Πυρά Μητσοτάκη από τη Σάμο κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό
Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε για ολιγωρία και ανικανότητα στο να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας παράλληλα τους άξονες της πολιτικής της ΝΔ για το θέμα.
Μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο και αφού είχε συνομιλήσει με κατοίκους του νησιού στο Πυθαγόρειο, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως θα πρέπει να στοιχειώδης συναίνεση για την εκπόνηση ενός προγράμματος που θα απαλύνει το πρόβλημα.
«Δεν αρκούν τα καλά λόγια και τα δελτία τύπου, η υπομονή των πολιτών εξαντλείται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό ως μία μεγάλη διεθνή πρόκληση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τη στάση της αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα, την ώρα που η ίδια δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
«Οι συνθήκες στην Ειδομενη ήταν απάνθρωπες, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες που καθυστέρησαν στην εκκένωση της περιοχής», είπε, ενώ τόνισε πως «οι πρόσφυγες χρησιμοποιήθηκαν ως όμηροι μας κοντόφθαλμης πολιτικής».
Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει διαχωρισμός μεταξυ προσφύγων και παράνομων μεταναστών και ζήτησε όσοι εισέρχονται χωρίς άδεια στη χωρα να πηγαίνουν σε δομές και να μην περιφέρονται στους δρόμους.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα πρέπει να διακοπούν τα φαινόμενα των καταλήψεων και ζήτησε να υπάρξει ένα σχέδιο για το πού θα φτιαχτούν οι δομές φιλοξενίας για να απορροφήσουν τους ανθρώπους, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αποφεύγεται η συγκέντρωση σε μια περιοχή, να είναι σχετικά μικρές οι δομές, ενώ ζήτησε και την ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να επεξεργάζονται πιο γρήγορα, ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά κρίσιμη την επόμενη περίοδο, όπου και οι σχέσεις Τουρκίας–ΕΕ θα μπουν σε νέα φάση.
«Σήμερα η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να ειναι έτοιμη, αν καταρρεύσει η συμφωνία», είπε συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο δόγμα φύλαξης των συνόρων.
«Η ελληνική κυβερνηση θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για μία ενιαία στάση που θα αποδείξει στην πράξη οτι τα σύνορα της Ευρώπης ειναι και ελληνικά και το αντίστροφο», είπε χαρακτηριστικά.