ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα «βήμα» από τη Χάγη για την ΑΟΖ: Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ράμα και η «συγγνώμη»

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (AP Photo/Andreea Alexandru)

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας»: με τη φράση αυτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε την αισιοδοξία που επικρατεί στην ελληνική πλευρά για την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων με την Αλβανία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Παρά τη διπλωματική «γκέλα» του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος σε συνέντευξή του έκανε λόγο για «εξαπάτηση» της Ελλάδας για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και την μετέπειτα συγγνώμη του, η Αθήνα φαίνεται πως πιστεύει ότι οι δύο χώρες είναι κοντά στην υπογραφή του συνυποσχετικού προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

«Θεωρώ ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε μένα και τον Πρωθυπουργό ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Επομένως είμαι αρκετά αισιόδοξος. Επίσης, η αλβανική πλευρά θα κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο το συντομότερο δυνατόν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κατά πληροφορίες, ο δρόμος που έχει καλυφθεί το τελευταίο διάστημα είναι ουσιώδης ενώ οι εκκρεμότητες θεωρούνται μικρής σημασίας.

Σε περίπτωση που οι δύο χώρες αποφασίσουν τελικά να προχωρήσουν τη διαδικασία και να προσφύγουν στη Χάγη, τότε οι σχέσεις των δύο χωρών θα μπουν σε νέα τροχιά και θα είναι σημαντικά αναβαθμισμένες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και πως σε περίπτωση που υπάρχει η σχετική βούληση, το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί ως προς την επήρεια των νησιών βόρεια της Κέρκυρας μπορεί να επιλυθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 27 Απριλίου του 2009 υπήρξε συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, με πλήρη σεβασμό στη μέση γραμμή.

Ωστόσο τον Νοέμβριο του ίδιου έτους κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων.

Τα υπόλοιπα θέματα στην ατζέντα και η «συγγνώμη» του Ράμα

Παρότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα δεν πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω καιρικών συνθηκών, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν κατά τη διάρκεια των επαφών τους για τις ελληνικές μειονότητες που κατοικούν στην Αλβανία.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούλησή του να επισκεφτεί τη Βόρεια Ήπειρο, ενδεχομένως συνοδευόμενος από τον Έντι Ράμα, όταν δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Ράμα έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του στο Euractiv, υποστηρίζοντας ότι τα λεγόμενά του δεν αποδόθηκαν όπως έπρεπε.

«Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα- θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως- αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα. Ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης