Εύα Καϊλή: «Τα χρήματα είναι του Τζόρτζι από την Αφρική» - Το αίτημα στην Εισαγγελία
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Qatar Gate, καθώς από την πλευρά της Εύας Καϊλή δόθηκε για πρώτη φορά η απάντηση σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν σπίι της: «Είναι του συζύγου της και προέρχονται από ΜΚΟ στην Αφρική», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Βασανιστικά κυλά η νύχτα για την Εύα Καϊλή, καθώς το πρωί της Τετάρτης (14/12, στις 12:40 ώρα Ελλάδας) οδηγείται ενώπιον των δικαστικών Αρχών του Βελγίου, προκειμένου να κριθεί εάν η ίδια έχει συμμετοχή στο σκάνδαλο του Qatar Gate ή όχι.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής συνδέεται σε με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ καλείται να εξηγήσει πώς βρέθηκαν στο σπίτι της οι 150.000 ευρώ, αλλά και οι άλλες 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα της.
Μία σημαντική πρώτη εξήγηση που προφανώς έχει να κάνει και με την υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή, έδωσε το βράδυ της Τρίτης (13/12) ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, αποκάλυψε αρχικά ότι τα χρήματα ανήκουν στον σύζυγό της Φραντέσκο Τζιόρτζι και κατά δεύτερον ότι αυτά σχετίζονται με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Αφρική και δεν έχουν καμία σχέση με το Κατάρ!
Ο κ. Δημητρακόπουλος ζήτησε από τους παρουσιαστές του δελτίου ειδήσεων να κάνουν υπομονή, υποστηρίζοντας - τουλάχιστον - τρεις φορές ότι για να υπάρξει δωροδοκία πρέπει να εντοπιστεί αυτός που τα έδωσε, αμφισβητώντας πλήρως τις έως τώρα πληροφορίες για πακτωλό χρημάτων από το Κατάρ.
Στην ερώτηση για το πώς βρέθηκαν τα χρήματα στο σπίτι της, ο γνωστός δικηγόρος ήταν αφοπλιστικός: «Κοιτάξτε τους Ιταλούς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σύζυγος Φράντσέσκο Τζόρτζι μαζί με άλλους Ιταλούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, είναι οι μόνοι που γνώριζαν την ύπαρξη χρημάτων.
Μάλιστα, έγινε ακόμη πιο αιχμηρός λέγοντας: «Τα λεφτά δεν έπεσαν με αλεξίπτωτο, αλλά εξηγήσεις μπορεί να δώσει μόνο ο σύντροφος της», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν φυτεύτηκαν και δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για να προκύψουν έτσι ξαφνικά στο σπίτι. Τα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι και ο άνθρωπος που τα έβαλε ήταν ο σύζυγος ή σύντροφός της».
Και πρόσθεσε: «Το Κατάρ δεν είχε καμία ανάγκη να δώσει χρήματα ως δωροδοκία στην κα Καϊλή, διότι όταν εκείνη πήγε στο Κατάρ πήγε ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κυρία Μετσόλα, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου την έστειλε στο εκεί, δεν πήγε με δική της πρωτοβουλία, ήταν εντολοδόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για να υπάρξει δωροδοκία και μετά ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρέπει να αποδειχθεί πως τα χρήματα είναι από το Κατάρ, εάν δεν αποδειχθεί αυτό, δεν υπάρχει δωροδοκία κι ούτε ξέπλυμα. Και εάν δεν υπάρχουν αυτά, αθωώνεσαι» εξήγησε ο δικηγόρος.
Το αίτημα της Καϊλή και η «συνεργασία»
Παράλληλα, η Εύα Καϊλή αναμένεται να καταθέσει το παρακάτω αίτημα στη βελγική εισαγγελία: Να αφεθεί ελεύθερη, έστω και με περιοριστικούς όρους, δηλαδή να της βάλουν βραχιολάκι, να παραμείνει στις Βρυξέλλες σε κατ'οίκον περιορισμό, να ορισθεί χρηματική εγγύηση και να της απαγορευθεί η έξοδος απο τη χώρα.
