ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχεται τον Μανουέλ Βάλς στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα CNN Greece/Νικολέτα Παπάζογλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δείπνο που παραθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στον Μανουέλ Βαλς (Manuel Valls) στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων αξιωματούχων, όπου οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση σε πιο χαλαρό κλίμα.

Υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του στο δείπνο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «έχουμε περάσει έναν μεγάλο και παρατεταμένο χειμώνα και τόνισε ότι είναι καιρός να δούμε το φως στο βάθος». Σημείωσε ότι χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων, έξυπνες ιδέες για να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία.

«Ξεπεράσαμε όρθιοι δύο πολύ μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική», είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοεί τη χώρα. «Θα έχουμε ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι», με τους υπολογισμούς να φτάνουν στους 27 εκατ. επισκέπτες, μεταξύ των οποίων, όπως πρόσθεσε, «περιμένουμε πολλούς Γάλλους». Αστειεύτηκε δε, λέγοντας ότι θέλει να δει και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (Michel Sapin) κάποια στιγμή στην Ελλάδα ως τουρίστα, για να απαντήσει ο τελευταίος στο ίδιο κλίμα ότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα, να κάνει διακοπές.

Στο ίδιο τραπέζι παρακάθονται από ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ανώτεροι διπλωμάτες και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Είχε προηγηθεί ξενάγηση της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο από τον πρόεδρο του Μουσείου, Δημήτρη Παντερμαλή. Με τη συνάντηση αυτή των δύο πλευρών, ολοκληρώνεται η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού.

Τι είπαν Βαλς–Παυλόπουλος

Στο επίσημο πρόγραμμα της ημέρας, ο κ. Βαλς κατέθεσε νωρίτερα στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρόντος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και εν συνεχεία μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Εκει, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γάλλο πρωθυπουργό για την στήριξη που παρείχε πέρυσι η Γαλλία στην Ελλάδα στο ζήτημα της παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, . Υπογράμμισε δε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία παρά τις μεγάλες θυσίες.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την συμφωνία με την ΕΕ, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να μετατραπεί η Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, θυμίζοντας ότι η Γαλλία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Μανουέλ Βαλς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή, χαρακτηρίζοντάς τον «φίλο της Γαλλίας». Τόνισε ότι η παρουσία του στην Ελλάδα –λίγους μήνες μετά από την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ– καταδεικνύει την βούληση της χώρας του για σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη γαλλική στήριξη κατά τη διάρκαι των διαπραγματεύσεων, τασσόμενος υπέρ της συνέχισης της προσπάθειας για βιώσιμη λύση.

Αναφορικά με το προσφυγικό, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «προμετωπίδα», καθώς όπως είπε: «είστε η πρώτη χώρα στα σύνορα της οποίας φτάνουν οι πρόσφυγες. Και βεβαίως μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη και στην αλληλεγγύη της Ευρώπης και ιδιαιτέρως της Γαλλίας».

Επισήμανε, τέλος, ότι «η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη», αναφέροντας ως «προτεραιότητα για όλη την ΕΕ την ασφάλεια και προστασία των συνόρων της».

Αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισήμανε την ανάγκη για τερματισμό του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών που ξεκινούν στο Παρίσι.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Γάλλο πρωθυπουργό προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος στις 18:20 το απόγευμα. Τον Μανουέλ Βαλς συνόδευαν ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν (Michel Sapin) και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ (Harlem Désir), τους οποίους υποδέχτηκε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Αύριο Παρασκευή στις 11:00 το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος ομόλογος του θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Ακολούθως οι κ.κ. Τσίπρας και Βαλς θα προβούν σε δηλώσεις.

Τι ενδιαφέρει τους Γάλλους

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίου Τύπου, που εξέδωσε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα:

Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μόνον ημέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει στη διάθεση της Ελλάδος μία νέα δόση χρηματοδοτικής συνδρομής στο πλαίσιο του προγράμματος ευρωπαϊκής στήριξης. Θα αποτελέσει δε την ευκαιρία κατάδειξης για άλλη μια φορά της στήριξης που παρέχει η Γαλλία στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και στην σταθεροποίηση της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός θα ασχοληθεί επίσης διεξοδικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα και με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γαλλία ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων στην επικράτειά της.

