Ανησυχία για νέα τουρκική προβοκάτσια: Οδηγίες στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ανανεώθηκε:
Μπορεί η δυσάρεστη είδηση της απώλειας της μητέρας του Νίκου Παναγιωτόπουλου να έσπασε τον πάγο ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Τούρκο ομόλογό του, όμως, το καθεστώς της Άγκυρας συνεχίζει ακάθεκτο την επιθετική του συμπεριφορά, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο.
«Πόλεμος» στον αέρα
Ειδικά για σήμερα, το Αεροπορικό Επιτελείο έχει δώσει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες στις Πολεμικές Μοίρες, επισημαίνοντας τον κίνδυνο προβοκάτσιας από την τουρκική πλευρά. Και αυτό, διότι η Άγκυρα έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή μίας ακόμη εθνικής άσκησης «Nexus Ace». Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, μάλιστα, επιχείρησε και πάλι να «βαφτίσει» την άσκηση «νατοϊκή» χρησιμοποιώντας το γνωστό πλέον «κόλπο» της πρόσκλησης ενός συμμαχικού αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης (AWACS) για να «ελέγξει» τα τουρκικά μαχητικά.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, η περιοχή που έχει δεσμευτεί με ΝΟΤΑΜ για τη «Nexus Ace» βρίσκεται στα τουρκικά παράλια, στο βόρειο Αιγαίο. Όπως και στα μέσα Δεκεμβρίου, η Τουρκία σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την άσκηση για να προκαλέσει την ελληνική αντίδραση και να εκθέσει την Αθήνα στα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Το σενάριο
Το σχέδιο της Άγκυρας είναι πλέον γνωστό. Η τουρκική αεροπορία θα απογειώσει μεγάλο αριθμό μαχητικών, τα οποία προκειμένου να φτάσουν στον χώρο της ΝΟΤΑΜ όπου θα τα περιμένει το συμμαχικό AWACS, θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στο FIR Αθηνών και να παραβιάσουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο ή ακόμη και να πραγματοποιήσουν υπέρπτηση πάνω από ελληνικά νησιά. Όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες, η Ελλάδα θα απογειώσει αντίστοιχο αριθμό μαχητικών για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά που ως γνωστόν δεν καταθέτουν σχέδιο πτήσης.
Το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται απαρέγκλιτα σε όλες τις «Nexus Ace» με τα τουρκικά F-16 να μην αποχωρούν και να εμπλέκονται σε σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά και βέβαια, στη συνέχεια το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας να παραπονιέται πως η Αθήνα επιχειρεί να «σαμποτάρει» δήθεν νατοϊκή άσκηση.
Ένταση διαρκείας
Οι διαθέσεις της Τουρκίας φάνηκαν από τις πρώτες κιόλας ώρες του 2023. Ενδεικτικό της όξυνσης που επιδιώκει η Άγκυρα, είναι ότι κατά τις τρεις πρώτες ημέρες του έτους έχουν καταγραφεί 108 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, με το σερί προκλητικότητας να συνεχίζεται αμείωτο από το 2022. Ειδικά τη Δευτέρα, στον ουρανό του Αιγαίου μύριζε «μπαρούτι», αφού η τουρκική αεροπορία έστειλε μία ολόκληρη Μοίρα F-16 για παραβιάσεις μεταξύ Λήμνο – Λέσβου και Χίου – Σάμου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το σκηνικό ήταν «πολεμικό» με τα ελληνικά και τα τουρκικά αεροσκάφη να εμπλέκονται σε δέκα εικονικές αερομαχίες, ακόμη και μετά τη δύση του ήλιου.
Το 2023 δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς στα ελληνοτουρκικά και όσοι μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα «μηνύματα» της τουρκικής πλευράς, καταλαβαίνουν ότι το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει η πολεμική ρητορική αλλά και η κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών στο πεδίο. «Παράθυρο» για συνομιλίες δεν πρόκειται να ανοίξει πριν το καλοκαίρι σημειώνουν αρμόδιες πηγές, όμως, η Αθήνα δεν τρέφει αυταπάτες και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η στρατηγική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει δραματικά ούτε μετά τις προεδρικές εκλογές, ανεξαρτήτως του πότε θα γίνουν και ποιος θα επικρατήσει.
Σε απόλυτη ετοιμότητα
Στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων επικρατεί έντονη κινητικότητα και οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τα Επιτελεία ζητούν μικρότερους χρόνους αντίδρασης και αυξημένη ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο παρατηρείται σαφής αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας στον αέρα, οι «έξοδοι» των ελληνικών μαχητικών είναι συνεχείς και τα αεροσκάφη επιφυλακής έχουν αυξηθεί αφού εκτός από τις Σμηναρχίες Μάχης στα νησιά, επιστρατεύονται και αεροσκάφη από τις μητρικές Βάσεις για να αντιμετωπίσουν τους μεγάλους σχηματισμούς που στέλνει η Άγκυρα στο Αιγαίο.
Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι Μονάδες του Στρατού Ξηράς στον Έβρο και τα νησιά ενώ το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται για την πρώτη επιχειρησιακή εκπαίδευση του έτους που θα ξεκινήσει στα μέσα του μήνα, με το μεγαλύτερο μέρος του Στόλου να αναπτύσσεται στο Αιγαίο.