ΥΠΕΞ: Οξύμωρο να μας εγκαλεί η Τουρκία, μια χώρα με χείριστες επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα
Ανανεώθηκε:
Ηχηρή απάντηση στις απαράδεκτες αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με το πώς μεταχειρίζεται η χώρα μας τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έδωσε το βράδυ της Πέμπτης το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» από την πλευρά της Άγκυρας.
Είχε προηγηθεί tweet του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα της "τουρκικής" μειονότητας».
Αυτούσια η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στην Θράκη. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη.
Η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας. Μίας Μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται.
Είναι απορίας άξιον πώς επικαλείται την Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίαση της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000.
Την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της ΕΕ, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης». Η δήλωση μιλάει από μόνη της. Όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Και καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ποιος πραγματικά εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης και ποιος ακολουθεί μία μειονοτική πολιτική, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ευελπιστούμε ότι η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών θα αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής. Καλούμε την Τουρκία αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα».
Συνεχίζει τις επιθέσεις ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας
Στο μεταξύ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας.
Σε tweet που ανήρτησε μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αναφέρει:
«Φιλοξενήθηκαν τα αξιόλογα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Άγκυρα. Η Ελλάδα συνεχίζει επίμονα να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας. Τα αδέρφια μας στη Δυτική Θράκη δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μόνα.»
Στη συνέχεια ανήρτησε μια φωτογραφία με ένα μακρύ κατάλογο στον οποίο απαριθμεί όλες τις δήθεν «πρακτικές διάκρισης» που εφαρμόζει η Ελλάδα κατά της μειονότητας στη Δυτική Θράκη.
Το tweet του Τούρκου υπουργού, συνοδεύεται από γραφιστικό πίνακα, όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων:
- Ο νέος νόμος της Ελλάδας περί Μουφτείας είναι αντίθετος με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και στερεί από την «Τουρκική» Μειονότητα τα βασικά της δικαιώματα.
- Η Ελλάδα κατάσχει τις περιουσίες τουρκικών ιδρυμάτων στην Δυτική Θράκη.
- Η Ελλάδα κάνει διακρίσεις εναντίον της «Τουρκικής» Μειονότητας εφαρμόζοντας κατά το δοκούν οικονομικούς ελέγχους και επιβάλλοντας φορολογικά πρόστιμα.
- Η Ελλάδα έχει κλείσει πάνω από 90 δημοτικά σχολεία της «Τουρκικής» Μειονότητας τα τελευταία 15 χρόνια και δεν επιτρέπει το άνοιγμα νέων τέτοιων σχολείων.
- Η Ελλάδα δεν επιτρέπει την ανακαίνιση ή επέκταση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων της «Τουρκικής Μειονότητας». Η Ελλάδα εμποδίζει τον διορισμό ικανού αριθμού Τούρκων δασκάλων για να εργαστούν στα σχολεία της «Τουρκικής Μειονότητας». Η Ελλάδα επίσης εμποδίζει την αναβάθμιση της ύλης των Τουρκικών μαθημάτων.
Ακάρ: Θετικές οι εξελίξεις για τα F-16
Για θετικές εξελίξεις στο θέμα της πώλησης F-16 στην Τουρκία έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, εκβιάζοντας μια ευνοϊκή κατάληξη του ζητήματος για την Άγκυρα, παρά την κατηγορηματική δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενένεντεζ και τα διαδοχικά «χαστούκια» από Κογκρέσο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις απειλές εναντίον της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζει στην οδό των προκλήσεων, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας.
«Οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και καταβάλλονται προσπάθειες για να ολοκληρωθούν με θετικό και γρήγορο τρόπο», σημείωσε ο Ακάρ και πρόσθεσε:
«Παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις. Είδαμε τη θετική προσέγγιση των αμερικανών ομολόγων μας σε αυτό το θέμα από την αρχή. Βλέπαμε πάντα μια θετική προσέγγιση από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μελών της αντιπροσωπείας, στις μεταξύ μας συναντήσεις ιδιαίτερα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd James Austin.
«Περιμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλουμε αυτές οι προσπάθειες και η διαδικασία να ολοκληρωθούν θετικά και γρήγορα.
Αναμένουμε από όλους τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα τη Φινλανδία, να στηρίξουν και να συνεισφέρουν στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και στον εκσυγχρονισμό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα των F16 είναι επίσης μέρος αυτού», υπογράμμισε κατά την συνάντηση που είχε με τον Φινλανδό υπουργό Άμυνας Antti Kaikkonen.
Νωρίτερα την Πέμπτη Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συνέχισε τις προσβολές κατά της χώρα μας, λέγοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, ότι στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί «κοιμούνται». «Πρέπει να ξυπνήσουν» είπε «και να δουν τις αλήθειες και να συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο».
«Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και «να πατά στη γη».
Προσβλητικοί χαρακτηρισμοί Ακάρ: Στην Ελλάδα πολιτικοί και στρατιωτικοί κοιμούνται
Μενέντεζ: Καμία «νίκη» της Τουρκίας για τα F-16 - Παραμένει το μπλόκο
Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ δεν... προσφέρεται για πανηγυρισμούς εκ μέρους της Τουρκίας, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, διαμηνύοντας πως ισχύει στο ακέραιο η ενταντίωσή του στην πώληση των F-16 εφόσον δεν αλλάξει στάση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ρόμπερτ Μενέντεζ υπογραμμίζει με εξαιρετικά σαφή τρόπο πως ουδεμία νίκη συνιστά για την Τουρκία ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2023 (NDAA), υπογραμμίζοντας ότι το μπλόκο στην πώληση παραμένει εάν δεν απομακρυνθεί η Τουρκία από την τακτική των προκλήσεων και παραβιάσεων.
«Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν συνιστά νίκη για την Τουρκία. Πρόκειται μόνο για ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις παραβιάσεις στην περιοχή», αναφέρει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και συνεπώς παραμένει ο πολιτικός που κρατά τα «κλειδιά» των F-16.
Κογκρέσο: Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται υπερπτήσεις
Να σημειωθεί ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ, νωρίτερα την Τετάρτη (7/12) έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, το οποίο συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.
«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.
Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.
Η συγκεκριμένη αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, στο τμήμα περί μεταφοράς των F16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.
Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για προκλήσεις Τσαβούσογλου: Να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων να επιλύονται με διπλωματικό τρόπο υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σχετικά με τις απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εναντίον της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με όλα τα μέρη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή όσον αφορά την Τουρκία, όσον αφορά την Συρία και όσον αφορά άλλες εντάσεις στην περιοχή».
Παράλληλα, ο Νεντ Πράις δεν παρέλειψε να εκπέμψει για ακόμα μια φορά το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία. Όπως ανέφερε «η θέση μας σε αυτό δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε δημόσια και κατ' ιδίαν ότι αντιτιθέμεθα σθεναρά σε μια στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής η οποία θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις ζωές των κοινοτήτων στην Συρία και θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο εκ μέρους του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να αποκλιμακώσουν (την κατάσταση) άμεσα. Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων ή μέσα στη Συρία ή μέσα στην Βορειοανατολική Συρία. Όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο από τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και το δικό μας προσωπικό – αμερικανικό προσωπικό».
Στον απόηχο της δημοσίευσης του τελικού κειμένου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), o Νεντ Πράις ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του τουρκικού δικτύου TRT για τις τελευταίες εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία της πώλησης των F-16. Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντικός σύμμαχος για την ασφάλεια. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι αμυντικές μας δυνατότητες είναι ενσωματωμένες και ότι η Τουρκία έχει ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσει την τρομερή απειλή που υφίσταται. Κανένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει αντιμετωπίσει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός του από τους Τούρκους συμμάχους μας. Οπότε η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι μεγίστης σημασίας για εμάς. Αυτό ήταν ένα θέμα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι όταν συναντήθηκαν το καλοκαίρι στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Έχει επίσης συζητηθεί και σε χαμηλότερο επίπεδο. Είναι μια συζήτηση που είχαμε με το Κογκρέσο και φυσικά έχουμε έναν συνεχιζόμενο διάλογο με το Κογκρέσο για αυτό το θέμα αλλά δεν έχω κάτι νεότερο να πω δημοσίως».
Ακολούθως, ο Νεντ Πράις ρωτήθηκε για την αντίδραση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος υποστήριξε με ανάρτηση του στο Twitter ότι «σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το NDAA δεν συνιστά νίκη για την Τουρκία. Είναι απλώς ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, δεν θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις επιθετικές του ενέργειες στην περιοχή». Απαντώντας στην συγκεκριμένη ερώτηση, ο Νεντ Πράις επανέλαβε την αρχική του τοποθέτηση, λέγοντας ότι οι συζητήσεις που έχει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικεντρώνονται στη διασφάλιση των δυνατοτήτων που χρειάζεται να έχει η Τουρκία προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσει τον ρόλο της ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
Για θετικές εξελίξεις στο θέμα της πώλησης F-16 στην Τουρκία έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, εκβιάζοντας μια ευνοϊκή κατάληξη του ζητήματος για την Άγκυρα, παρά την κατηγορηματική δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενένεντεζ και τα διαδοχικά «χαστούκια» από Κογκρέσο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις απειλές εναντίον της Ελλάδας.
«Οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και καταβάλλονται προσπάθειες για να ολοκληρωθούν με θετικό και γρήγορο τρόπο», σημείωσε ο Ακάρ και πρόσθεσε:
«Παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις. Είδαμε τη θετική προσέγγιση των αμερικανών ομολόγων μας σε αυτό το θέμα από την αρχή. Βλέπαμε πάντα μια θετική προσέγγιση από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μελών της αντιπροσωπείας, στις μεταξύ μας συναντήσεις ιδιαίτερα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd James Austin.
«Περιμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλουμε αυτές οι προσπάθειες και η διαδικασία να ολοκληρωθούν θετικά και γρήγορα.
Αναμένουμε από όλους τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα τη Φινλανδία, να στηρίξουν και να συνεισφέρουν στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και στον εκσυγχρονισμό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα των F16 είναι επίσης μέρος αυτού», υπογράμμισε κατά την συνάντηση που είχε με τον Φινλανδό υπουργό Άμυνας Antti Kaikkonen.
Νωρίτερα την Πέμπτη Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συνέχισε τις προσβολές κατά της χώρα μας, λέγοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, ότι στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί «κοιμούνται». «Πρέπει να ξυπνήσουν» είπε «και να δουν τις αλήθειες και να συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο».
«Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και «να πατά στη γη».
Προσβλητικοί χαρακτηρισμοί Ακάρ: Στην Ελλάδα πολιτικοί και στρατιωτικοί κοιμούνται