Qatar Gate: Οι φόβοι για εκτεταμένο σκάνδαλο και τα επόμενα βήματα για την Εύα Καϊλή
Ανανεώθηκε:
Το Ευρωκοινοβούλιο είναι «ζαλισμένο»: οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate, η εμπλοκή μιας αντιπροέδρου, της Εύας Καϊλή, στην υπόθεση αλλά και οι συνεχιζόμενες έρευνες σε γραφεία ευρωβουλευτών και συνεργατών τους έχουν προκαλέσει τεράστιο θόρυβο στις Βρυξέλλες.
Πολλοί δηλώνουν σοκαρισμένοι από το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και ΜΚΟ ενώ άλλοι δεν φαίνεται να πέφτουν από τα σύννεφα –ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν.
Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι τι διάσταση έχει η εν λόγω υπόθεση και πόσοι βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών.
Όπως γράφει το Politico, μετά από το πρώτο σοκ των συλλήψεων, αξιωματούχοι του Ευρωκοινοβουλίου έκαναν λόγο για σκάνδαλο με «λίγους εμπλεκόμενους».
Η έρευνα των Αρχών σε γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, όμως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν «έφοδοι» σε συνολικά 19 κατοικίες και χώρους εργασίας, εγείρει ανησυχίες ότι η υπόθεση μπορεί να έχει περισσότερα «πλοκάμια» και να μην αφορά μόνο το Ευρωκοινοβούλιο αλλά να επεκτείνεται και σε άλλους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα δικαστήρια θα αποφασίσουν ποιοι είναι ένοχοι αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως δεν είναι μόνο το Κατάρ και δεν εμπλέκονται μόνο τα άτομα που έχουν κατονομαστεί» είπε στην ιστοσελίδα ο Raphaël Glucksmann, Γάλλος νομοθέτης των Σοσιαλδημοκρατών και επικεφαλής επιτροπής κατά της ξένης επιρροής στο Κοινοβούλιο.
Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτοί που οι έρευνες των Αρχών δεν θα οδηγήσουν σε νέες συλλήψεις ούτε θα υπάρξουν νέοι ύποπτοι.
«Όσο σοβαρό και αν είναι αυτό, αφορά μεμονωμένα άτομα, μερικούς ανθρώπους που έκαναν πολύ κακές επιλογές» δήλωσε στο Politico ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η έρευνα και οι συλλήψεις δείχνουν ότι τα συστήματά μας και οι διαδικασίες λειτούργησαν» υποστήριξε ο ίδιος.
Η Τζέσικα Πάρκερ, ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών έχουν αφήσει άναυδους πολλούς στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, ευρωβουλευτές που συζήτησαν μαζί της είπαν πως είναι σοκαρισμένοι τόσο από το εύρος της υπόθεσης όσο και από τις κατηγορίες.
«Η ευρωπαϊκή δημοκρατία υπό απειλή»
Σε δηλώσεις της τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «πολύ σοβαρές κατηγορίες» και ζήτησε τη δημιουργία ενός νέου σώματος, το οποίο θα επιβλέπει θέματα ηθικής στο μπλοκ.
Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε πως η ακεραιότητα του σώματος θα αποκατασταθεί.
Την Τετάρτη κρίνεται η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή
Για την Εύα Καϊλή, το πρώτο προδικαστικό σκέλος της υπόθεσης αναμένεται να κριθεί την Τετάρτη, όταν δικαστήριο θα αποφασίσει εάν η ευρωβουλευτής θα προφυλακιστεί μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή, η οποία είναι και μητέρα ενός μικρού παιδιού, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι, αίτημα που ωστόσο δεν έγινε δεκτό σε πρώτη φάση.
Στη φυλακή αναμένει την ακρόασή του ενώπιον των Αρχών και ο σύντροφος της ευρωβουλευτού, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί για εμπλοκή στην υπόθεση.
Στην ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας αναφέρεται ότι:
«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».
Ως «εγκέφαλος» ή όπως τον αποκαλούν τα μέσα της πατρίδας του, ο «μαέστρος» του σκανδάλου εμφανίζεται σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο επί 15 χρόνια Ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος μέσα από την Μη Κυβερνητική Οργάνωσή (ΜΚΟ) του φέρεται να κατεύθυνε και να έδινε τις οδηγίες για τους σημαντικούς συνεργάτες του.
Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.
Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο είναι βαρύ για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και αφορά σε διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.