ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η «διπλωματική αναβάθμιση» Ερντογάν δεν του αποφέρει κέρδη σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. AP Photo/Markus Schreiber

Αναμφίβολα, η ρωσική εισβολή στο γειτονικό έδαφος της Ουκρανίας αποτέλεσε τον πρόλογο μιας νέας εποχής στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα. Την κατάσταση αυτή θέλησε και κατάφερε - όπως όλα δείχνουν - να εκμεταλλευτεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων. Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν - σύμφωνα με όσα αναφέρει στο CNN Greece, ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης - καταβάλει προσπάθειες να καρπωθεί τις διπλωματικές του επιτυχίες. 

Ωστόσο, σε σχέση με τα μέτωπα που έχει ανοίξει με την Ελλάδα και τη Συρία βρίσκει σθεναρές αντιστάσεις από την διεθνή κοινότητα οι οποίες δεν συμμερίζονται τις επεκτατικές του βλέψεις.

O τουρκικός αναθεωρητισμός, καθώς και ο χαρακτήρας της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της γείτονος χώρας, δέχεται επαναλαμβανόμενα πλήγμα κατά κύριο λόγω από τις ΗΠΑ αλλά Ευρωπαίους ηγέτες που πλέον εκφράζουν ευθέως τη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επίσης, στο μέτωπο της Συρίας που επίσης άνοιξε ο Ερντογάν βρίσκει απέναντί του τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ τη «σθεναρή αντίθεσή του» σε νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Συρία, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή των συνόρων.

Ρόλος διαμεσολαβητή

Την πολιτική Ερντογάν ανέλυσε στο CNN Greece, ο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Φίλης, τονίζοντας ότι: «η Τουρκία έχει αναβαθμίσει το ρόλο της λόγω της στάσης της στο ουκρανικό. Μια στάση που μόνο απαρατήρητη δεν περνάει αφού έχει συμβάλλει στη διευθέτηση της υπόθεσης των σιτηρών και άλλων θεμάτων. Επιπλέον, ο Ερντογάν έχει καταφέρει να συνομιλεί τόσο με τον πρόεδρο Πούτιν όσο και με τον Ζελένσκι.

Ως εκ τούτου ο Ερντογάν από την εμπλοκή του στο ουκρανικό θεωρεί ότι μπορεί να αποκτήσει πλεονεκτήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσει προς όφελός του στις επικείμενες εκλογές. Με απλά λόγια θα επιμείνει στο ουκρανικό ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα επίλυσης του θέματος πριν της εκλογές, ή έστω μια συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν επί τουρκικού εδάφους».

Εμπόδιο οι ΗΠΑ στα σχέδια Ερντογάν στη Μεσόγειο

Και πρόσθεσε: Την ίδια στιγμή δεν μπορεί να μετουσιώσει το διπλωματικό αυτό κεφάλαιο στις σχέσεις του με την Ελλάδα λόγω των ΗΠΑ που στέκονται εμπόδιο σε ό,τι έχει να κάνει στα σχέδια του στην Ανατολική Μεσόγειο, στα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην τελευταία NAVTEX που έχει εκδοθεί για το Αμπντουλχαμίντ Χαν, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί μόνο σε τουρκικά νερά τουλάχιστον μέχρι την λήξη της NAVTEX».

Η κατάσταση στη Συρία

Σε σχέση με τη Συρία ο Ερντογάν προσπαθεί να τα βρει με την κυβέρνηση Άσαντ ενώ οι ΗΠΑ που έχουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή θεωρούν τους Κούρδους της Συρίας πιο αξιόπιστους από τους Τούρκους. Όλα αυτά, συν την τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας κατά μιας χερσαίας επιχείρησης στη Συρία δυσχεράνει τα σχέδια της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης