ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί τάπητος θέτει η Αθήνα το προσφυγικό στη... μετεκλογική Άγκυρα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

"Σάρκα και οστά" αναμένεται να λάβει το προσεχές διάστημα η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί στην Τουρκία για συζητήσεις με την τουρκική ηγεσία κυρίως για το θέμα του προσφυγικού. Ακριβής ημερομηνία ακόμα δεν έχει οριστεί.

Η Αθήνα ανέμενε τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη γείτονα χώρα και η αυτοδύναμη επικράτηση του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν εκτιμάται ότι επαναφέρει στην Τουρκία το κλίμα πολιτικής σταθερότητας που απαιτείτο ώστε να διεξαχθούν οι συζητήσεις σε στέρεη βάση.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αχμέτ Νταβούτογλου συγχαίροντάς τον για την εκλογική νίκη του κόμματός του συζητώντας και το προσφυγικό.

Άλλωστε από την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο ως συνδετικός κρίκος της ΕΕ και της Τουρκίας, προαναγγέλλοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα δεν έχει σκοπό να αφήσει την κα Μέρκελ να διαπραγματεύεται από μέρους της Ευρώπης με την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας και εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη διαδικασία του αναγκαίου διαλόγου με την Τουρκία".

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες σύντομη συζήτηση για το προσφυγικό στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους δυο ηγέτες να αναφέρονται στην ανάγκη αποτελεσματικής και ανθρώπινης αντιμετώπισής του όπως και στην ανάγκη επίλυσης της συριακής κρίσης.

Την ίδια ώρα, στις... ράγες μπαίνει και για την Ελλάδα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων μεταξύ χωρών της ΕΕ καθώς το πρωί της Τετάρτης αναχωρούν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος οι 30 πρώτοι -συνολικά έξι οικογένειες με μικρά παιδιά- με προορισμό το Λουξεμβούργο.

Στην τελετή που θα προηγηθεί της μετεγκατάστασης θα παραστούν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Την επομένη, ο Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθεί με ελικόπτερο μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα τη Λέσβο, ενδεχομένως και άλλα νησιά που υποδέχονται κύματα προσφύγων, καθώς επιθυμεί να αποκτήσει πλήρη εικόνα για όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στα ελληνικά νησιά.

Ακόμα και σήμερα τα χαράματα και μετά από τα πολύνεκρα ναυάγια της τελευταίας εβδομάδας σε Λέσβο, Κάλυμνο, Ρόδο, Σάμο και Φαρμακονήσι, μάχη για τη σωτηρία 60 φυγάδων μεταναστών και προσφύγων έδωσε αλιευτικό σκάφος σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Παναγιούδας, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης.

Η έγκαιρη επέμβαση του σκάφους συνέβαλε στη διάσωση του συνόλου των προσφύγων ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν αρκετά μωρά παιδιά και γυναίκες που κινδύνευσαν αφού η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν είχε αρχίσει να βάζει νερά.

Συστήνεται διακομματική επιτροπή για το προσφυγικό

Στη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα υποβάλλει προτάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης προχωρά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η επιτροπή αναμένεται να συγκροτηθεί την επόμενη εβδομάδα και θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ενημερώνεται από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα και να καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπισή του.

Ο Γ. Μουζάλας τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τις σημερινές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τους εκπροσώπους της ΝΔ, Κώστα Τασούλα και Γιάννη Πλακιωτάκη
ότι θα καταβληθεί προσπάθεια από το υπουργείο "με τη σύμφωνη γνώμη και του πρωθυπουργού, να έχουμε μια επαφή με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ώστε να αποκαταστήσουμε μια μόνιμη επαφή, αν είναι δυνατόν και σε εβδομαδιαία βάση".

Αύριο ο υπουργός θα έχει συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τύμβος Καστά δέκα χρόνια μετά: Ανασκαφή με παγκόσμιο ενδιαφέρον και τον επίλογο να μην έχει γραφτεί

ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Η Μόσχα «χάνει» το Κουρσκ, αλλά πλησιάζει ουκρανική πόλη «κλειδί» - Τι ανησυχεί τον Ζελένσκι

ΕΛΛΑΔΑ

Παπαζάχος για τα σενάρια μεγάλου σεισμού: Ας προφυλαχτούμε από τους επιστημονικούς τσαρλατάνους

ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ώρες αγωνίας για τη διαπραγμάτευση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ - Οι διαφορετικές εκδοχές

ΕΛΛΑΔΑ

80 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς: «Κώστα τα παιδιά μου» πρόλαβε μόνο να πει ο πατέρας μου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Ζητά διαγραφή του Νίκου Παππά για «φρικώδεις επιθέσεις» σε αστυνομικούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη - ΣΥΡΙΖΑ για περιστατικό ασθενούς στο νοσοκομείο της Κω

ΚΟΣΜΟΣ

Οι μεγάλες αλλαγές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες: Τα νέα αθλήματα – Ποια κόβονται

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης