Αναδίπλωση για τη ρύθμιση με τις offshore πολιτικών
Να αποσύρει τη ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα σε πολιτικά πρόσωπα να έχουν offshore σε συνεργαζόμενες φορολογικά χώρες καλεί την κυβέρνηση η "Αυγή" συμμεριζόμενη το μπαράζ αντιδράσεων και το σάλο που έχει ξεσηκωθεί.
Με τίτλο "οφφσάιντ" και υπέρτιτλο "Κόκκινη γραμμή για την κοινωνία το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής ενασχόλησης και "εξωχώριας" οικονομικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους, έστω και "φορολογικά συνεργάσιμους" η εφημερίδα που στηρίζει το κυβερνόν κόμμα σημειώνει μεταξύ άλλων "η νομική δυνατότητα υπουργών, βουλευτών και εν γένει κρατικών λειτουργών να αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε "φορολογικά συνεργάσιμα" κράτη, μεταξύ των οποίων και δεκάδες "φορολογικοί παράδεισοι", σε μια περίοδο που τα βάρη της εξόδου από την κρίση επωμίζονται όσοι δεν έχουν οδό διαφυγής, αποτελεί κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί".
Συμπληρώνει απαντώντας επί της ουσίας στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως "είτε το απαίτησαν οι δανειστές είτε το εισηγήθηκε η GRECO (ομάδα κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς), η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να επιμείνει σε μια διάταξη που αφενός σκανδαλίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι καμία κυβέρνηση και κανένα πρόσωπο δεν θα μπορέσουν να σταθούν στη θέση τους. Το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Ν.Δ. γνώριζαν το θέμα και τώρα υποκρίνονται τον ανήξερο προφανώς και δεν πρέπει να λειτουργήσει συμψηφιστικά".
Ο γενικός γραμματέας καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης σχολιάζοντας της επικρίσεις της αντιπολίτευσης είχε δηλώσει : «φωνάζει ο κλέφτης».
Επιπλέον συμπλήρωσε, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, πως ο νέος νόμος για τις offshore εταιρίες διορθώνει το νομικό κένο που άφηνε τους πάντες ατιμώρητους, παραγνωρίζοντας τα "παραθυράκια" στην φορολόγηση που έχουν οι εξωχώριες εταιρείες.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη το 2010 είχε ψηφιστεί νομοθετική διάταξη η οποία απαγόρευε τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες βουλευτών και άλλων κατηγοριών, που υποβάλλουν φορολογική δήλωση “πόθεν έσχες”, αλλά ο νόμος ήταν ασαφής με αποτέλεσμα και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής να εγείρει θέμα νομιμότητας.
Πρόσθεσε ότι το νομικό αυτό κενό έπρεπε να καλυφθεί από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου (Greco).
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Με επίκαιρη επερώτησή τους και πρώτη υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι ενώ με την παλαιότερη διάταξη απαγορευόταν ρητά η συμμετοχή βουλευτών και υπουργών σε εταιρίες που εδρεύουν σε Κράτος με ιδιαιτέρως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, κατάλληλο για φοροαποφυγή, το μόνο κριτήριο της απαγόρευσης με τη νέα διάταξη είναι η φορολογική συνεργασία με τις φορολογικές αρχές.
«Η Νέα Δημοκρατία ζητά την κατάργηση της εν λόγω διάταξης και επισημαίνει τον κίνδυνο που δημιουργείται από τη δημοσίευση της, καθώς είναι σαφές ότι θα ευνοήσει τα πολιτικά πρόσωπα εκείνα, που κατά παράβαση του νόμου, κατείχαν ή συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρίες», αναφέρουν οι βουλευτές της Ν.Δ.
Και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την διάταξη.
Πρόσκληση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να συνεννοηθούν προκειμένου να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα κλείνει την πόρτα στους πολιτικούς να δραστηριοποιούνται σε off shore εταιρίες, απηύθυνε το Ποτάμι.
«Οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και όλοι όσοι ορίζονται σε πολιτικές θέσεις δεν μπορούν να έχουν αδιαφανείς επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός ή εκτός Ελλάδας», αναφέρει.
«Αν είναι δυνατόν την ώρα που ο λαός περνά τόσο δύσκολα να έρχονται τέτοιες ρυθμίσεις στα ξαφνικά και η οποία απορώ αν την είχαν συνειδητοποιήσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί κανένας βουλευτής και υπουργός να έχει διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο από τον μέσο πολίτη, να μπορεί να κάνει off shore σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων. Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρείες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!».