκλογικής ετοιμότητας στα στελέχη του κόμματος, επαναλαμβάνοντας τον «χρησμό» για εκλογές είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο.

Χθες, επικυρώθηκε και η γαλάζια επιτροπή που θα σηκώσει στους ώμους της το βάρος του προεκλογικού αγώνα. Το γενικό πρόσταγμα -όπως αναμενόταν- θα έχουν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής και ο Παύλος Μαρινάκης, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Από κοντά, σημαίνοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που γνωρίζουν όσο λίγοι την «ανθρωπογεωγραφία» της γαλάζιας παράταξης, πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και εξωκοινοβουλευτικών.

Μεταξύ αυτών: το δεξί χέρι και επί χρόνια στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, ο Στέλιος Κονταδάκης, Γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, η Κύρα Κάπη, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, ο Νίκος Ρωμανός, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι Υπουργοί Άκης Σκέρτσος, Νίκος Χαρδαλιάς, Θοδωρής Λιβάνιος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά, εντείνοντας τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε γειτονιές της Αττικής, αρχής γενομένης από σήμερα, προκειμένου να έχει άμεση επαφή με τους πολίτες για την επικοινωνία των κυβερνητικών πεπραγμένων. Πληροφορίες από την Πειραιώς, φέρνουν την ανακοίνωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων στο.. παρά πέντε των εκλογών, έτσι ώστε και η τελευταία υποψηφιότητα να περάσει από «κόσκινο» και να ανακοπεί πιθανή.. φυγή όσων τελικώς δεν επιλεγούν και ενδεχομένως να θελήσουν να περάσουν στα πιο... δεξιά.

Φρένο στις επιδιώξεις Κασιδιάρη

Τη μέγιστη δυνατή συναίνεση επιδιώκει η κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση που φέρνει την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, προκειμένου να μπει «μπλόκο» στο κόμμα του πρωτόδικα, καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στη Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη. Τη ρύθμιση προανήγγειλε σε συνέντευξή του (Πρώτο Θέμα) την Κυριακή ο Πρωθυπουργός και, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, η σχετική τροπολογία που έχουν επεξεργαστεί ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, θέτει στον πυρήνα της λύσης που προτείνεται τη θεσµική εµπλοκή του ανώτατου δικαστηρίου, δηλαδή του Αρείου Πάγου.

Κατά πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο στο οποίο βασίζεται η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει ότι εάν το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου διαπιστώνει ότι είτε η ηγεσία, είτε κάποιο από τα μέλη ενός κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα είναι εκείνη που θα παίρνει την τελική απόφαση για την κάθοδό ή μη του κόμματος στις εκλογές.

Στο «μικροσκόπιο» της ρύθμισης μπαίνει, ωστόσο, η πραγματική ηγεσία του υποψήφιου κόμματος, προκειμένου να αποτραπεί η περίπτωση «αχυρανθρώπων» που θα μπουν μπροστά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη, o οποίος έχει τοποθετήσει ως «μπροστινό» στο κόμμα «Έλληνες» που «ετοιμάζει» να κατεβάσει στις επερχόμενες εκλογές, τον συνονόματο ξάδερφό του.

«Το απολύτως αυτονόητο είναι ότι έχουμε ανθρώπους καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που προσπαθούν με άλλη προβιά να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να ανακηρύξει ο Άρειος Πάγος υποψήφιο το κόμμα τους ... Ο Πρωθυπουργός συναισθανόμενος την ευθύνη και το χρέος θα προχωρήσει σ’ αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζω να τύχει ευρύτερης αποδοχής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως έγραψε χθες το CNN Greece, η κυβερνητική πρόταση έχει ήδη σταλεί στα κόμματα για παρατηρήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλει ότι θα καταθέσει τη δική του ξεχωριστή πρόταση για το θέμα, διατυπώνοντας επιφυλάξεις και επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πιθανά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που μπορεί να συναντήσει η κυβερνητική πρόταση.

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα», προσθέτοντας με νόημα ότι «δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν». Προκειμένου να ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση, αρκεί η ψήφος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν ευρεία συναίνεση, έτσι ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα καταδίκης απέναντι στην οποιαδήποτε απόπειρα αναβίωσης του νεοναζισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης