ΣΥΡΙΖΑ: Με προμετωπίδα το «ηθικό πλεονέκτημα» - Γιατί βλέπουν αναβίωση της θεωρίας των δύο άκρων
Ανανεώθηκε:
Στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν κατέληξαν διόλου τυχαία στο σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» ως κεντρικό τους σύνθημα στο δρόμο προς τις εκλογές.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτουν εδώ και καιρό δημοσκοπικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το κόμμα τους υπερτερεί της ΝΔ σε ζητήματα διαφάνειας κι εντιμότητας, αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «ηθικό πλεονέκτημα».
Γι’ αυτό και πιστεύουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει σε «επιχειρήσεις συκοφάντησής τους», όπως χαρακτηρίζουν και τα όσα κατάθεσε η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο και για τα οποία έχει ήδη καταθέσει μήνυση ο Νίκος Παππάς.
Γι’ αυτό, όμως, και θα επιμείνουν στην Κουμουνδούρου στην ανάδειξη σκανδαλωδών υποθέσεων, με προεξάρχουσα βεβαίως αυτή των παρακολουθήσεων για την οποία πιστεύουν ότι «τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Σε αυτό το πλαίσιο, σχολιάζουν πως η τελευταία που δικαιούται να μιλά για υπονόμευση των Ενόπλων Δυνάμεων και της εθνικής ασφάλειας είναι μια κυβέρνηση που λειτουργεί ως παρακράτος βάζοντας την ΕΥΠ να παρακολουθεί την ηγεσία του Στρατεύματος.
«Αντί να αναζητά εσωτερικούς εχθρούς, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Διαψεύδει η όχι τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του Κωνσταντίνου Φλώρου από την ΕΥΠ που έχει υπό την εποπτεία του; Διαψεύδει ή όχι τις καταγραφές της ΕΥΠ για "μαύρο" χρήμα; Τελικώς, ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον κ. Φλώρο για την εθνική ασφάλεια ή για να τον εκβιάζει για τις αποφάσεις αναφορικά με τα δισεκατομμύρια ευρώ των εξοπλιστικών»;
Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως αν ο πρωθυπουργός δεν διαψεύσει ρητά και κατηγορηματικά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Α/ ΓΕΕΘΑ απλώς επιβεβαιώνει ότι θέλει τον αρχηγό του Στρατεύματος στη θέση του εκβιαζόμενου.
Όσον αφορά την κυβερνητική τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη που διέρρευσε στον Τύπο, στο ΣΥΡΙΖΑ την θεωρούν ανεπίτρεπτα ευρεία αφού επιτρέπει μεγάλα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στο δικαστικό όργανο που θα κρίνει πως κάποιο κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Στέκονται, μάλιστα, στη λέξη «ιδίως» που περιέχει η τροπολογία και η οποία κατά τους ίδιους σημαίνει πως εκτός από τις ποινικές καταδίκες για τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη κι άλλα κριτήρια που δεν κατονομάζονται.
«Επί της ουσίας, η αόριστη και φαινομενικά ουδέτερη διατύπωση της διάταξης υποδηλώνει ότι δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά καταδικασμένων νεοναζί κι αφήνει έδαφος σε επικίνδυνες κι ανιστόρητες παρερμηνείες με την επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων. Πέραν αυτού η επίμαχη τροπολογία δεν προβλέπει τίποτα κι ως προς τα αποδεικτικά μέσα με τα οποία ο Άρειος Πάγος θα κρίνει ότι ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δίνει, δηλαδή, την εντύπωση πως έχει καταρτιστεί μάλλον για τη δημιουργία εντυπώσεων παρά για την πραγματική εφαρμογή της», προσθέτουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.