ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτερολογία Τσίπρα: Δειλία και θράσος από τον ένοχο Μητσοτάκη

Δευτερολογία Τσίπρα: Δειλία και θράσος από τον ένοχο Μητσοτάκη
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στο βήμα της Βουλής ξάνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει στα πυρά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Παρακολουθήστε την ομιλία

Ο Αλέξη Τσίπρας στην αρχή της δευτερολογίας του στιγμάτισε τη στάση της Φωτεινής Πιπιλή να σηκωθεί από τα έδρανα για να ζητήσει τα ρέστα από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, λαμβάνοντας απαντήσεις από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγει από την αίθουσα για να ηρεμήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν απάντησε αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων κι έφυγε.

«Φοβήθηκε γιατί έθεσα θέμα παραίτησης αν ψεύδεται», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Επανάλαβε την κατηγορία περί δειλίας και θράσους του «ένοχου» Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για πατριδοκαπηλία κι ανακίνηση του 2008.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως δεν είναι μόνο ο Κώστας Βαξεβάνης που έκανε δημοσιεύματα σε βάρος του πρωθυπουργού.

Σημείωσε, μάλιστα, πως δεν γίνονται μηνύσεις σε βάρος των δημοσιογράφων γιατί θα αποκαλυφθούν τα στοιχεία των παρακολουθήσεων.

Αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη των "New York Times" ότι το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο πρώην πρωθυπουργός επανάλαβε πως τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα εισηγήθηκε επιστημονική επιτροπή, ενώ τόνισε πως έσπευσε να τις ψηφίσει λίγο πριν τις εκλογές του 2019 γιατί γνώριζε τι θα συνέβαινε από την "τραπεζοκρατία" με κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Με πρόσχημα τη ρίψη μολότοφ περάσατε τροπολογία για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών και για να μην κατάσχονται τραπεζικοί λογαριασμοί προκειμένου να εξυπηρετήσετε συμφέροντα».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως όλα τα στοιχεία για τη χρονική περίοδο 2015- 2019 υπάρχουν στην ΕΥΠ, στην ΑΔΑΕ και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

«Τριάμισι χρόνια που κυβερνάτε δεν τα βρήκατε; Μπορείτε να πείτε το ίδιο κύριε Μητσοτάκη; Πάμε αύριο πρωί μαζί να ρωτήσουμε αν υπήρξαν διατάξεις για τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων ή για υπουργούς σας», προκάλεσε τον πρωθυπουργό.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας ρώτησε ξανά τον πρωθυπουργό αν μπορεί να διαβεβαιώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό πως δεν υπήρξε παρακολούθηση των αρχηγών του Στρατεύματος και του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.

«Η επίσημη απάντησή σας είναι "δεν ξέρω". Δεν θα παίζουμε κρυφτό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, περιμένοντας απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη.

Παίρνοντας, εξάλλου, το λόγο μετά την τριτολογία Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για το ότι ρώτησε τον πρωθυπουργό αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί του Στρατεύματος από την ΕΥΠ κι ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε κι εξήλθε της αίθουσας.

«Η εικόνα αυτή θα τον ακολουθεί για πάντα, όπως κι όσα διέπραξε σε βάρος τη δημοκρατίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