Μεϊμαράκης: Να προχωρήσουμε σε κοινές λύσεις για τα κοινά μας προβλήματα
«Κάθε μας συνάντηση είναι ξεχωριστή και ιστορική, ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της Ευρώπης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο ΕΚ και μέλος της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εκπροσωπώντας το ΕΛΚ, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Την εκδήλωση οργάνωσαν τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλιο της ΕΕ), προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα Ευρωπαίων πολιτών, που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης, ερωτηθείς για την έλλειψη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών σε καίρια ζητήματα, τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι μια ένωση αυτόνομων, κυρίαρχων κρατών με κυρίαρχα όργανα τα εθνικά Κοινοβούλια και τις εθνικές τους πολιτικές» και ότι, όπως είπε, «είμαστε μια Ένωση νομισματική και οικονομική που δεν την έχουμε ολοκληρώσει ακόμα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε κοινά προβλήματα που μας απασχολούν, χωρίς πολλές φορές να έχουμε την αρμοδιότητα, την οποία έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά Κοινοβούλια».
«Και είναι πολλές οι κυβερνήσεις που συχνά αναρωτιούνται "τι κάνει η Ευρώπη", αν και γνωρίζουν ότι η Ευρώπη δεν έχει την αρμοδιότητα», συμπλήρωσε, απαντώντας στη σχετική ερώτηση και αμέσως προσέθεσε:
«Σήμερα, λοιπόν, αν και κάποιοι ηγέτες δεν έχουν αυτό το κοινό ευρωπαϊκό όραμα, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και αισιοδοξώ γιατί υπάρχουν πολίτες που έχουν αυτό το ευρωπαϊκό όραμα και εκλέγουν ευρωβουλευτές που θέλουν να προχωρήσουμε σε κοινές λύσεις για τα κοινά μας προβλήματα».
Όσον αφορά στον ευρωστρατό, εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να υπάρξει μια δύναμη που δεν θα υποκαθιστά το ΝΑΤΟ, αλλά που θα μπορεί να δώσει κύρος στην ευρωπαϊκή πολιτική οντότητα».
Σχετικά, δε, με τη διεύρυνση της ΕΕ, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε καταρχήν να προχωρήσουμε σε διεύρυνση, εάν δεν αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων».
Η «εκδήλωση ανατροφοδότησης» (feedback event) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, οργανώθηκε προκειμένου να γίνει μία πρώτη «διαδραστική ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων και των πολιτών που συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές επιτροπές πολιτών, καθώς και εκπροσώπων εθνικών ομάδων πολιτών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.
Τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσουν τη διαδικασία εφαρμογής των προτάσεων της Διάσκεψης, δίνοντας συνέχεια σε αυτές, το καθένα σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του βάσει των Συνθηκών της ΕΕ.
Η Διάσκεψη είχε καταλήξει σε 49 προτάσεις -σε εννέα τομείς δράσης-, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερα από 300 μέτρα, προκειμένου η ΕΕ να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος.