ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης σύρεται στη Βουλή ως ένοχος κι απολογούμενος

«Ο πρωθυπουργός μένει μόνος κι απομονωμένος και σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης», αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρεται σήμερα Πέμπτη ως ένοχος κι απολογούμενος στη Βουλή για τις υποκλοπές μετά από ενάμιση μήνα κρυφτό.

«Μένει μόνος κι απομονωμένος και σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης», αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Κατηγορούν, παραλλήλως, τον πρωθυπουργό πως κρύβεται επί πέντε συνεχόμενες εβδομάδες από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο κι αρνείται να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα κι αυτό γιατί οι παρακολουθήσεις ενορχηστρώθηκαν με εντολή του και πλήττουν τον πυρήνα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ενώ ταυτοχρόνως θέτουν σε διακινδύνευση την ίδια την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως μετά και την κατηγορηματική διάψευση του Γρηγόρη Δημητριάδη πως «αποπέμφθηκε», όπως έχει ισχυριστεί πολλάκις ο κ. Μητσοτάκης, έχει καταρρεύσει πλήρως όλη η επιχειρηματολογία του και το μόνο που έχει μείνει είναι η μοναδική αλήθεια: πως, δηλαδή, όπως πιστεύουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ήταν ο εντολέας, ενορχηστρωτής και υπεύθυνος για τις παρακρατικές μεθόδους υποκλοπών σε βάρος πολιτικών, υπουργών, συνεργατών του, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κι ακόμα και της ηγεσίας του Στρατεύματος.

«Έρχεται στη Βουλή για να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης, την ώρα που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπός της κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχουν τολμήσει να διαψεύσουν απολύτως τίποτα από τις αποκαλύψεις από το σύνολο του Τύπου, φιλοκυβερνητικού κι αντιπολιτευόμενου. Ακόμα και τα ίδια τα θύματα των παρακολουθήσεων δεν έχουν τολμήσει να προσφύγουν νομικώς κατά των δημοσιογράφων που έκαναν τις αποκαλύψεις, μολονότι προσπαθούν να τις απαξιώσουν», επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπενθυμίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησής του, ενώ αρνείται να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από τις αποκαλύψεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας πολλών και διαφορετικών μέσων ενημέρωσης για την ενιαία λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού ΕΥΠ– Predator, που δεν έχει διαψευστεί πως λειτουργούσε σε χώρο της ΕΥΠ από αποσπασμένους αστυνομικούς και που είχε βάλει στο στόχαστρο πολιτικούς αντιπάλους, μέλη της κυβέρνησης, δημοσιογράφους, δικαστές, επιχειρηματίες, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κι άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου.

«Σήμερα εμφανίζεται στη Βουλή δήθεν πως ενδιαφέρεται για το θεσμικό πλαίσιο, φέρνοντας όμως ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου και συσκότισης της αλήθειας, αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όλους τους κρίσιμους μάρτυρες κι αφού επικαλείται πέρα από κάθε έννοια νόμου και Συντάγματος το απόρρητο για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ θα καταψηφίσει στο σύνολό του αυτό το νομοσχέδιο και θα το καταργήσει μετά τις εκλογές, με τη δέσμευση ότι θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις που θα εγγυώνται την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, καθώς και των κανόνων λογοδοσίας και διαφάνειας.

Στην κριτική τους στο νομοσχέδιο εστιάζουν στο οτι παραπέμπει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας τριετίας, χωρίς να προβλέπει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει πως μέχρι τις εκλογές δεν θα μπορεί κανείς να μάθει ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης από την ΕΥΠ όχι μόνο των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, αλλά ακόμα και υπουργών του κ. Μητσοτάκη.

Επιπλέον, αναφέρουν στην Κουμουνδούρου πως το νομοσχέδιο δεν επαναφέρει το καθεστώς ενημέρωσης όσων έχει γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους στην προτεραία της από 31 Μαρτίου 2021 κατάσταση, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, κι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, έφεραν τη σχετική τροπολογία στο άρθρο 87 του νόμου που αφαιρούσε το δικαίωμα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν τυχαίο πως απέναντι στο νομοσχέδιο βρέθηκαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η ΑΔΑΕ, η Αρχή Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, αλλά και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης