Qatar Gate - Εύα Καϊλή: «Δυνατά» στις έρευνες η Αθήνα και ο Κοτσολίνο «κληρονόμος» του Παντσέρι
Τα ίχνη του χρήματος οδηγούν από την Αθήνα στον Παναμά με επίκεντρο τις κινήσεις λογαριασμών της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, η οποία φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatar Gate και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της La Repubblica.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, το «παιχνίδι» των ερευνών έχει μεταφερθεί για τα καλά και στην Ελλάδα που κάνει σημαντικά βήματα σε ένα «τρίγωνο» συνεργασιών με παράλληλες έρευνες σε Βέλγιο και Ιταλία.
Εκτός από τον Βέλγο ανακριτή Μισέλ Κλεζ, ο οποίος διεξάγει την έρευνα στις Βρυξέλλες, αξιωματικοί της «Guardia di Finanza» υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή εισαγγελέα του Μιλάνου Φάμπιο Ντε Πασκάλ έχουν κάνει φύλλο και φτερό τους λογαριασμούς των Φραντσέσκο Τζόρτζι και και Αντόνιο Παντσέρι.
Πλέον, οι ελληνικές Αρχές μέσω της Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» όλες τις μεταφορές χρημάτων από το Κατάρ σε λογαριασμούς που ανήκουν στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και σύζυγο του Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Οπως αναφέρει η La Repubblica, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε την άμεση συνδρομή των Αρχών του Παναμά για εμβάσματα που μπορεί να ξεπερνούν και τα 20 εκατομμύρια ευρώ από το Κατάρ προς λογαριασμού της Εύας Καϊλή ή άλλων μελών της οικογένειάς της.
Η La Repubblica σημειώνει πως η ύπαρξη του ποσού και των λογαριασμών διαψεύδονται από τους δικηγόρους της Εύας Καϊλή, προσκομίζοντας έγγραφο από την τράπεζα του Παναμά «Bladex Bank». Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα οικονομικό σκάνδαλο οδηγεί στον «φορολογικό παράδεισο» του Παναμά.
Κατά τα άλλα, από το Βέλγιο έχει ήδη δοθεί η εντολή στην Εισαγγελία του Μιλάνου για έρευνες σε επτά τρεχούμενους λογαριασμούς των Τζόρτζι, Παντσέρι και Λούκα Βισεντίνι με τα πρώτα στοιχεία να οδηγούν και σε άλλους λογαριασμούς ακόμη και στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη βραζιλιάνικο πιστωτικό ίδρυμα «Lift Bank».
«Έχουμε πληροφορίες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο Παντσέρι και η σύζυγός του Κολεόνι έχουν λογαριασμούς στην εν λόγω τράπεζα», έγραψαν οι Βέλγοι δικαστές στα έγγραφα που απέστειλαν στους Μιλανέζους συναδέλφους τους.
Κοτσολίνο: «Κληρονόμος του Παντσέρι με ρόλους - κλειδιά»
Εν τω μεταξύ, σε άλλο δημοσίευμά της, η ίδια ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αποκαλεί σήμερα τον Κοτσολίνο «κληρονόμο του Παντσέρι», λέγοντας χαρακτηριστικά πως φαίνεται να είχε «σταθερό ρόλο στην οργάνωση, της οποίας ήταν ένας από τους πυλώνες μαζί με τους Παντσέρι και Τζόρτζι».
Ο Τζόρτζι φέρεται πρώτα να εργάστηκε για τον Παντσέρι και ύστερα για τον Κοτσολίνο ως βοηθός, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο μέσα σε αυτό το τρίγωνο.
Επικαλούμενη τις Βελγικές μυστικές υπηρεσίες, η Ιταλική εφημερίδα μιλά για μια «ομάδα παρεμβολής» στη μισθοδοσία του Μαρόκου, αφού ο Κοτσολίνο φαίνεται να είχε συναντηθεί τουλάχιστον μία φορά με τον επικεφαλής των Μαροκινών μυστικών υπηρεσιών (Dged) το 2019, όταν «θα γινόταν η παράδοση της σκυτάλης μεταξύ του απερχόμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Παντσέρι, και του Κοτσολίνο».
Κοτσολίνο και Παντσέρι ζήτησαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως
Στα πλαίσια της έρευνας, ο Παντσέρι φαίνεται να δήλωσε πως “ο σημερινός πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ (δηλαδή ο Κοτσολίνο) έχει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει έκτακτα ψηφίσματα”, κάτι το οποίο αποκαλύπτει και τους δύο ρόλους κλειδιά για τον ευρωβουλευτή: η προεδρία της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ και η συμπροεδρία της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Μαρόκου-ΕΕ.
Σύμφωνα με τα Βελγικά ερευνητικά στοιχεία που μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα, οι Παντσέρι και Κοτσολίνο το 2019 οι δύο «είχαν καταλήξει σε συμφωνία με τις Μαροκινές μυστικές υπηρεσίες, μέσω του πρέσβη του Μαρόκου στη Βαρσοβία, να ασκήσουν παρέμβαση υπέρ του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντάλλαγμα να πληρώνονται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως».
Ο Κοτσολίνο συμμετείχε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το Pegasus
Σημειωτέον η εφημερίδα, πάντα επικαλούμενη στοιχεία των Βέλγων ερευνητών, αναφέρεται και στην «συμμετοχή του Κοτσολίνο στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το λογισμικό Pegasus» τον Ιανουάριο του 2022, η οποία ήταν «προγραμματισμένη, δεδομένης της δημόσιας συμμετοχής του Μαρόκου στον εν λόγω φάκελο»0.
Όπως τονίζει η Ιταλική εφημερίδα, «το λογισμικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Μαρόκο για τον έλεγχο των αντιπάλων του».