«Η κατάσταση είναι τραγική»: Τι είπαν εργαζόμενοι στο Παίδων Πεντέλης στον Τσίπρα
Ανανεώθηκε:
«Υπάρχει μια αίσθηση απαξίωσης του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά εργαζόμενος στο Παίδων Πεντέλης στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη.
«Αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο καλύπτει το 20% των προσελεύσεων παιδιών συνολικώς και παρόλα αυτά δεν δέχεται τους αντίστοιχους πόρους. Δεν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις προσωπικού, παρά μόνο επικουρικού. Δεν στήνεται ΕΣΥ μόνο με επικουρικούς», είπε, αναφέροντας πως «από τις 158 κλίνες έχουμε περίπου 50 ενεργές. Άρα πάντα θα έχουμε το 30%».
«Η κατάσταση είναι τραγική», υπογράμμισε νοσηλεύτρια κι επισήμανε ότι «είναι για γέλια να μας χτυπούνε παλαμάκια, ενώ κανένας δεν σκέφτεται το προσωπικό που δουλεύει επί πολλές ημέρες πρωί με βράδυ, συνολικά 16 ώρες».
Περιέγραψε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση που βιώνει λέγοντας, «είμαι μόνη μου με 40 παιδιά».
«Προκηρύσσονται ελάχιστες θέσεις αναισθησιολόγων», σχολίασε γιατρός του νοσοκομείου, ενώ για τα προβλήματα στις υποδομές ενημέρωσε ότι στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει στην ουσία χώρος ανάνηψης, αλλά «μια παλιά χειρουργική αίθουσα η οποία δεν έχει τα απαραίτητα όργανα».
«Είναι τραγικά πράγματα αυτά», τόνισε.
Για το μισθολογικό, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά νοσηλευτή ο οποίος είπε ότι «από το 2010 μας έχουν κλέψει ένα αυτοκίνητο και τώρα μας έδωσαν ένα λάστιχο» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση κατήργησε μόνο τη μία εισφορά αλληλεγγύης, την πιο φθηνή.
Ο μισθός των νοσηλευτών παραμένει απαράδεκτα χαμηλός, γι’ αυτό πρέπει να αυξηθεί, όπως και οι αμοιβές στις εφημερίες».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει κύμα παραιτήσεων στο ΕΣΥ από τις απαράδεκτες συνθήκες», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στο τραγικό περιστατικό του θανάτου του εξάχρονου από τα Γρεβενά, σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα μια ΜΕΘ και να αναγκάζονται να μεταφέρουν το παιδί ως το Ρίο».
Υπογράμμισε ότι «η υγεία είναι αγαθό που αποτελεί κριτήριο για την ποιότητα ζωής σε κάθε κοινωνία. Δεν είναι εμπόρευμα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα θα έχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε τις ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του ΕΣΥ παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς, λέγοντας ότι «μετατρέψαμε τα νοσοκομεία από ελλειμματικά σε πλεονασματικά. Αντιστρέψαμε- σε σύγκρουση τότε με την τρόικα- την επί πληρωμή είσοδο στα εξωτερικά ιατρεία και δώσαμε τη δυνατότητα να νοσηλεύονται όλοι ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι φορολογική ενημερότητα. Βρήκαμε τον κανόνα προσλήψεων– αποχωρήσεων στο ένα προς πέντε και τον πήγαμε στο ένας προς ένα».
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «συνειδητή επιλογή απαξίωσης του ΕΣΥ», λέγοντας ότι «ενώ έκλεισε η χρονική περίοδος των μνημονίων και ανοίχτηκαν σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές δυνατότητες, με ρυθμισμένο το χρέος και η εκάστοτε κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα πλέον να αποφασίζει και να βάζει τις δικές της προτεραιότητες, ενώ και το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό, η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε τα νοσοκομεία, τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών».
«Αρκέστηκε σε χειροκροτήματα και παράλληλα έκανε την επιλογή ενίσχυσης ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και πρόσφατα έφερε ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του, επισημαίνοντας πως «είναι αναγκαίο να αυξήσουμε τις δαπάνες για την υγεία. Δεν μπορεί να έχεις αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας όταν οι δαπάνες συρρικνώνονται. Η Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι 7%. Γι’ αυτό, κάθε χρόνο για την επόμενη τετραετία πρέπει να αυξάνεται ο προϋπολογισμός για την υγεία».
Αναφέρθηκε ακόμα στο τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις γιατρών και συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
«Δεν θέλουν να έρθουν, ακούμε να μας λένε. Δεν θέλουν γιατί οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «ο νεοδιόριστος γιατρός θα πρέπει να παίρνει μισθό 2.000 ευρώ και να βγει το μισθολόγιο του γιατρού από το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ χρειάζονται και ειδικότερα κίνητρα για όσους βρίσκονται σε δομές της περιφέρειας».