Οι συζητήσεις θα αποτελέσουν άλλωστε την ευκαιρία χάραξης νέων προοπτικών στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος. Οι δύο Πρωθυπουργοί θα υπογράψουν έναν «οδικό χάρτη» με την λειτουργική απεικόνιση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Η ιδιαιτερότητα που αποδίδει η γαλλική κυβέρνηση στην επίσκεψη μαρτυρείται και από το γεγονός ότι –την ώρα που ο Βάλς καταφτάνει στην Αθήνα εν μέσω κοινωνικής αναταραχής στη Γαλλία– έχει ήδη ακυρώσει το επίσημο ταξίδι του στον Καναδά, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 15-19 Ιουνίου, ακριβώς λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN Greece, με την επίσκεψή του ο Βαλς επιθυμεί αφενός την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και αφετέρου να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Γαλλίας σε μία κομβική συγκυρία και για τις δύο χώρες.

Η συνεργασία Ελλάδας–Γαλλίας αναμένεται να επεκταθεί σε θέματα τουρισμού, πιστοποίησης, εμπορίου και υποδομών. Ειδικά ως προς τις τελευταίες, ο Γάλλοι ενδιαφέρονται για συμμετοχή στα αεροδρόμια, τους σιδηροδρόμους, τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των απορριμμάτων, της αειφόρου ανάπτυξης και της διαχείρισης υδάτων, της ψηφιακής οικονομίας, της αγροτικής οικονομίας και των εναλλακτικών καλλιεργειών.

Πέραν αυτών, θα δοθεί έμφαση σε κλασικά ζητήματα της γαλλικής διπλωματίας, όπως η χορήγηση υποτροφιών, η συνεργασία των ελληνογαλλικών ινστιτούτων και επιμελητηρίων, η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και γενικότερα θέματα πολιτισμού.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, θα ενισχυθεί η συνεργασία εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών για σύσταση σωμάτων συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, trafficking, όπως επίσης και η συμμετοχή Γάλλων στην Frontex. Στο επίκεντρο, βεβαίως, το ενδιαφέροντος αλλά και της αγωνίας των Γάλλων τίθεται εκ των πραγμάτων η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Συνεργασίες, τέλος, θα προωθηθούν και στους τομείς δικαιοσύνης, εσωτερικής ασφάλειας και άμυνας.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Μανουέλ Βάλς στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 - Πηγή: EUROKINISSI

Τι ενδιαφέρει το Μαξίμου

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει εξ ίσου μεγάλη σημασία στην επίσκεψη Βαλς, θεωρώντας τη Γαλλία ισχυρό ευρωπαϊκό εταίρο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος με τους δανειστές.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει τη βοήθεια του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) προς τον Αλέξη Τσίπρα –τόσο πέρυσι για την υπογραφή της συμφωνίας, όσο και φέτος κατά την διαδικασία της αξιολόγησης, εκτιμώντας πως χρήζει ανταπόδοσης.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει πως η επίσκεψη Βαλς αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να καταδείξει την αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην χώρα και να προωθήσει την λεγόμενη οικονομική διπλωματία, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας. Για το Μαξίμου, η ιδιαιτερότητα της επίσκεψης εστιάζεται σε θέματα που αφορούν τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Γαλλία, την προσέλκυση επενδύσεων, όπως επίσης και την καλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό.

Το Μαξίμου δεν υποτιμά καθόλου το γεγονός πως η Γαλλία έρχεται έως σήμερα πρώτη σε αριθμό μετεγκαταστάσεων προσφύγων (relocation scheme), ενώ μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 350 ασυνόδευτα παιδιά.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές τους, Τσίπρας και Βαλς θα υπογράψουν τον λεγόμενο «οδικό χάρτη». Αυτός αποτελεί επί της ουσίας την εξέλιξη της πολιτικής διακήρυξης που είχαν υπογράψει τον προηγούμενο Οκτώβριο ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος στην Αθήνα.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει συνεργασία σε θέματα μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση –με ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, όπως επίσης και μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης