ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικές προκλήσεις: Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία Αθήνας και συμμάχων στην Ανατ. Μεσόγειο

Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, η Ελλάδα, έχοντας στο πλευρό της τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ορθώνει τείχος αποτροπής, κάνοντας προβολή ναυτικής ισχύος ΓΕΝ/ΓΕΑ/Marine Nationale

Την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική επαναφέροντας τις απειλές πολέμου αν η Αθήνα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μιλιά και ταυτόχρονα απειλεί να βάλει «φωτιά» στο Ανατολικό Αιγαίο με καθημερινά μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων, η Ελλάδα, έχοντας στο πλευρό της τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ορθώνει τείχος αποτροπής, κάνοντας προβολή ναυτικής ισχύος.

Για έναν ολόκληρο μήνα, οι Μονάδες Επιφανείας που συμμετείχαν στη γαλλική επιχείρηση «ANTARES» πραγματοποιούσαν ναυτικά γυμνάσια στις «καυτές» περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, εκεί όπου η Τουρκία επιχειρεί να προβάλει τις παράνομες διεκδικήσεις της με το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Προβολή ισχύος

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση «ANTARES» της οποίας ηγείται η ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” είχε η ελληνική Φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ», η οποία εντάχθηκε στη δύναμη κρούσης από τον απόπλου του αεροπλανοφόρου στις 14 Νοεμβρίου.

Για έναν ολόκληρο μήνα, οι Μονάδες Επιφανείας που συμμετείχαν στη γαλλική επιχείρηση «ANTARES» / ΓΕΝ/ΓΕΑ/Marine Nationale

Αποστολή της ελληνικής Φρεγάτας ήταν η συνοδεία του «Charles de Gaulle» μαζί με γαλλικές και αμερικανικές Μονάδες ως μέρος της δύναμης κρούσης «TF-473».

Για σαράντα ημέρες, ο «ΑΔΡΙΑΣ» συμμετείχε σε κάθε είδους άσκηση που προσομοιώνει σενάρια πολέμου επιφανείας καθώς και ανθυποβρυχιακών και αντιαεροπορικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, κατά το διάστημα που το γαλλικό αεροπλανοφόρο έπλεε νοτίως της Ρόδου και της Κρήτης, στα εκπαιδευτικά σενάρια εντάχθηκαν και άλλες Μονάδες Επιφανείας του Στόλου και Υποβρύχια ενώ F-16, Rafale και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχασαν την ευκαιρία να πετάξουν μαζί ή «εναντίον» των Rafale του γαλλικού Ναυτικού.

Η συμμαχική αρμάδα έκανε ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα που παρακολουθούσε τη μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων να κάνει προβολή ισχύος στο μαλακό της «υπογάστριο».

Ενδεικτικό, πάντως, της σημασίας που αποδίδουν η Αθήνα και το Παρίσι στις συνεκπαιδεύσεις αυτές, είναι ότι αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μίας εβδομάδας στην παρουσία της Φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ» δίπλα στο γαλλικό αεροπλανοφόρο, με το ελληνικό πλοίο να ολοκληρώνει με επιτυχία άλλη μια πολυήμερη και απαιτητική αποστολή.

Η συμμαχική αρμάδα έκανε ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο / ΓΕΝ/ΓΕΑ/Marine Nationale

Τα επόμενα βήματα

Καθώς η ναυτική αρμάδα συνεχίζει το ταξίδι της προς την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό, τα Επιτελεία της Ελλάδας και της Γαλλίας σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Οι επαφές μεταξύ ανώτατων Αξιωματικών των δύο χωρών είναι συνεχείς, με τους Γάλλους να αναμένεται να δώσουν το παρόν τόσο στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία τείνει να μετατραπεί στο μεγαλύτερο αεροπορικό «ραντεβού» της Ευρώπης και όχι μόνο, όσο και σε άλλες δραστηριότητες και συνεκπαιδεύσεις με συμμετοχή ναυτικών Μονάδων και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, Αθήνα, Παρίσι, Ρώμη και Ουάσιγκτον σχεδιάζουν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Απέναντι, μάλιστα, στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας και την παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύει σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας, η εκπεφρασμένη βούληση των συμμάχων για σταθερότητα πρόκειται να μετουσιωθεί σε πράξεις, με τη συχνότερη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρουσία ισχυρών ναυτικών και αεροπορικών Μονάδων.

Η «παράδοση» που ξεκίνησε το 2020 και κορυφώθηκε το 2022 με την παρουσία του «Charles de Gaulle», του «USS George H.W. Bush», αμερικανικών F-22 και γαλλικών Rafale στην Ελλάδα, πρόκειται να συνεχιστεί και το 2023, με τη συμμετοχή μάλιστα και άλλων ισχυρών «παικτών» της περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης