Πολεμικές απειλές από τον Ερντογάν - «Αφωνία» από τους Συμμάχους πλην των ΗΠΑ
Ανανεώθηκε:
Μπορεί οι πρωτοφανείς πολεμικές απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χτύπημα στην Αθήνα με τους βαλλιστικούς πυραύλους «Tayfun» να ακούγονται ως φαιδρά προεκλογικά «πυροτεχνήματα», οφείλουν όμως να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς εκστομίζονται από τα πλέον επίσημα χείλη και σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.
Η όξυνση που συστηματικά καλλιεργεί η Άγκυρα δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον όσον αφορά στη διάρκεια.
Τις τελευταίες επτά εβδομάδες, με καθημερινές αναφορές, ο Τούρκος πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του, απειλούν ότι θα έρθουν νύχτα, μιλούν για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη και αμφισβητούν ανοιχτά την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, την οποία συνδέουν με τον αφοπλισμό τους.
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν πλέκει το προεκλογικό του αφήγημα στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η ένταση με την Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρόεδρος επενδύει στο εθνικιστικό αίσθημα για να ανεβάσει τα ποσοστά του ενώ ταυτόχρονα, δείχνει να προετοιμάζει το έδαφος για να αναβάλει τις εκλογές σε περίπτωση που η επικράτηση του δεν θεωρηθεί δεδομένη.
Προβληματισμός
Η αντίδραση της Αθήνας στις πολεμικές ιαχές του Τούρκου προέδρου ήταν άμεση, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να διαμηνύει ότι «νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν χωρούν στη Συμμαχία» και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να ξεκαθαρίζει πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δυναμώσουν κι άλλο». Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν κρύβει τον προβληματισμό της για την απουσία αυστηρών καταδικαστικών δηλώσεων από τους Συμμάχους αν και κοντεύουν 48 ώρες που ο Ερντογάν έβαλε στο «στόχαστρο» των πυραύλων του την Αθήνα.
Για μία ακόμη φορά, η ηγεσία του ΝΑΤΟ φαίνεται να μένει ασυγκίνητη για το γεγονός ότι ένα μέλος της απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικό πύραυλο εναντίον άλλου μέλους. Μπορεί το ενδιαφέρον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να είναι στραμμένο στην ανατολική πτέρυγα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όμως, μετά την επίκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να πλήξει τον ουκρανικό λαό και ο παραλληλισμός με την Αθήνα, θα ανέμενε κανείς ότι θα πυροδοτούσε μπαράζ αντιδράσεων από τη Διεθνή Κοινότητα.
Αντιθέτως, μέχρι στιγμής, η μοναδική αντίδραση έρχεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την αμερικανική πλευρά να εκφράζει τη «λύπη» της για την «κλιμάκωση των δηλώσεων» επαναλαμβάνοντας την πάγια προτροπή προς του Συμμάχους «να αποφεύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική».
Σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις
Έτοιμη να αναχαιτίσει οποιαδήποτε απειλή έρθει από τα ανατολικά σύνορα της χώρας είναι η ελληνική αεράμυνα ενώ η παρατεταμένη ένταση των τελευταίων μηνών έχει προκαλέσει κινητοποίηση στα Επιτελεία.
Το ελληνικό «οπλοστάσιο» διαθέτει τα κατάλληλα «αντίδοτα» για κάθε τουρκικό βαλλιστικό πύραυλο διαμηνύουν αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν το «σήριαλ» του «Tayfun» από την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ακόμη ότι το σύστημα απέχει πολύ από την επιχειρησιακή του αξιοποίηση ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί επιτυχημένη δοκιμή του «Tayfun».
Αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως η Τουρκία δεν διαθέτει δικό της δορυφορικό σύστημα για τη συλλογή πληροφοριών στοχοθεσίας και πλοήγησης του πυραύλου, τότε γίνεται σαφές ότι οι απειλές του Τούρκου προέδρου είναι απλώς «πυροτεχνήματα», τα οποία όμως πετυχαίνουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το να δηλητηριάσουν και να οξύνουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα στα ελληνοτουρκικά.