ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Politico: Τι ζητούσε το Κατάρ από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Πόσο βοήθησε η Καϊλή

«H Καϊλή έχει αναδειχθεί ως ένας από τους υπερασπιστές του Κατάρ», αναφέρει το Politico EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στο σκάνδαλο Qatar Gate αναφέρεται δημοσίευμα του politiko το οποίο επιχειρεί να εξηγήσει το ρόλο των εμπλεκόμενων και της Εύα Καϊλή  σε αυτό αλλά και τις επιδιώξεις του Κατάρ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το σκάνδαλο για ορισμένους είναι το «πιο σοβαρό», «πιο σοκαριστικό», «πιο κραυγαλέο» σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια.

Στη συνέχεια περιγράφει ποια είναι η Εύα Καϊλή, για την οποία σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Ως μία από τους 14 αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, η Καϊλή είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες του θεσμού. Ως πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων είναι μια διάσημη στην πατρίδα της, την Ελλάδα, αλλά και μια από τις πιο λαμπερές φιγούρες των Βρυξελλών».

«Αλλά η Καϊλή - συνεχίζει το δημοσίευμα - έχει επίσης αναδειχθεί ως ένας από τους υπερασπιστές του Κατάρ. Πρόσφατα χαρακτήρισε τη χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, παρά τις έντονες διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες για τους εργάτες που κατασκευάζουν γήπεδα. Μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ειδικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή».

«Σύμφωνα με την αστυνομία και άτομα με άμεση γνώση, έχει τεθεί υπό κράτηση και ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Γιόργκι. Είναι σύμβουλος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — και ιδρυτής μιας ΜΚΟ που ονομάζεται Fight Impunity, η οποία στοχεύει να προωθήσει "την λογοδοσία ως κεντρικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της διεθνούς δικαιοσύνης"».

«Το σημαντικότερο είναι ότι ο πρόεδρος του Fight Impunity είναι ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης».

«Ο Παντσέρι, Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής επίσης από το S&D, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων το πρωί της Παρασκευής. Μέχρι το βράδυ, η σύζυγος και η κόρη του συνελήφθησαν επίσης από την ιταλική αστυνομία. Στο ένταλμα σύλληψής τους, το οποίο είδε το Politico, ο Παντσέρι κατηγορείται ότι "παρενέβη πολιτικά σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου"», αναφέρει το Politico.

Γιατί το Κατάρ θέλει να ασκήσει πίεση στην ΕΕ

Το Politico στη συνέχεια εξηγεί γιατί το Κατάρ ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πόσο η Εύα Καϊλή έχει βοηθήσει το Κατάρ:

Γράφει συγκεκριμένα:

«Το Κατάρ φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά αντί για να εποφελήσει τη χώρα, συγκέντρωσε πλήθος αρνητικών σχολίων. Οι κατηγορίες για δωροδοκία στη διαδικασία υποβολής προσφορών και οι συνθήκες σκλαβιάς για τους ξένους εργάτες έκαναν πολλούς να αμφισβητήσουν την επιλογή που έγινε ώστε το Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παράλληλα, οι φιλελεύθεροι επικριτές άδραξαν τη στιγμή για να επιτεθούν στη θέση της συντηρητικής μουσουλμανικής χώρας σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBTQ+. η Εύα Καϊλή ήταν αναμφισβήτητα ο κοσμήτορας της (μεγάλης ομάδας) υπερασπιστών της Ντόχα στο S&D».

«Στις 24 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, καθώς η Ολομέλεια ψήφισε ένα ψήφισμα "που αποδοκιμάζει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών", η Εύα Καϊλή πήρε το λόγο για να επαινέσει την "ιστορική μεταμόρφωση" του Κατάρ που επέφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ομοίως, πριν από 10 ημέρες, εμφανίστηκε για να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζα για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου — παρόλο που δεν είναι μέλος της επιτροπής».

«Η Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου για τις Σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο (DARP) σχεδίαζε να πάει στο Κατάρ λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο, για να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του τουρνουά και να παρακολουθήσει τις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας. Ωστόσο, με μόλις ένα μήνα ειδοποίηση, η συμβουλευτική συνέλευση του Κατάρ, γνωστή ως Συμβούλιο της Σούρα, ζήτησε να αναβληθεί. Αντ 'αυτού, η κυρία Καϊλή πήγε στο Κατάρ την εβδομάδα που υποτίθεται ότι θα ήταν εκεί η πλήρης αντιπροσωπεία - και επαίνεσε πλήρως τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του εμιράτου. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, δήλωσε ότι ήταν εκεί εκπροσωπώντας 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν την πρόοδο της χώρας ως αντιπροσωπεία κοινών αξιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης