Τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας
Οδικό χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας υπέγραψαν από κοινού ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος ομόλογος του Μανουέλ Βάλς. Στόχος είναι η συνεργασία των δύο πλευρών σε σειρά τομέων, επενδύσεις σε υποδομές και κοινές επενδύσεις σε γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με το κείμενο που υπέγραψαν οι δυο πρωθυπουργοί οι δράσεις θα επικεντρωθούν στην εμβάθυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων καθώς και της πολιτιστικής συνεργασίας και της εκπαίδευσης, με έμφαση στις δράσεις για τη νεολαία. Παράλληλα, δεδομένης της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, είναι σκόπιμο να επιχειρηθεί η ενίσχυση της ελληνο-γαλλικής συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της δικαιοσύνης και της άμυνας.
Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων γίνεται αναφορά σε βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο από γαλλικής πλευράς σε τομείς όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δημιουργία του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Στον τομέα των επενδύσεων επισημαίνεται το ενδιαφέρον από γαλλικής πλευράς στις μεταφορές και το εμπόριο. Επίσης τονίζεται η ανάγκη ενθάρρυνσης των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος των ελληνικών αρχών στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί, ιδίως του νέου αεροδρομίου Κρήτης, της διαχείρισης των υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, για τις οποίες εξετάζεται νέο σχήμα, καθώς και οι σιδηρόδρομοι (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ) ·
Όσον αφορά τη συνεργασία στα ζητήματα ασφάλειας και το προσφυγικό στον οδικό χάρτη περιλαμβάνεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε επιχειρησιακό επίπεδο. Επίσης, όσοαν αφορά την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης προαναγγέλλεται η αύξηση του αριθμού των απευθείας πτήσεων Ελλάδας-Γαλλίας που ελέγχονται από Συνδέσμους Μετανάστευσης καθώς και η αύξηση του αριθμού των επιμορφώσεων σχετικά με τα πλαστά έγγραφα.