Εύα Καϊλή: Tα πρόσωπα του σκανδάλου, η νύχτα στο κρατητήριο, οι τσάντες με τα χρήματα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς ευρωπαίων αξιωματούχων – στην οποία εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή – προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα του Κατάρ την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
Από την Παρασκευή έχουν συλληφθεί άτομα που κατηγορούνται για πιθανή δωροληψία από το Κατάρ, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά του στην Ευρώπη μέσα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς με χρηματισμό.
Μαζί με την Εύα Καϊλή, αυτή τη στιγμή κρατούνται και άλλα εμπλεκόμενα άτομα, για την ίδια υπόθεση χρηματισμού και μάλιστα, ένας από αυτούς είναι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Η νύχτα στο κρατητήριο
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά εφημερίδα Le Soir, η ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο ενώ έγινε έφοδος στο σπίτι της όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σακούλες με μετρητά, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό.
Το γραφείο της έχει σφραγιστεί και τα κινητά της τηλέφωνα όπως και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσε ερευνώνται από τις αρχές. Ακόμα ο πατέρας της σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο έχει προσαχθεί για ανάκριση καθώς εντοπίστηκε με μία βαλίτσα με μετρητά.
Ερχονται ανακοινώσεις
Επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση που έχει προκαλέσει ταραχή, αναμένεται να γίνουν το μεσημέρι της Κυριακής προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τη «βροχή» πληροφοριών.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληίδα Ευρωβουλευτής μπήκε στο στόχαστρο των ερευνών όταν μετά από ομιλία της, ακολούθησε και επιστολή της στα τέλη του Νοεμβρίου όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για... «ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», καθώς κατήργησε το βάρβαρο σύστημα «kafala».
|
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, στην πραγματικότητα, του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Εγώ μόνη είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας την καφάλα και τη μείωση του κατώτατου μισθού» είχε σημειώσει μεταξύ άλλων.
Τα υπόλοιπα πρόσωπα του σκανδάλου
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».
Oπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».
Ερευνούν άλλους δύο Σοσιαλδημοκράτες
Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Μουντιάλ, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».
Οι σακούλες με λεφτά στο σπίτι της
Τα Βελγικά ΜΜΕ επίσης αναφέρουν πως σπίτι της βρέθηκαν σακούλες με λεφτά, ενώ χαρτοφύλακας με χρήματα βρέθηκε και στο σπίτι του πατέρα της. Και αυτός πλέον ανακρίνεται. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η Εύα Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες που οδηγήθηκαν σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για το μέλλον τους.
Aποθέωνε τα «εργασιακά δικαιώματα» στο Κατάρ
Μόλις πριν από δυο εβδομάδες, η Εύα Καιλή αποθέωνε εντός του Ευρωκοινοβουλίου το Κατάρ, για τον σεβασμό που δείχνει... στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό... ενώ έπεφταν βροχή οι καταγγελίες για εργάτες που έχασαν τη ζωή τους, στα έργα για το Μουντιάλ. Υπενθυμίζεται, ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου διανυκτέρευσε σε κρατητήριο, με τις βελγικές Αρχές να βρίσκουν σακούλες με μετρητά στο σπίτι της, καθώς φέρεται να εμπλέκεται με τον σύζυγό της σε σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ.
«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», είχε δηλώσει η Εύα Καϊλή.
«Το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», τόνιζε, επικαλούμενη μάλιστα τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) επειδή η αραβική χώρα αναγκάστηκε να καταργήσει την Kafala, το σύγχρονο δουλεμπόριο βάσει του οποίου οι εταιρείες του Κατάρ επιχορηγούσαν ξένους εργάτες για να έρθουν στη χώρα, τους έθεταν υπό την «κηδεμονία» τους και στη συνέχεια τους εμπόδιζαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους. Δεν είχε πει, ωστόσο, κουβέντα για τους εκατοντάδες θανάτους εργατών που έχει καταγγείλει ο ILO.
«Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο» είχε πει για τους Καταριανούς η Εύα Καϊλή. «Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί», είχε προσθέσει.