ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων του Ζελένσκι - Τι απαντά η Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων του Ζελένσκι - Τι απαντά η Μόσχα
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι παρουσίασε πρώτη φορά το σχέδιό του για την ειρήνη τον περασμένο Νοέμβριο στη Σύνοδο των G-20 Associated Press

Ενα ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων έχει έτοιμο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έτσι ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, ωστόσο, η Ρωσία απορρίπτει το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει στους ηγέτες μια σειράς χωρών, ανάμεσά τους και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σε ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο αναπαράγουν πολλά μεγάλα διεθνή Μέσα, όπως το Al Jazeera, παρουσιάζει το ειρηνευτικό σχέδιο Ζελένσκι, ενώ σημειώνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος πιέζει τους ηγέτες άλλων χωρών για να διεξαχθεί μια Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη όπου θα συζητηθούν τα βασικά του σημεία.

Αυτά είναι τα δέκα σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι παρουσίασε πρώτη φορά το σχέδιό του για την ειρήνη τον περασμένο Νοέμβριο στη Σύνοδο των G-20. Τα βασικά του σημεία έχουν ως εξής:

  1. Να υπάρχει ασφάλεια σχετικά με την ακτινοβολία και τα πυρηνικά, με επίκεντρο την αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, η οποία τώρα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.
  2. Επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
  3. Ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στους περιορισμούς των τιμών των ρωσικών ενεργειακών πόρων, καθώς και στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για την αποκατάσταση των υποδομών της ηλεκτρικής ενέργειας, οι μισές από τις οποίες έχουν υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις.
  4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και απελαθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία.
  5. Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η επαναβεβαίωσή της από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η οποία, όπως έχει πει ο Ζελένσκι «δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
  6. Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
  7. Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.
  8. Πρόληψη της οικολογικής καταστροφής και προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
  9. Πρόληψη για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και οικοδόμηση αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον Ευρω – Ατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία.
  10. Επιβεβαίωση του τέλους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου εγγράφου υπογεγραμμένου από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Τι απάντησαν οι ηγέτες στον Ζελένσκι

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, ο Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες των G7 να υποστηρίξουν την ιδέα του για μια παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής που θα επικεντρωνόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο του «στο σύνολό του ή σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία». Η Ρωσία απέρριψε την ειρηνευτική πρόταση του Ζελένσκι αυτόν τον μήνα και επανέλαβε την Τρίτη ότι δεν θα παραδώσει κανένα έδαφος που έχει καταλάβει, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, το οποίο έχει προσαρτήσει.

Ο Ζελένσκι βρίσκεται σε διπλωματική περιοδεία παρουσιάζοντας το σχέδιό του σε ηγέτες όπως ο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία των G20. Η υποστήριξη του δυτικού κόσμου προς τον στρατό της Ουκρανίας ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, με επικεφαλής την Ουάσινγκτον, και τα κράτη έσπευσαν να βοηθήσουν το Κίεβο με την αποναρκοθέτηση και την επιδιόρθωση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η ανταπόκριση στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι και στην προτεινόμενη ειρηνευτική Σύνοδο Κορυφής ήταν πιο επιφυλακτική.

Οι προσπάθειες Μπάιντεν και ΟΗΕ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού ηγέτη στην Ουάσινγκτον στις 22 Δεκεμβρίου, ο Μπάιντεν δήλωσε δημόσια μόνο ότι ο ίδιος και ο Ζελένσκι «μοιράζονται ακριβώς το ίδιο όραμα» για την ειρήνη και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα μπορεί να υπερασπιστεί τα εδάφη της.

Οι ηγέτες της G7 δήλωσαν ότι δεσμεύονται να φέρουν την ειρήνη στην Ουκρανία «σύμφωνα με τα δικαιώματά της που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι πιθανότητες για οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες άμεσα είναι λίγες.

«Πιστεύω ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη μια στιγμή κατά την οποία θα είναι δυνατές σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη», δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Τα σημεία που δεν συζητά καν το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο φέρεται να απέρριψε σήμερα το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι, λέγοντας πως οι προτάσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό που αποκαλεί «σημερινές πραγματικότητες» στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια).

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που δεν λαμβάνει υπόψη σημερινές πραγματικότητες όσον αφορά τη ρωσική επικράτεια, με την εισδοχή τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις πραγματικότητες δεν μπορούν να είναι ειρηνικά».