ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση για τις offshore των βουλευτών

Κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση για τις offshore των βουλευτών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε θέμα κορυφαίας πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται το ζήτημα της επίμαχης διάταξης που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο και επιτρέπει την κατοχή offshore εταιριών σε βουλευτές και υπουργούς. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την απόσυρση της διάταξης και προχωρούν σε πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στην επιλογή της.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή παρέμβαση του γενικού γραμματέα καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη ο οποίος σχολιάζοντας της επικρίσεις της αντιπολίτευσης δήλώσε: «φωνάζει ο κλέφτης».

Επιπλέον συμπλήρωσε, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, πως ο νέος νόμος για τις offshore εταιρίες διορθώνει το νομικό κένο που άφηνε τους πάντες ατιμώρητους, παραγνωρίζοντας τα "παραθυράκια" στην φορολόγηση που έχουν οι εξωχώριες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη το 2010 είχε ψηφιστεί νομοθετική διάταξη η οποία απαγόρευε τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες βουλευτών και άλλων κατηγοριών, που υποβάλλουν φορολογική δήλωση “πόθεν έσχες”, αλλά ο νόμος ήταν ασαφής με αποτέλεσμα και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής να εγείρει θέμα νομιμότητας.

Πρόσθεσε ότι το νομικό αυτό κενό έπρεπε να καλυφθεί από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου (Greco). Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είπε: “φωνάζει ο κλέφτης”.

Με την ίδια φράση: «Φωνάζει ο κλέφτης», πηγές της κυβέρνησης απαντούν σε υψηλούς τόνους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες».

Με σκωπτικό πνεύμα, συμπληρώνουν ότι για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουν, «αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα», στην αναλυτική απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου», σχολιάζουν, ενώ για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» καταγγέλλουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές». «Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα», προσθέτουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Aνεβάζει τους τόνους για το θέμα η ΝΔ

Επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τη «σκανδαλώδη τροποποίηση της νομοθεσίας πόθεν έσχες από την Κυβέρνηση που δίνει το δικαίωμα κατοχής εξωχώριων εταιριών (offshore) σε πολιτικά πρόσωπα» κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Με πρώτο υπογράφοντα τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν κυβερνητικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τα πολυνομοσχέδια των χιλιάδων σελίδων που «φανερώνoυν το πραγματικό ήθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την έννοια της διαφάνειας».

Στην επερώτηση οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν μεταξύ άλλων ότι ενώ με την παλαιότερη διάταξη απαγορευόταν ρητά η συμμετοχή βουλευτών και υπουργών σε εταιρίες που εδρεύουν σε Κράτος με ιδιαιτέρως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, κατάλληλο για φοροαποφυγή, το μόνο κριτήριο της απαγόρευσης με τη νέα διάταξη είναι η φορολογική συνεργασία με τις φορολογικές αρχές.
Προσθέτουν δε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται πλέον η φοραποφυγή, εφ΄ όσον αυτή γίνει μέσω χώρας που είναι φορολογικά συνεργάσιμη.

«Η Νέα Δημοκρατία ζητά την κατάργηση της εν λόγω διάταξης και επισημαίνει τον κίνδυνο που δημιουργείται από τη δημοσίευση της, καθώς είναι σαφές ότι θα ευνοήσει τα πολιτικά πρόσωπα εκείνα, που κατά παράβαση του νόμου, κατείχαν ή συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρίες».

Πρωτοβουλία για κατάργηση της διάταξης αναλαμβάνει το Ποτάμι

Πρόσκληση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να συνεννοηθούν προκειμένου να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα κλείνει την πόρτα στους πολιτικούς να δραστηριοποιούνται σε off shore εταιρίες, απευθύνει το Ποτάμι.

«Οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και όλοι όσοι ορίζονται σε πολιτικές θέσεις δεν μπορούν να έχουν αδιαφανείς επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός ή εκτός Ελλάδας», αναφέρει το Ποτάμι και τονίζει ότι η κοινωνία απαιτεί απ’ όλους καθαρές λύσεις και όχι ένα παιχνίδι διαρροών και τεχνικών ή νομικών συζητήσεων που συσκοτίζουν αντί να φωτίζουν τις σχέσεις της πολιτικής με το χρήμα.
Το Ποτάμι εκφράζει την ελπίδα ότι όλοι οι βουλευτές θα συνηγορήσουν ώστε να δοθούν τις επόμενες ημέρες οριστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις, καθώς «δεν είναι δυνατόν, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να διατηρούν εκτός Ελλάδας τους κύριους τραπεζικούς τους λογαριασμούς».

Θεοχαρόπουλος: Ο πρωθυπουργός να πάρει πίσω τη ρύθμιση

«Αν είναι δυνατόν την ώρα που ο λαός περνά τόσο δύσκολα να έρχονται τέτοιες ρυθμίσεις στα ξαφνικά και η οποία απορώ αν την είχαν συνειδητοποιήσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί κανένας βουλευτής και υπουργός να έχει διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο από τον μέσο πολίτη, να μπορεί να κάνει off shore σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, καλώντας τον πρωθυπουργό να τη πάρει πίσω.

ΚΚΕ: Πολιτική υπέρ του κεφαλαίου

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων. Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρείες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!».