ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Η προσαγωγή και το χρονικό των αποκαλύψεων

Σάλο στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή έχει προκαλέσει η υπόθεση διαφθοράς Intime News

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις για εμπλοκή της Εύας Καϊλή σε σκάνδαλο διαφθοράς, μια υπόθεση που έχει συνταράξει το Ευρωκοινοβούλιο και «φιγουράρει» στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. 

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών από κράτος του Περσικού Κόλπου, ένας -από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση -η Εύα Καϊλή.

Αυτό ανέφεραν το περιοδικό Knack και η εφημερίδα Le Soir και επιβεβαιώνεται από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, η υπόθεση που ερευνάται αφορά σε «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».

Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ταχύτατα τα αντανακλαστικά του, διαγράφοντας την Εύα Καϊλή, ενώ το ίδιο έκανε λίγη ώρα αργότερα το κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τη Le Soir, o μόνος τρόπος για να συλλάβουν οι Αρχές μέλος του κοινοβουλίου είναι να τον πιάσουν επ’ αυτοφώρω.

Ωστόσο, η εισαγγελία δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο σχετικά.

Εκτεταμένες έρευνες στις Βρυξέλλες

Το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 16 έρευνες σε οικίες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, προσήχθησαν, προκειμένου να καταθέσουν στους αρμόδιους ανακριτές με επικεφαλής τον ανακριτή, Μισέλ Κλεζ.

Ανάμεσά σε αυτούς η Εύα Καϊλή αλλά και ο σύζυγός της, ο οποίος και συνελήφθη.

Το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στη συνέχεια σε ακρόαση.

Πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή.

Προσθέτει ότι ο σύντροφος της κ. Καϊλή Φ.Γ. - κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D - ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης.

Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity.

Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι, όπου και κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

Οι δύο τελευταίοι συλληφθέντες φέρονται να είναι ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι.

Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, μόλις τον Νοέμβριο.

Νωρίτερα την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες στους δήμους του Ιξέλ, του Σκαρμπέκ, του Κράαινεμ, του Φορέτ και των Βρυξελλών.

«Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται εδώ και αρκετούς μήνες ότι χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έκαναν πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στο Twitter ότι η κυρία Καϊλή είχε συναντηθεί με τον κ. Al Marri, τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ:

«Ο εν λόγω αξιωματούχος της ΕΕ χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχεται καλή επιτυχία στο τουρνουά».

Εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αλλά υπογράμμισε πως το σώμα συνεργάζεται πλήρως με την αστυνομία.

Δηλώσεις στήριξης για το Μουντιάλ του Κατάρ

Η Εύα Καϊλή πριν από λίγες εβδομάδες, στα μέσα Νοεμβρίουσε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε σε δηλώσεις στήριξης προς το Κατάρ, στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το αιματοβαμμένο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Παρά τους περίπου 6.500 νεκρούς εργάτες μόνο για τα έργα του Μουντιάλ η κ. Καϊλή έκανε λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στο Κατάρ, επικαλούμενη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του οργανισμού, όμως, που έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους στη χώρα.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».

Η Εύα Καϊλή, όμως, δεν έμεινε εκεί, αλλά εγκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλιγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Καταλήγοντας ανέφερε:

«Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Οι δηλώσεις της αυτές είχαν προκαλέσει τότε αίσθηση, προκαλώντας ενόχληση και στη Χαριλάου Τρικούπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης