ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλάσνικοφ made in Greece

Διάφοροι τύποι τυφεκίων Καλάσνικοφ σε έκθεση οπλικών συστημάτων. Αριστερά ο εφευρέτης του πιο διάσημου αυτόματου όπλου Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ. EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έτοιμος για την παραγωγή καλάσνικοφ στην Ελλάδα, δηλώνει ο Πάνος Καμμένος διευκρινίζοντας ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει μόλις αρθεί το εμπάργκο της Ρωσίας.

«Μόλις τελειώσει το εμπάργκο της Ρωσίας είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή καλάσνικοφ στο Αίγιο και λαμβάνοντας την πιστοποίησή τους από το ΝΑΤΟ θα μπορεί να τα πουλούμε σε οποιαδήποτε συμμαχική χώρα ενδιαφέρεται να τα προμηθευτεί», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη συζήτηση για την κύρωση συμβάσεων με τρίτες χώρες.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι με το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο, θα δοθεί η δυνατότητα πώλησης σε χώρες που ενδιαφέρονται εύχρηστου μη επιχειρησιακού υλικού που υπάρχει στις αποθήκες. «Είναι άδικο είπε να έχουμε οπλικό υλικό, για παράδειγμα βλήματα διαμετρήματος που εμείς πλέον δεν τα χρησιμοποιούμε να παραμένουν στις αποθήκες», είπε και πρόσθεσε πως η διαδικασία πώλησης θα είναι με βάση ότι ισχύει σε όλες τις χώρες, και θα γίνεται ο πλειοδοτικός διαγωνισμός θα διεξάγεται ηλεκτρονικά, με ανοικτές πρόσφερες που θα μπορούν να τις βλέπουν οι ενδιαφερόμενοι μειοδότες.

Ο Πάνος Καμμένος διευκρίνισε πως αλλάζει επί της ουσίας ο νόμος Βενιζέλου που προέβλεπε η διαδικασία αυτή να χρειάζεται τη σύσταση υποεπιτροπής. Η αξιοποίηση του υλικού σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνεται με διαφανείς, ανοικτές και γρήγορες διαδικασίες αποδίδοντας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σημαντικά οικονομικά οφέλη κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι η παρουσία των νατοϊκών συμμαχικών δυνάμεων στο Αιγαίο λειτούργησε αποτρεπτικά για την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς οι προσφυγικές ροές έχουν γίνει μηδενικές μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας. Όπως είπε, από τους 8.000 πρόσφυγες που είχαμε κάθε μέρα σήμερα έχουμε μηδενικό αριθμό,την ώρα που στην πλευρά νότια της Ιταλίας καθημερινά έχουμε νεκρούς και ναυάγια.

Κατά τ’ άλλα, διαβεβαίωσε πως επί σημερινής κυβέρνησης δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η κρατική αμυντική βιομηχανία, σημειώνοντας ότι στην ΕΑΣ έχουν ενεργοποιηθεί νέες συμφωνίες, όπως αυτή με την Ινδία για τα «Άρτεμις» και επεκτείνονται οι συνεργασίες ακόμα και με την Αίγυπτο.

Σε ότι αφορά στο FIR, είπε πως θα αντικατασταθεί με τα παλιά σύνορα μας, γεγονός που σημαίνει ότι παραβίαση στα ελληνικά σύνορα ισοδυναμεί με παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων και πρόσθεσε ότι πρέπει να απαιτηθεί κοινή άμυνα με την Ε.Ε., καθώς «δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και να μην αντιδρά η Ε.Ε.».

Στην επιτροπή συζητήθηκαν κυρώσεις συμβάσεων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, για τις οποίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η συνεργασία με τις δύο χώρες που θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης