ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρίπολη - Άγκυρα: Σε ετοιμότητα για επεισόδιο η Αθήνα

Τρίπολη - Άγκυρα: Σε ετοιμότητα για επεισόδιο η Αθήνα
Στα Επιτελεία εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, μεταξύ των οποίων και η εκδήλωση υβριδικών απειλών, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης τους ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/VASSIL DONEV

Σε διπλωματική και επιχειρησιακή εγρήγορση βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αθήνα, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα της και ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει τη μεταφορά της έντασης στο πεδίο με την εκδήλωση προβοκάτσιας ή θερμού επεισοδίου.

Το «φρένο» που έβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Άγκυρα αναφορικά με τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία, αναγκάζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στρέψει αλλού το βλέμμα του.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά διέξοδο αλλά και προεκλογικούς πόντους, με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πεδία όπου διαχρονικά εκδηλώνεται ο τουρκικός αναθεωρητισμός, να αποτελούν πιθανές «επιλογές» για την Άγκυρα.

Στα Επιτελεία εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, μεταξύ των οποίων και η εκδήλωση υβριδικών απειλών, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης τους. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται όχι τόσο στο Αιγαίο, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα λόγω της ετοιμότητας στα νησιά αλλά και της άριστης γνώσης του πεδίου, όσο στις περιοχές νοτίως της Κρήτης όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Ο παράγοντας Λιβύη

Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι η «εργαλειοποίηση» της Λιβύης και η εκδήλωση πρόκλησης σε θαλάσσιες ζώνες που η Τουρκία θέλει να βαφτίσει «αμφισβητούμενες». Το διάβημα του «Υπουργείου» Εξωτερικών της δυτικής Λιβύης προς τις ελληνικές αρχές για τη δήθεν παραβίαση «διαφιλονικούμενων» περιοχών στα νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας που έχει μετατρέψει την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά και την «υπουργό» Εξωτερικών Νάιλα Μάνγκους σε εντολοδόχους, οι οποίοι εξυπηρετούν τα αναθεωρητικά της σχέδια.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί αρκετά πιθανό το σενάριο που θέλει την Τρίπολη να αναθέτει στην Άγκυρα τη διενέργεια ερευνών στην ίδια περιοχή όπου το Sanco Swift πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της ExxonMobil. Κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Κυπριακή ΑΟΖ όταν οι Τούρκοι εμφανίστηκαν με ερευνητικά και πολεμικά πλοία σε θαλασσοτεμάχιο που είχε παραχωρηθεί στην ιταλική ΕΝΙ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, παρουσία τουρκικων πολεμικών πλοίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού η Άγκυρα διαθέτει μονίμως ελλιμενισμένες Φρεγάτες στο λιμάνι της Μισράτα, μια εκ των οποίων προχώρησε σε γυμνάσια με πραγματικά πυρά πριν από λίγες ημέρες.

Διπλωματική ετοιμότητα

Σε διπλωματικό επίπεδο πάντως, η Αθήνα δεν θα απαντήσει στο λιβυκό διάβημα με τον ίδιο τρόπο, καθώς αυτό θα νομιμοποιούσε την προσωρινή κυβέρνηση, την οποία δεν αναγνωρίζει. Άλλωστε, τα όσα ισχυρίζεται η Τρίπολη είναι παντελώς ανυπόστατα καθώς οι ελληνικές NAVTEX βρίσκονται πολύ βορειότερα της μέσης γραμμής και εντός της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακόμη και με την επίσημη και πολύ προωθημένη θέση της Λιβύης που είχε καταθέσει η τότε κυβέρνηση στη διάρκεια των συνομιλιών με την Ελλάδα το 2010.

Ωστόσο, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι πως η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν θα ακολουθήσει ούτε την προσαρμοσμένη μέση γραμμή αλλά θα συνεχίζει δυτικά ως επέκταση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου εξαφανίζοντας την επήρεια των ελληνικών νησιών, ακόμη και της Κρήτης.

Σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις

Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη περιοχή παρακολουθείται σε εικοσιτετράωρη βάση από τα ισραηλινής κατασκευής Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη HERON, τα οποία μεταφέρουν την εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Οι οδηγίες άλλωστε, που έχουν δοθεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι σαφείς και προβλέπουν τη συνεχή ετοιμότητα των Μονάδων, κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να μηδενιστεί το περιθώριο αιφνιδιασμού. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι έχουν καταρτιστεί σχέδια αντίδρασης ακόμη και για την περίπτωση επανάληψης της κρίσης του 2020.