Παράλληλα, μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο της υπόθεσης, έδωσε μιλώντας στο STAR, o δημοσιογράφος της Le Soir, Ζοέλ Ματρίς που ερευνά το σκάνδαλο και αποκάλυψε πως: «Οι άνθρωποι που ανακρίνονται από την αστυνομία θα έχουν μια πιο ήπια ποινή, εάν θελήσουν να συνεργαστούν και δώσουν λεπτομέρειες για το σκάνδαλο». Στο πλευρό της Εύας Καϊλή βρίσκονται η αδελφή της και ο πατέρας της, ο οποίος πιθανότατα θα βρίσκεται στα δικαστήρια κατά την ακρόαση της κόρης του.
Ανοίγει τον «κύκλο» προσώπων η κατάθεση Τζόρτζι
Εξάλλου, δημοσίευμα της ιταλικής Corriere Della Sera αναφέρει ότι η πολύωρη κατάθεσή του συζύγου της Εύας Καϊλή, ενδέχεται να οδηγήσει τις βελγικές Αρχές στο να επεκτείνουν περισσότερο τις έρευνές τους και σε άλλα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, ο Τζόρτζι κατέθεσε για πολλές ώρες και φέρεται να επιβεβαίωσε σημαντικά σημεία των πολύμηνων ερευνών.
Επί δύο ημέρες έδινε πληροφορίες στις ανακριτικές Αρχές του Βελγίου για όσα γνώριζε σχετικά με το Qatar Gate. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ιταλικό μέσο ανέφερε ότι ο Τζόρτζι ήταν σαν «ποτάμι, που υπερχειλίζει με τις δηλώσεις του.
Στο σχετικό δημοσίευμα τονίζεται, παράλληλα, ότι η κατάθεσή του, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της έρευνας των βελγικών αρχών για να ξετυλίξουν την υπόθεση, θα βοηθήσει στην επιβεβαίωση των όσων έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής.
«Είχε πολλά να πει»
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -ολοκληρώνει η «Corriere della Sera» - μπορεί να είχε πολλά να πει, και πολλά πρέπει να είπε το Σάββατο, αφού ο ανακριτής Μισέλ Κλας αναγκάστηκε να αναβάλλει τις υπόλοιπες ανακρίσεις για να συγκεντρώσει όλες τις καταθέσεις του.
Το θέμα των ερωτήσεων δεν μπορεί παρά να ήταν αυτό των χρημάτων, που από τη Fight Impunity μπορεί να πέρασαν στην Καϊλή και σε άλλα πρόσωπα, επίσης το θέμα των δραστηριοτήτων της ΜΚΟ που ίδρυσε το 2019 ο Παντσέρι, αμέσως μετά την αποχώρησή του από την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η έρευνα έχει ένα παρακλάδι που φτάνει μέχρι την Ιταλία, όπου η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην περιοχή του Μπέργκαμο και στο Μιλάνο, όπου έγινε έρευνα στο σπίτι του Τζόρτζι.
Περισσότεροι από 60 ευρωβουλευτές εξετάζονται για διαφθορά
Εν τω μεταξύ, με την έρευνα να βρίσκεται εν εξελίξει, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται τουλάχιστον 60 ευρωβουλευτές, οι οποίοι ερευνώνται για πιθανό χρηματισμό τους, όχι μόνο από το Κατάρ αλλά και άλλες χώρες που εξετάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα!
Οι ευρωβουλευτές που εξετάζονται ανήκουν οι περισσότεροι στο σοσιαλιστικό κόμμα, και ακολουθούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό και τα νέα ακροδεξιά κόμματα. Η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες ώρες και δεν είναι τυχαίο ότι το απόγευμα της Τρίτης σφραγίστηκε και νέο γραφείο στο Ευρωκοινοβούλιο, μέλους της Επιτροπής Διεθνών και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Το γραφείο της γυναίκας που σφραγίστηκε, η οποία διετέλεσε πρώην επικεφαλής σύμβουλος της ομάδας των Πρασίνων, ερευνάται από τις βελγικές Αρχές.
Πηγές του Κοινοβουλίου, αναφέρουν ότι κατασχέθηκε υπολογιστικός εξοπλισμός σε σχέση με τις εργασίες της εν λόγω επιτροπής. Ο ρόλος της επιτροπής είναι να «ευαισθητοποιεί για συγκεκριμένες καταστάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μεταξύ άλλων και με εξωτερικούς φορείς.